روستائیان افغان در برابر انتقال لین برق مانع ایجاد میکنند
مردم محل از عدم دسترسی به برقی که از محلشان میگذرد خشمگیناند.
روستائیان افغان در برابر انتقال لین برق مانع ایجاد میکنند
مردم محل از عدم دسترسی به برقی که از محلشان میگذرد خشمگیناند.
تحقیق آیدبلیوپیآر نشان میدهد که تمدید لین برقی که دو شهر بزرگ افغانستان را با هم وصل میکند با کارشکنی معترضان خشمگینی که خودشان به برق دسترسی ندارند، روبرو شده است.
لینی که برق بند آبی نغلو واقع ولسوالی سروبی کابل را به شهر جلالآباد در ولایت شرقی ننگرهار انتقال میدهد گاه گاهی توسط جنگجویان طالب و مردم محل تخریب می شود .
اما روستائیان ولایت لغمان میگویند آنان رنجیده خاطر هستند از این که شبکهی وسیع برق از داخل ولسوالیهایشان گذشته ولی آنان از نعمت برق هنوز محروماند. آنان ادعا دارند که حمله به لین برق تنها راه نشان دادن ناکامی دولت در بهره مند ساختن مناطق دور افتاده از نیروی برق بوده است.
نعمتالله کلان قریهی گړوچ در ولسوالی بادپښ لغمان در مصاحبه با آیدبلیوپیآر تایید کرد که شورشیان و ساکنان ملکی محل در حمله به لین برق دست دارند.
او گفت باشندگان محل خشمگین اند که خانههایشان هنوز از نور برق محروم است وی مدعی شد که اگر حکومت به مردم محل برق بدهد، فوراً کارشکنیها متوقف خواهد شد.
او گفت: "من از حکومت دعوت میکنم که اینجا آمده به مردم این منطقه برق بدهد، و اگر بعد از آن حتی به مدت کوتاهی لینها قطع و جریان برق متوقف گردید، آن وقت گردن مرا ببرند."
حاجی سراج الدین یکی از بزرگان محلی دیگر گفت که لینهای برق از سال 2013 به اینسو در امتداد ولسوالی سروبی تمدید شده است. مقامات حکومتی نتوانسته است به وعدهاش مبنی بر وصل کردن مردم محل به شبکهی برق عمل کند.
سراج الدین گفت: "لینهای برق به این دلیل قطع شده است که حکومت در تحقق وعدههایش ناکام مانده است." او ادعا کرد که ساکنان عادی قریهها و شورشیان فعال در آن ولسوالی هردو مقصراند، وی افزود: "شورشیان نیز در این منطقه زندگی میکنند و آنان نیز برق میخواهند."
اکرام الله عابد، انجینر مسئول برق لغمان گفت حکومت پول هنگفتی را در اثر قطع برق از دست میدهد.
او گفت: "هروقت لینهای برق قطع میشوند حکومت در هر ساعت 70،000 دالر ضرر میکند."
کار نصب لینهای برق بین کابل و ننگرهار در سال 2011 توسط برشنا، شرکت برق افغانستان آغاز گردید.
این لین 60 مایلی از بند نغلو به امتداد منطقه اوزبین ولسوالی سروبی و بعد ولسوالی بادپښ ولایت لغمان مبلغ 23 میلیون دالر هزینه برداشته است. از آنجا این لین به سمت جنوب شرق به طرف جلالآباد، مرکز ولایت ننگرهار ادامه یافته است.
به تعداد مجموعی 369 پایه انتقال برق نصب شده ، شش میگاوات برق به مهترلام، مرکز ولایت لغمان و 36 میگاوات به شهر جلال آباد داده شده است.
تعداد 30،000 خانواده و تشبثات در ولایت ننگرهار به این برق دسترسی دارند و 15،000 خانواده نیز در لغمان از این برق مستقید میشوند.
اما، ذبیح الله زمری، منشی شورای ولایتی ننگرهار به آیدبلیوپیآر گفت که قطع برق هنوز مشکل جدی است، بخصوص در جریان ماههای تابستان وقتی درجه حرارت تا 45 درجه سانتی گرید بالا میرود.
او گفت مردم نمیتوانند به یخچالهای خود برق بدهند و فابریکههای تولید یخ در آن ولایت از کار باز میمانند. او افزود درگیری برسر کمبود یخ یک امر معمول است و گاهی حتی منجر به مرگ افراد شده است.
عبدالرازق باشنده ننگرهار گفت: "در جریان تابستان سال قبل، در منطقهی للمی ولسوالی چپرهار، روستائیان بخاطر کمبود یخ باهم درگیر شدند.در نتیجهی این درگیری سه نفر کشته و دو نفر زخمی شدند." او مدعی شد که هرسال چنین درگیریهایی اتفاق میافتد.
انجینران و مسئولان شرکت برشنا گفتند که آنان تایید میکنند که تعداد از ولسوالیها در آن دو ولایت از این پروژه برق باید مستفید شوند.
آنان گفتند که کار برای رسیدگی به این مساله جریان دارد و پلانهایی برای توزیع برق به تمام باشندگان بادپښ و سروبی که در مسیر این لین قرار دارند تا پایان سال 2018 وجود دارد.
وحید الله توحیدی، سخنگوی شرکت برشنا گفت: "وعدههای ما به مردم پابرجاست و مشکل قطع لین برق به خوبی حل خواهد شد."
آیدبلیوپیآر با قوماندانان محلی طالبان نیز برای کسب معلومات از دست داشتن افراد آنان در این حملات در تماس شد.
علیرغم تقاضاهای مکرر، آنان حاضر نشدند اظهار نظر کنند. اما، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان قبلاً به آژانس خبری پژواک گفته بود که جنگجویان طالب هرگز بطور قصدی لین برق را هدف قرار ندادهاند.
او گفته بود گاهی جنگ منجر به تخریب اشتباهی لینهای برق گردیده و بعد از آن قوماندانان محلی به انجینران برشنا اجازه دسترسی و ترمیم لینها را دادهاند. او درعین حال اظهار داشته بود که پولیس محلی افغان عامل اصلی قطع لین برق میباشند زیرا به گفتهی او پولیس محلی میخواهند با انداختن تقصیر قطع لین شورشگری را بیاعتبار سازند.