پرسونل امنیتی افغان در هراس از خروج نیروهای امریکا
برخی سربازان پولیس و اردوی ملی می گویند به دلیل نگرانی در مورد آنچه پس از خروج عساکر امریکایی و احتمال قدرت گرفتن طالبان اتفاق خواهد افتاد، وظیفه خود را ترک گفته اند.
پرسونل امنیتی افغان در هراس از خروج نیروهای امریکا
برخی سربازان پولیس و اردوی ملی می گویند به دلیل نگرانی در مورد آنچه پس از خروج عساکر امریکایی و احتمال قدرت گرفتن طالبان اتفاق خواهد افتاد، وظیفه خود را ترک گفته اند.
گزارشی از میوند صافی- افغانستان
گزارش شماره 378
27 اکتوبر 2010
نشانه هایی دیده می شود که ظاهراً نیروهای امنیتی افغان در ولسوالی تگاب از ترس مجازات طالبان پس از آغاز خروج نیروهای امریکایی در تابستان سال آینده، وظایف شان را ترک می گویند.
بسیاری مردم محل معتقدند که نیروهای نظامی ایالات متحده قبل از شکست طالبان و تقویت کافی نیروهای امنیتی افغان، کشور را ترک می گویند و در نتیجه طالبان قدرت را بدست گرفته و افغانهایی را که در برابر آن گروه مقاومت کرده اند، مجازات خواهند کرد.
طالبان بخش بزرگی از ولسوالی تگاب را در ولایت کاپیسا، واقع 50 کیلومتری کابل، در اختیار دارند و کار کردن با حکومت افغانستان درانجا اکنون نیز خطرناک است.
عبدالله، نام مستعار،میل نداشت اعتراف کند که تا این اواخر بعنوان سرباز اردوی ملی کار می کرده است. او که به یک درخت در قریه اش واقع ولسوالی کوهستانی تگاب تکیه داده، بیاد می آورد که چگونه پس ازانکه رییس جمهور اوباما سال گذشته اعلام کرد در ماه جولای 2011 عساکر کشورش را از افغانستان بیرون می کند، او وظیفه اش را ترک کرد.
او گفت: "من دو سال در ولایت هلمند در شرایط بسیار سخت وظیفه اجرا کردم. همیشه فکر می کردم که این کشور بازسازی می شود و صلح خواهد آمد... ولی وقتی رییس جمهور امریکا اعلام کرد تصمیم دارد عساکرش را خارج کند، تاثیر بسیار منفی بالای روحیه تعداد زیاد عساکر افغان گذاشت."
"برای ما معلوم شد که خواب های ما به حقیقت نخواهد پیوست و زمانی که طالبان برگردند ما {به اتهام خیانت} محاکمه خواهیم شد. ما چهار تن وظیفه را ترک کردیم."
عبدالله گفت، ازانجایی که شورشیان اکنون نیز قوی هستند، پس از خروج نیروهای امریکایی، حکومت افغانستان را سرنگون خواهند کرد. او افزود که ازان زمان به بعد در مورد خدمتش در اردو سکوت کرده است.
او گفت: "هیچ کس در قریه ما نمی داند که من در اردو کار می کردم. به همه گفته بودم که من در ایران کار می کردم."
نیروی امنیتی قوی و باثبات افغان برای پلان خروج نیروهای امریکایی از افغانستان حیاتی می باشد، و ایالات متحده برای استخدام، تربیت و تجهیز سربازان اردو و پولیس ملی افغانستان مصارف هنگفتی را متقبل شده است. اردوی ملی اکنون دارای 134000 سرباز می باشد و حکومت افغانستان و ایالات متحده انتظار دارند این رقم در جریان دو سال به دو چند افزایش یابد، و تعداد افسران پولیس از 90000 به 190000 بالا رود.
هردو نیرو با مشکلاتی چون بی نظمی، بی سوادی و ترک وظیفه روبرو اند. ایالات متحده تاکید داشته است که قبل از آماده شدن نیروهای امنیتی افغان برای تامین امنیت، این کشور را ترک نخواهد کرد، و برای این کار سال 2014 تاریخ مناسبی است.
در ولسوالی تگاب، حتی برخی مقامات عالی رتبه اردو نیز در مورد توانایی اردو در تامین نظم شک دارند.
یک دگروال سابق وزارت دفاع که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، گفت: "امریکایی ها می گویند آنها خارج خواهند شد و من مطمئنم وقتی آنها بروند، طالبان دوباره به قدرت بر خواهند گشت. این مرا مجبور کرد وظیفه ام را ترک کنم، چون من در ولسوالی تگاب زمین و باغ زیاد دارم و نمی توانم بخاطر وظیفه ای که آینده اش مطمئن نیست، آنها را از دست بدهم."
همچنان گزارش هایی از بدتر شدن روحیه نیروهای پولیس در ولسوالی تگاب وجود دارد.
مرد جوانی از منطقه شرقی ولایت کاپیسا که خود را جمیل معرفی کرد، گفت که او باوجود فشار خانواده برای ترک وظیفه، چهار سال در صفوف پولیس کابل وظیفه انجام داده است. اما، پلان های عقب نشینی ایالات متحده آخرین ضربه بود که بر علاقه او در کار با پولیس وارد شد.
