تحکیم نفوذ طالبان در وردک

به اساس گزارشها، شورشیان کنترل ساحات بیرون از مراکز شهری را در دست دارند.

تحکیم نفوذ طالبان در وردک

به اساس گزارشها، شورشیان کنترل ساحات بیرون از مراکز شهری را در دست دارند.

Civilians in Wardak province report that the Taleban are more in evidence than local government officials. (Photo: US Army)
Civilians in Wardak province report that the Taleban are more in evidence than local government officials. (Photo: US Army)

گزارشگرانی که از سوی آی دبلیو پی آر تعلیم دیده اند- افغانستان

گزارش شماره 370

26 اگست 2010

محمد نادر، رییس شرکت ساختمانی (درا) در ولایت وردک می گوید که او بخاطر کار برای مقامات این ولایت مرکزی، قیمت سنگینی را پرداخته است.

در اوایل امسال، او قرارداد قیرریزى سرک 17 کیلومتری بین ولسوالی های سید آباد و جغتو را امضا کرد. اما پس ازانکه شرکت او کارش را در پروژه آغاز نمود، بزودی طالبان تمام وسایل او را آتش زدند، یکی از کارگرانش را کشتند و سه تن دیگر را زخمی کردند.

او گفت: "درین حمله، من در مجموع 900 هزار دالر امریکایی آسیب دیدم، اما هیچ کس به من کمک نکرد. در ولایت وردک، هیچ حکومتی وجود ندارد و تنها حاکمیت واقعی از آن طالبان است که هرچه دلشان خواست بر مردم تحمیل می کنند."

وردک در فاصله 35 کیلومتری پایتخت افغانستان، چنانچه بسیاری ساکنان آن ولایت می گویند به شدت در حال افتادن در دست طالبان می باشد.

یک مقام بلند پایه امنیتی در حکومت محلی که نخواست نامش فاش شود به آی دبلیو پی آر گفت که شورشیان غیر از مراکز ولسوالی ها تقریباً بر تمام قریه های آن ولایت حاکمیت کامل دارند. در مراکز ولسوالی ها نیز مقامات به سختی در دفاتر شان به کمک دیوارهای سنگربندی شده و شدیداً تحت حفاظت نیروهای نظامی کار می کنند.

او گفت که باوجود حضور نیروهای بین المللی، اردو و پولیس افغان، مقامات دسترسی ناچیزی به مناطق دورتر از مراکز ولسوالی ها دارند، درحالیکه طالبان ادارات موازی را در سراسر ولایت ایجاد کرده و والی، ولسوالان و قاضیان خود را گماشته اند.

او گفت: "مقامات حکومتی از محوطه دفاتر شان بیرن شده نمی توانند و مردم نیز طالبان را ترجیح میدهند و از مقامات حکومتی تقاضا ندارند که به مسایل شان رسیدگی کنند. این نشان می دهد که مسوولان حکومتی هیچ صلاحیتی ندارد و بیش از 80 درصد منطقه تحت کنترل طالبان است."

 این مقام امنیتی گفت که طالبان چنان بر منطقه حاکم اند که مقامات محلی به سختی می توانند اموال و تجهیزات را از طریق سرک به مراکز ولسوالی ها انتقال دهند.

اما دگرمن تامسن گیلران، سخنگوی نیروهای امریکایی در منطقه تاکید داشت که به کمک ابتکارهای تازه ای چون برنامه حفاظت عامه که در آن از مردم محل خواسته می شود تا قریه های شان را حفاظت کنند، وضعیت امنیتی در وردک درحال بهبود است.

او توضیح داد: "آیساف برنامه ای را براه انداخته و مردان جوانی را استخدام می کند تا پس از یک دوره تعلیمی سه هفته ای بعنوان محافظان قریه های شان خدمت کنند. محافظان از ساحات، سرک ها، پول ها و ساختمان های منطقه شان حفاظت می کنند. آنان برای امنیت با خود کلاشنکوف حمل می کنند، اما صلاحیت توقیف کسی را ندارند. محافظان از طریق پسته های شان در سراسر وردک فعالیت می کنند."

