СЪРБИЯ: МЛАДИЧ Е 'НАЕЛ' СКАНДАЛНИТЕ СКОРПИОНИ

Обвиняемият в Хага лично е осигурил услугите на сръбска доброволческа част, обвинена наскоро за зверства в Босна

СЪРБИЯ: МЛАДИЧ Е 'НАЕЛ' СКАНДАЛНИТЕ СКОРПИОНИ

Обвиняемият в Хага лично е осигурил услугите на сръбска доброволческа част, обвинена наскоро за зверства в Босна

Генерал Ратко Младич, укриващият се бивш главнокомандващ на босненските сръбски сили, е наел скандалната паравоенна групировка Скорпионите да се сражава заедно с войските му в Босна. Това е станало само няколко месеца преди тя да извърши предполагаемите масови екзекуции на мохамедани след падането на Сребреница, съобщи източник за Балканските кризисни репортажи.

Разкритието бе направено, докато продължават усилията да се установи кой е контролирал пряко Скорпионите по времето, когато се твърди, че те са извършили клането в Сребреница. Очаква се това да има съществени последствия за процеса срещу Слободан Милошевич в Хага.

Два източника, близки до бившите сръбски власти в източния район на Хърватия Славония, съобщиха пред Балкански кризисни репортажи, че в началото на 1995 г. генерал Младич и някои от най-близките му сътрудници са посетили базата на Скорпионите Джелетовичи.

Миналата седмица пред трибунала в Хага и по сръбската телевизия бе показан видеозапис на екзекуцията на шестима мюсюлмани - мъже и момчета - от членове на групировката в района на Търново, източна Босна, след падането на анклава в Сребреница.

Според източници на Балканските кризисни репортажи Младич, обвинен за военни престъпления от Международния съд в Хага, е имал няколкочасова среща с командващия военизираните сили Слободан Медич. На нея той се интересувал дали сръбските доброволци от Хърватия и Сърбия в групировката са готови да подкрепят босненските сръбски сили в ескалиращите битки с федералните войски.

Срещата се е състояла в момент, когато официални лица от Република Сръбска открито са обмисляли възможността за официален съюз с контролираните от сърбите райони на Хърватия, за да се противопоставят на нарастващата сила на босненската армия.

"Целта на визитата бе да се осигури участието [на Скорпионите] и подкрепата им [за силите на босненските сърби]. Младич и сътрудниците му прекараха няколко часа с Медич на делови обяд", каза един от източниците.

Според същия източник присъствието на Скорпионите в района на Търново, където се твърди, че те са блокирали важен канал за снабдяване с боеприпаси на босненската армия, е било пряк резултат от споразумението между Младич и командващия на военизираните части - "Скорпионите бяха там в помощ на силите на босненските сърби срещу войските на Босненската федерация".

Твърдението, че Скорпионите са замесени във военни престъпления, може да има значителни последици за изхода на делото срещу Милошевич.

Повдигнатото от прокурорите обвинение в геноцид в Босна е подкрепено с документи и свидетелски показания. Според тях подсъдимият е подпомагал финансово и логистично силите на босненските сърби. Засега обаче няма непосредствени доказателства, потвърждаващи връзката на Милошевич с масовите кланета в Сребреница.

Следва. Целия текст можете да прочетете на английски език на http://www.iwpr.net/balkans_index1.html

Support our journalists