او گفت: "من ترجیح میدادم بجای رفتن به کشور دیگر برای کارگری، در کشور خودم خدمت کنم. اما پس از اعلان رییس جمهور امریکا که عساکرش را از افغانستان خارج می کند، وظیفه ام را ترک گفتم، چون اگر طالبان دوباره به قدرت برگردند، زندگی ما با خطر مواجه خواهد شد. ما به خارجی ها اعتماد نداریم- هر زمانی که آنها منفعتی درین کشور نداشته باشند، یک دقیقه هم اینجا نخواهد ماند."
این تنها افرادی نیستند که در نیروهای امنیتی وظیفه اجرا می کنند، و این خطر را حس می کنند.
مرد جوانی در ولایت کاپیسا که خواست شهرتش مخفی بماند، گفت که سال گذشته خبرنگاری می کرد، اما اکنون ازان کار دست برداشته و به دهقانی مصروف است.
او گفت: "مادرم در مورد خروج امریکایی ها شنید. او مرا نزدش خواست و با لحن نگران گفت، پسرم کارت را ترک کن و به خانه برگرد من بسیار نگران تو هستم. مردم اینجا می گویند امریکایی ها خارج می شوند و حکومت دوباره بدست طالبان می افتد- کارت را فراموش کن و بخانه برگرد. اگر تو را از من بگیرند، معاشت چی سودی دارد؟"
اما مقامات حکومت در برابر آنگونه هراس ها مقاومت نشان می دهند.
دگروال محمد اکبر ستانکزی، رییس بخش استخدام اردوی ملی گفت که پلان های خروج ایالات متحده بر سربازگیری اردو تاثیری نگذاشته است.
او با تایید اینکه خروج نیروهای امریکایی یک مشکل است، گفت: "پلانی که از سوی وزارت دفاع برای ما داده شده، بخوبی پیش میرود؛ تعداد مراجعه علاقه مندان به استخدام در اردو بیشتر از حدیست که وزارت برای ما تعیین کرده است."
او گفت: "درست است که برخی افراد کم روحیه وظایف شان را ترک گفته اند و آنها کسانی اند که از تبلیغات دشمن متاثر شده اند. اما در کل، روحیه اردوی ملی قوی است. اگر امریکایی ها و خارجی ها بیرون شوند، اردو و پولیس افغانستان توانایی دفاع از کشور را دارند."
زمری بشری، سخنگوی وزارت داخله نیز به آی دبلیو پی آر گفت که خروج احتمالی امریکایی ها بر روحیه نیروهای اردوی ملی تاثیر نگذاشته است.
او گفت: "اگر نیروهای خارجی افغانستان را ترک کنند، این کار با توجه به پلان مناسب و منطقی صورت خواهد گرفت و به اساس آن مسوولیت تامین امنیت در تمام نقاط افغانستان به نیروهای افغان سپرده خواهد شد."
او افزود ترک صفوف پولیس از ترس انتقام طالبان نه "بلکه فشار کار که در جریان آن آنان معمولاً با نیروهای ضد حکومتی، قاچاقبران و سایر جنایتکاران روبرو می شوند، آنان را خسته کرده است. ما پلان داریم تا این فشار را کاهش دهیم اما سندی در دست نداریم که سربازان پولیس وظایف شان را ترک می کنند."
مقامات خارجی می گویند هراس از عواقب خروج نیروهای خارجی قبل از موقع است، زیرا تاریخ خروج هنوز نهایی نشده است.
دگرمن جان دوریان، یک سخنگوی نیروهای آیساف گفت: "ما در مورد امکان تعویق تاریخ خروج به 2014 می باشیم، زمانی که نیروهای امنیتی افغان قادر به تامین امنیت خواهند بود. تا زمانی که نیروهای افغان به تنهایی قادر به تامین امنیت نشوند، ما در افغانستان باقی خواهیم ماند."
او افزود: "ما پلان مناسب برای این کار داریم که به اساس آن وضعیت امنیتی هر ولسوالی و قریه افغانستان در نظر گرفته می شود و زمانی که امنیت درین قریه ها و ولسوالی ها بهبود یافت، و نیروهای افغان قادر به تامین امنیت شدند، ما به تدریج از افغانستان خارج خواهیم شد."
اما، تحلیلگران سیاسی محلی به این باورند که پلان خروج نیروهای امریکایی مردم افغانستان و حکومت این کشور را نگران کرده است.
نصرالله ستانکزی، استاد حقوق در پوهنتون کابل گفت: "صحبت های دوامدار مقامات امرکایی در مورد خروج بالای تمام نهادها در افغانستان فشار وارد کرده است."
کبیر رنجبر، عضو پارلمان و تحلیلگر مسایل روز نظر آقای ستانکزی تایید کرد: "این، بالای حکومت افغانستان فشار وارد نموده و مردم را نگران کرده است، چون مردم به قدر لازم نسبت به پولیس و اردوی ملی اعتماد ندارند و می دانند که این نیروها امنیت کشور را تامین نمی توانند."
رهبران طالبان، به سهم خود به مردم محل اعلام کرده اند که پس از خروج طالبان از تمام کسانی که با امریکایی ها کار کرده اند حساب خواهند گرفت.
یک مسوول گروه طالبان در ولسوالی تگاب که نامش را افشا نکرد، گفت: "درین که امریکایی ها شکست خورده اند، شکی وجود ندارد و آنها اکنون راه خروج ازین کشور را جستجو می کنند. برای ما، امریکایی ها و کسانی که با آنان کمک کرده اند یکی هستند و هرکس مطابق جرمی که مرتکب شده است مجازات خواهند شد."
میوند صافی گزارشگریست در ولایت کاپیسا که از سوی آی دبلیو پی آر تربیت شده است.