افغانستان: احداث گلخانه‌‌ها برای رشد اقتصاد فراه

امیدواری‌ها وجود دارد که زیرساخت جدید باعث کاهش کشت کوکنار در ولایت جنوب غربی فراه شود.

افغانستان: احداث گلخانه‌‌ها برای رشد اقتصاد فراه

امیدواری‌ها وجود دارد که زیرساخت جدید باعث کاهش کشت کوکنار در ولایت جنوب غربی فراه شود.

Wednesday, 17 January, 2018

دهقانان و مقامات فراه می‌گویند که استفاده از گلخانه‌ها اقتصاد متکی به زراعت‌شان را متحول می‌سازد، و امیدواری وجود دارد که حتی بدیل خوب برای کشت کوکنار شود.

عبدالرحمان متین رئیس زراعت، آبیاری و مالداری فراه گفت: "بیش از 100،000 گلخانه‌ی کوچک و بزرگ در فراه وجود دارد و نقش بسیار بزرگ در رشد اقتصادی مردم فراه بخصوص دهقانان بازی کرده است."

به گفته‌ی متین بیش از 11،000 نفر در این صنعت مصروف کار می‌باشند که نزدیک به ده درصدشان زن می‌باشند. تنها امسال، این ولایت حدود 300،000 تن رومی و بادرنگ تولید کرده است که نود و پنج درصدش در سایر ولایات کشور فروخته شده یا به خارج صادر گردیده است. گلخانه‌ها بخصوص در مناطق مرکزی آن ولایت از جمله ولسوالی‌های پشت رود و بالا بلوک بسیار موفق بوده است.

در نتیجه، دهقانان آن ولایت 22 میلیون دالر عاید ازین بابت بدست آورده‌اند، و تخمین زده می‌شود که این مبلغ تا پایان سال به 30 میلیون دالر افزایش یابد.

گلخانه‌ها برای استخدام محلی نقش ستون فقرات داشته است. فردی بنام عبدالهی به آی‌دبلیو‌پی‌آر گفت که او قبلاً تلاش کرده بود خانواده‌اش را در جریان مهاجرت در ایران کمک کند. اما از یک‌سو پول چندانی بدست نمی‌آورد بلکه خشونت و تهدید زندگی در خارج را نیز تحمل می‌کرد.

این مردم 36 ساله اکنون در یک گلخانه مصروف کار بوده و خوشحال است که دوباره به خانواده‌اش پیوسته است.

او گفت: "{کارفرمایم} مرا به موقع پول می‌دهد و روزانه سه وقت غذا نیز می‌دهد و بجای خشونت با من بسیار رفتار مهرآمیز دارد. من از کسانی که برای کار در ایران رفته‌اند می‌خواهم برگردند و در گلخانه‌ها کار کنند."

وحیدالله صافی رئیس کار، امور اجتماعی، شهدا و معلولین گفت که سکتور زراعت گلخانه‌ای می‌تواند فرصت استخدام برای هزاران نفر دیگر غیر از عبدالله را مهیا سازد.

او گفت: "گلخانه‌ها فرصت عالی برای دهقانان است تا خارج از فصل‌های معمول زراعتی تولید محصولات بهتر داشته باشند."

گلخانه‌ها در ولایت فراه که هوای گرم و خشک دارد بسیار مناسب است، و محیط معتدل برای رشد سریع نباتات فراهم می‌کند.

گلخانه‌ی متوسط نه متر عرض و سه متر بلندی دارد و از المونیوم نیم دایروی پوشیده از پلاستیک ضخیم، مقاوم در برابر آفتاب و سبک ساخته شده است. طول این گلخانه‌ها معمولاً از 40 تا 50 متر است. نباتات گلخانه‌ای هر روز آب می‌خورد، اما سیستم آبیاری آن قطره‌ای است و از اینرو آب کمتر لازم دارد.

ساختن گلخانه‌ی 500 متر مربعی مبلغ 4،000 دالر مصرف دارد. این سرمایه‌گذاری قابل توجه، حاصلات دوامدار به همراه دارد.

سردار ولی صاحب شش گلخانه در ولایت فراه است و می‌گوید که در 12 ماه گذشته به ارزش 7،300 دالر محصول برداشت کرده است.

اما این مرد 42 ساله مدعی‌ست که بازار مناسب محلی برای این سبزیجات وجود ندارد و از حکومت خواست تا فرصت‌های تجاری بیشتر را فراهم سازد.

او گفت: "من از مقامات محلی می‌خواهم که برای صادرات محصولات زراعتی به کشورهای خارج قراردادهای تجاری امضا کند تا محصولات زراعتی ما به خارج کشور آسان‌تر صادر گردد."

عبدالصمد که مصروف خرید و فروش محصولات زراعتی در فراه است، گفت باوجود خوب بودن کار با مشکلات متعدد روبرو می‌باشد. به گفته‌ی او مشکلات حمل و نقل که در نتیجه سرک‌های نامناسب و جنگ بوجود می‌آید باعث می‌شود که محصولات در لاری‌ها بپوسد و بموقع به بازار نرسد.

شاکر مدیر ترانسپورت اتاق تجارت فراه گفت که در زمینه‌ی فراهم سازی زیرساخت زراعتی اقدامات جدی صورت گرفته است.

او گفت: "صدها میلیون دالر برای اعمار گلخانه‌ها به مصرف رسیده و روند اعمار گلخانه‌ها در این ولایت به سرعت رو به انکشاف است."

اما او تایید کرد که در بازارهای صادراتی هنوز مشکلات وجود دارد. تنها حدود 600 تن بادرنگ و رومی امسال به پاکستان فروخته شده است.

او گفت: "بزرگترین مشکل نداشتن خطوط آهن برای انتقال محصولات زراعتی به خارج است." به گفته‌ی او یک راه صدور این محصولات به کشور هند از طریق بندر چابهار ایران است.

فعالان جامعه‌ی مدنی می‌گویند که سرمایه‌گذاری در عرصه‌ی زراعت، بخصوص در بخش گلخانه‌ها، فرصت‌های شغلی مهم در سراسر کشور بوجود خواهد آورد. در سراسر کشور، وزارت زراعت بیش از 800 گلخانه در سال گذشته اعمار کرده بود و امسال تا زمان تهیه‌ی این گزارش تعداد 1،000 گلخانه ساخته است.

1.2 میلیون نفر در ولسوالی‌های مختلف فراه زندگی می‌کنند و به گفته‌ی مقامات کشت کوکنار در مناطق دور افتاده‌ی آن ولایت هنوز بطور وسیع کشت می‌شود.

لال محمد عزیز رئیس مبارزه با مواد مخدر فراه گفت که ایجاد گلخانه‌ها می‌تواند بدیل خوبی برای کشت کوکنار باشد.

او گفت: "تعداد زیاد دهقانان بخاطر فقر و نیازهای اقتصادی به کشت کوکنار و سایر مواد مخدر روی آورده‌اند. اعمار گلخانه‌ها و دیگر پروژه‌های زراعتی بدیل‌های عالی برای جاگزین کردن کشت مواد مخدر در ولایت فراه باشد."

Frontline Updates
Support local journalists