هشدار درباره گسترش فلج اطفال در جنوب شرق
مسوولان صحی می گویند مرض پولیو، فلج اطفال، در ولایت خوست نابود شده بود ولی با ورود مهاجران پاکستانی دوباره شیوع یافته است
هشدار درباره گسترش فلج اطفال در جنوب شرق
مسوولان صحی می گویند مرض پولیو، فلج اطفال، در ولایت خوست نابود شده بود ولی با ورود مهاجران پاکستانی دوباره شیوع یافته است
گزارشی از قیصار خوستی از ولايت خوست
مسوولان صحی در ولایت جنوب شرقی خوست نسبت به شیوع فلج اطفال هشدار داده و گفته اند که تاکنون یک قضیه را ثبت کرده اند و احتمالاً تعداد بیشتری به این مرض دچار شده اند.
آنان پس از آن این هشدار را مطرح کردند که ده ها هزار باشندگان ملکی وزیرستان شمالی، پس از عملیات نظامی پاکستان در اواسط ماه جون، به این طرف مرز مهاجر شدند.
رحمت خیل، مسوول بخش واکسیناسیون ولایتی، به آی دبلیو پی آر گفت که از سال 2012 تاکنون هیچ قضیه تازه ای دیده نشده بود، اما پس از آمدن مردم از آن طرف خط دیورند در تابستان امسال نگرانی ها مطرح گردید.
طالبان پاکستانی بطور سیستماتیک کارکنان بخش واکسیناسیون را هدف قرار داده و کشته اند. طالبان می گویند اینان جاسوسان غرب اند.
به گزارش رادیو مشعل، در سالهای 2013 و 2014 به تعداد 80 قضیه جدید پولیو در وزیرستان شمالی ثبت شده است.
مسوولان صحی افغان یک برنامه عاجل واکسیناسیون را در میان مهاجرینی که به خوست آمده اند، راه اندازی کرده است.
هدایت الله حمیدی رییس صحت عامه خوست، به آی دبلیو پی آر گفت که کارکنان آن ریاست یک قضیه پولیو را تصدیق کرده اند و نه مورد احتمالی دیگر نیز در میان مهاجرین گزارش شده است. نتایج این آزمایش ها به کابل و اسلام آباد فرستاده شده است.
رحمت خیل مسوول بخش واکسیناسیون ریاست صحت عامه خوست گفت که از میان قضایای تایید ناشده، در دو مورد 80 درصد احتمال پولیو وجود دارد ولی به گفته او هنوز نتایج دوباره برای شان ارسال نشده است.
داکتر نجیب الله مسوول آگاهی عامه مرکز واکسین پولیوی خوست از سازمان جهانی صحت خواست تا برای توقف این مرض شدیداً ساری قبل از پخش مجدد آن در ولایت خوست تلاش های خود را افزایش دهد.
او گفت: "حتی اگر قربانان پولیو در آسیا به سر ببرند، کودکان اروپایی مصوون نخواهند بود. لذا جامعه بین المللی باید این مشکل را در همین جا پایان دهند."
حاجی زین الله خان که پسرش تنها فرد تایید شده مبتلا به این مرض هست، گفت پسر هشت ساله اش دچار استفراغ و تب شدید شد، لذا آنان او را به داکتر بردند و آنجا مریضی اش پولیو تشخیص شد.
او گفت: "غم مهاجرت به قدر کافی ما را تحت فشار قرار داده بود، اما اکنون در آتش غم پسرمان می سوزیم. کاشکی به سخنان ملاها و واعظان گوش نمی دادم و پسرم را واکسین می کردم."
او و تعداد دیگری از مهاجران وزیرستان گفتند که علمای اسلام و طالبان برای شان گفته بودند که کودکان شان را برای واکسین نزد داکتر نبرند. دلایل زیاد برای این کار گفته شده بود، از جمله اینکه کودکان ممکن است در جوانی گرفتار نازایی شوند. گویا این امر توطئه ای برای کاهش نفوس مسلمانان است. یا آنکه گفته شده بود گویا واکسین برای نشانی کردن اهداف حمله توسطه اردوی ایالات متحده استفاده می شود. برخی ها گفته اند که اسامه بن لادن رهبر القاعده در سال 2011 صرفاً به این دلیل پیدا و کشته شده بود که کودکان اش واکسین شده بودند.