او افزود که اردوی امریکا هنوز در مورد پیشرفت های نیروهای امنیتی افغانستان خوشبین است. او افزود: "ما مطمئنیم که انکشافات امنیتی که همکاران افغان ما در وردک بدست می آورند منجر به پیشرفت های دایمی برای باشندگان این ولایت خواهد شد."

شاهدالله شاهد، سخنگوی والی وردک تایید کرد که وضعیت امنیتی آن ولایت نگران کننده است، اما تاکید نمود که این وضعیت آنقدر که ادعا می شود بد نیست.

او گفت آنعده سیاست مدارانی که بخاطر انتخاب مجددشان در انتخابات پارلمانی ماه آینده کاندید شده اند، در مورد قوت روبه رشد طالبان آوازه هایی را تبلیغ می کنند تا ناکامی خود را در ارایه خدمت به مردم محل سرپوش بگذارند.

او گفت: "این واقعیت دارد که وضعیت زیاد خوب نیست، اما این مشکل تنها در وردک نیست- در اکثر ولایات همین وضعیت است. ما پولیس، اردو و ولسوالان داریم... و آنها فعال اند."

حاجی محمد موسی هوتک، یک عضو پارلمان از وردک اظهارات شاهد را رد کرد و ادعا نمود که نمایندگان پارلمان نگرانی های مردم محل را در مورد تعدی های طالبان به حکومت مرکزی رسانده اند، اما این کار هیچ اثری نداشته است.

او گفت: "پولیس و ولسوالان هستند اما آنها امنیت خود را تامین نمی توانند و بین آنان و مردم رابطه ای وجود ندارد."

گل رحمن، یک کارمند حکومت محلی گفت که او و سایر همکارانش بخاطر تهدید طالبان از ولایت وردک به کابل قرار کرده اند. او گفت که برخی کارکنان ملکی نمی توانند به قریه خود برگردند، زیرا شورشیان مکتوبی صادر کرده و تهدید کرده اند اگر کارکنان دولتی از وظیفه خود استعفا ندهند، کشته خواهند شد.

رحمن گفت: "شواهدی وجود دارد که طالبان کارکنان دولتی را کشته اند و حکومت آنانرا حمایت نمی توانند... {لذا} ما مجبور به فرار شدیم."

ودود، باشنده شش قلا گفت که شورشیان ده ها موتر مربوط به مردم محل را که گمان می رفت محموله های حکومت افغانستان و اردوی امریکا را انتقال میداده اند، به آتش کشیده اند.

او افزود: "آنان تهدید کرده اند که هیچ کس بدون اجازه طالبان نمی تواند موترش را بیرون بکشد."

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان در گفتگوی تلفونی به آی دبلیو پی آر تهدید کرد که "هرکسی که {نیروهای خارجی} و حکومت دست نشانده آنان، حکومت کابل را حمایت کند دشمن {اسلام} و کشور است و ما علیه شان {جنگ} خواهیم کرد."

مجاهد ادعا کرد که مردم از طالبان استقبال کرده اند زیرا به گفته او آنان از "حکومت فاسد" خسته شده اند.

اسد الله واحدی، یک تحلیلگر سیاسی و مدیر مسوول روزنامه سرنوشت گفت که تهدید روز افزون شورشیان در ولایت نتیجه سیاست های ناکام می باشد.

او گفت: "حکومت قادر به کار برای مردم وردک نبوده و حمایت مردمی را از دست داده است. فاصله بین مردم و حکومت هر روز بیشتر می شود."

وحیدی به این باور است که وردک بخاطر مجاورت با کابل، مورد توجه طالبان قرار گرفته است. زیرا به گفته او طالبان در وردک می توانند قوت و نفوذشان را به حکومت افغانستان و جامعه بین المللی نشان دهد.

مردم محل می دانند که کی در وردک فرمان می راند.

میرویس، یک دکاندار بازار سالار گفت که طالبان اخیراً راننده ای را که مواد به نیروهای امریکایی می رساند به قتل رساند، اما کسی از ترس برانگیختن خشم شورشیان جرئت نداشت جسد او را دفن کند.

او پرسید: "جسد او درانجا افتاده بود، نه پولیس آنرا بر می داشت و نه اردوی ملی. مردم محل نیز به آن نزدیک شده نمی توانستند. آیا این قدرت نیست؟"

Afghanistan
Conflict
Frontline Updates
Support local journalists