موضوع مناظرههای جوانان کشور:سهیمسازی جوانان برای نظارت انتخابات درننگرهار
موضوع مناظرههای جوانان کشور:سهیمسازی جوانان برای نظارت انتخابات درننگرهار
ذبیح الله غازی
گروههای جامعه مدنی درننگرهار، کمیسیون مستقل انتخابات را به ناکام ماندن به تشویق جوانان برای نظارت داوطلبانه از انتخابات متهم کرد.
محمد انورسلطانی، یک فعال مدنی، درجلسهی که از طرف انسیتوت گزارشدهی جنگ و صلح افغانستان در شهر شرقی جلال آباد برگزارشده بود گفت که نظارت بیطرفانهی جوانان از انتخابات 5 اپریل (ریاست جمهوری و شورای ولایتی) سهم اساسی درجلوگیری از تقلب انتخاباتی دارد.
سلطانی گفت:«کمیسیون انتخابات باید برای جامعه مدنی و جوانان زمینهای را فراهم کند تا ازاین انتخابات به درستی نظارت کنند.»
وی افزود حس میکند که مقامهای کمسیون انتخابات نقش جوانان این ولایت دست کم گرفتهاست. او ادامه داد که امیدواراست تا این نهاد از هماکنون به تشویق جوانان برای اشتراک درانتخابات «توجه کافی» نشان دهد.
نقش کمیسیون انتخابات اداره امورانتخاباتی است تا نظارت ازانتخابات. کاری نظارت ازانتخابات به ادارات غیردولتی مانند «موسسه انتخابات آزاد و شفاف افغانستان» داده شدهاست. گفته میشود این موسسه ادعا دارد که در 70 درصد قلمرو افغانستان نظارت بیطرفانهی از انتخابات داشته باشد.
مطیع الله احمدزی، رییس اداره دولتی برای جوانان نیز از عدم موفقیت پروسه استخدام جوانان داوطلب برای نظارت ابراز نگرانی کرد.
معمولاً کاندیدانی که دارای ناظر انتخاباتی استند، به نمایندگی از آنها نظارت میکنند. احمدزی باتوجه به همین نکته گفت درمناطقی که این کاندیدان نمایندگی ندارند، به گمان اغلب ناممکن است که کاندیدان بدون نماینده بتوانند تقلبهای انتخاباتی را گزارش دهند. به این دلیل اعزام ناظران بیطرف به این مناطق مهم میباشد.
زلمی ربانی، سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات درحوزه ننگرهار، نظریات محصلان و همتایان مناظره کننده را پذیرفته و گفت که امیدواراست فعالان جامعه مدنی را درمراکز رایدهی سراسراین ولایت ببیند.
زلمی گفت که ارقام رسمی نشان داد که 195000 تن در ننگرهار کارت رایدهی گرفتهاند که ازآن جمله 40 درصد آنها را زنان تشکیل میدهند.
محمدیوسف الکوزی، نماینده انستیوت ملی دموکراتیک واقع در واشنگتن گفت که اداره وی به کارمندان بخش مبارزات تبلیغاتی برخی از کاندیدان پروسیجر گزارش تقلب انتخاباتی به کمیسیون مستقل انتخابات را آموزش دادهاند.
این جلسه انستیوت گزارشدهی جنگ و صلح افغانستان به تاریخ 12 فیبروری درپوهنتون ننگرهار با حضور 60 تن از محصلان برگزارشد.
ذبیح الله غازی یکی از محصلان پوهنتون ننگرهار و یکی از آموزش دیدگان انسیتوت گزارشدهی جنگ و صلح افغانستان است.
این گزارش به عنوان بخشی از برنامه ذهنیت روشن : بیان و تشویق جوانان، به خصوص محصلان پوهنتونهای افغانستان برای سهم گیری در انتخابات است. این پروژه از طرف انستیوت گزارشدهی جنگ و صلح افغانستان تطبیق شده و با حمایت سفارت آمریکا در کابل تمویل می شود.