محمد یوسف، یکی از مهاجران گفت: "ملاها، طالبان و واعظان آنقدر ضذ واکسین در دو سال گذشته تبلیغ کرده اند که اگر حالا سکوت هم کرده باشند، مردم آماده واکسین شدن نمی باشند. در ذهن مردم نسبت به واکسین برداشت بد جا داده شده است."
ممکن مهاجران هنوز ذهنیت شان به آن تبلیغات آلوده باشد، اما کارکنان صحی حمیدی تاکید دارند که باید کودکان مهاجر واکسین شوند. او به آی دبلیو پی آر گفت که تیم های واکسناسیون سیار در سه ولسوالی بیشتر مهاجر پذیر گربوز، علی شیر و زازی اعزام شده اند. در دور اول تنها نزدیک به 50،000 کودک واکسین شدند، و در دور دوم 26،000 دیگر واکسین گردیدند.
حمیدی گفت که دفتر او کارمند، موتر، امکانات ذخیره و واکسین برای تطبیق در سراسر ولایت خوست در اختیار دارد و آنان می توانند کودکان محلی و مهاجر را واکسین کنند.
رحمت خیل، یکی از مسوولان بخش واکسین گفت: "هروقت یک قضیه پولیو در جایی کشف می شود، باید تحقیقات جامع صورت گیرد. ما باید پیدا کنیم که مریض در کجا بوده و با چه کسانی تماس داشته است. بعد آن منطقه باید قرنطین شود، و همه کودکان زیر سن ده سال در جریان دو هفته واکسین شوند."
قادرشاه مامور واکسیناسیون نسبت به این برنامه زیاد خوشبین نبود و می گفت که مردم هنوز خیلی به این برنامه بدبین اند.
او گفت: "ما بیرون خانه آنها برای ساعت ها می نشستیم ولی آنها بیرون نمی آمدند. اگر بیرون هم می شدند، می گفتند که نمی خواهند آینده اطفال شان را خراب کنند، چون می دانند که این فریب کافران است. مهاجران وزیرستان شمالی کمپاین واکسیناسیون پولیو و همه تلاش های ما را خراب کرده اند."
خلاف ملاهای شمال پاکستان، ملاهای خوست به حمایت از واکسیناسیون تشویق شده اند.
محمد سلیم، استاد انستیتوت مذهبی خوست گفت: "همیشه به شاگردانم که اکثرشان ملا و امام مسجد اند، گفته ام که به مردم بگویید کودکان شان را در برابر پولیو واکسین کنند. من در عین حال ارزش این کار را از نظر اسلام برای شان توضیح می دهم."
او با تاکید بر مسوولیت حفظ زندگی و تضمین رشد سالم کودکان گفت: "کسانی که در این عرصه کار می کنند مستحق پاداش اند."
برخی مهاجرین وزیرستان شمالی واکسین نشده اند.
حاجی گل نور خان گفت: "من هنوز به واکسین باور ندارم. این یک توطئه کافران برای کاهش نفوس مسلمانان است. آنها از یک طرف با جنگ مسلمانان را نابود می کنند، و از طرف دیگر با تطبیق واکسین آنها را از نعمت اولاد در آینده محروم می کنند."
شراب خان مهاجر دیگر از وزیرستان شمالی درمورد عواقب سخت اینگونه رفتارها گفت: "یکی از اقارب ما هفت کودک دارد و سه کودک اش گرفتار مرض پولیو شده اند. هرقدر برایش گفتم اطفال اش را واکسین کند، گفت این کار غیرشرعی است و اطفال اش در آینده از اولاد باز خواهند ماند. او گفت که واکسین بی فایده است. حال افسوس می خورد، ولی سودی ندارد."
قیصار خوستی کارآموز آی دبلیو پی آر و گزارشگر در خوست می باشد.