زنان از ممنوعیت رفتن به زیارت سخی خشمگین اند

زنان بلخ می گویند که ممنوعیت روز مشهور حضور انحصاری زنان در زیارتگاه، تازه ترین نمونه اقدامات سرکوب گرانه می باشد.

زنان از ممنوعیت رفتن به زیارت سخی خشمگین اند

زنان بلخ می گویند که ممنوعیت روز مشهور حضور انحصاری زنان در زیارتگاه، تازه ترین نمونه اقدامات سرکوب گرانه می باشد.

Tuesday, 25 May, 2010

گزارشی از عبدالطیف سهاک- افغانستان

گزارش شماره 362

25 می 2010

وژمه باشنده مزار شریف در حالیکه در بیرون دروازه مزار پرابهت آبی رنگ حضرت علی ایستاده، خشمگین می باشد. یک افسر پولیس راه او را به داخل مزار منصوب به حضرت علی، داماد حضرت محمد پیامبر اسلام، مسدود کرده و می گوید که بتازگی رفتن زنان به داخل محوطه مزار سخی در روزهای چهارشنبه منع شده است. قبلاً درین روز صرفاً زنان به زیارت می رفتند.

او با صدای بلند گفت: "وقتی طالبان، اقدامی علیه زنان می کرد، تمام جهان صدای خود را بالا می کرد و می گفت که حقوق زنان نقض شده است، اما وقتی عطا محمد نور {والی بلخ} حقوق زنان را نقض می کند، کل جهان خاموش است."

آخرین باری که او از ورود به محوطه روضه در مرکز شهر مزار شریف منع شده بود، 12 سال قبل و زمانی بود که طالبان دران شهر حاکم بود. دران وقت عبدالمنان نيازى اولين والى طالبان در بلخ زنان و مردان را از رفتن به روضه منع کرده بود.

زنان درین ولایت شمالی از وضع مقرره یی که بر اساس آن زنان از یگانه روز شان برای رفتن به روضه منع می شوند، خشمگین می باشند و ادعا دارند که این تازه ترین اقدام سرکوبگرانه بوده و در منافع تجاری منع کنندگان ریشه دارد.

هرچند رفتن به زیارت ها بعنوان یک سنت اسلامی گاهی رد گردیده، اما در طول قرن های متمادی، بخشی از فرهنگ افغانی بوده و زنان ازین فرصت نادر برای ترک خانه و رفتن به اجتماع استقبال می کنند.

در گذشته هزاران زن از سراسر ولایت، هر روز چهارشنبه به محل روضه تجمع می کردند، و این روز بعنوان روز خجسته برای رفتن به محلات مقدس پنداشته می شد.

در یک حرکت تازه، افسران پولیس در روضه مستقر شده اند تا از طواف زنان در اطراف آن محل مقدس جلوگیری کنند. مقرره تازه می گوید که طواف تنها در زیارت مکه جایز می باشد.

منتقدین می گویند که عطا محمد آن ماده قانون اساسی را که می گوید "اتباع افغانستان، به شمول زنان و مردان، در برابر قانون از حقوق و مسوولیت های مساوی برخوردارند" نقض کرده است.

مغفرت صمیمی، مسوول دفتر کمیسیون مستقل حقوق بشر در ولایات شمالی گفت، " درصورتی که شورای علما و مقامات ولایت بلخ زنان ، رفتن زنان را بۀ زيارت على حرام ميدانند پس چرا خود این مقامات همه ساله ... بيرق زيارت على را در نوروز بالا می کنند. هردوى اين عمل در اسلام حرام است."

" مردان هم مانند زنان مسلمان اند. وقتى زيارت براى زنان حرام است چرا مردان این کار را می کنند؟ اين حکم مسولين از نظر من يک عمل طالباني است."

به پیشنهاد شورای علمای بلخ، عطا محمد قبلاً آوازخوانان مرد را از خواندن در محافل عروسی و زنان را از مراجعه به خیاطی های مردانه منع کرده بود.

منتقدان، عطا محمد نور و رییس ریاست زنان ولایت بلخ، فریبا مجید را متهم می کنند که آنان زنان را از رفتن به روضه منع کرده اند تا مجبور شوند به پارک های تفریحی در خارج شهر بروند.

یک پارک مخصوص زنان، موسوم به باغ زنانه، از سوی وزارت امور زنان اعمار شده و توسط حکومت و تیم های بازسازی ولایتی سویدن و جرمنی تمویل شده است. ریاست امور زنان ولایت کرایه هشت دکان و یک رستورانت فعال در پارک را جمع آوری می کنند.

فریبا، باشنده مزار شریف گفت که مقامات ازین ممنوعیت سود می برند، زیرا زنان مجبور می شوند پول شان را در باغ زنانه و مرکز تفریحی دیگری بنام پارک نور در منطقه خالد بن ولید شهر مزار مصرف کنند.

او گفت: "پس ازانکه دستور یادشده صادر شد، زنان زیادی به آن پارک ها خواهند رفت و منع کنندگان پول بسیار کمایی خواهد کرد."

منیر احمد فرهاد، سخنگوی والی بلخ این ادعاها را رد کرد. او گفت: "این تصمیم از سوی شورای علما شورای ولایتی در دفتر والی پیشنهاد شد و پس از بحث های جامع، این تصمیم گرفته شد."

فرهاد گفت تعداد زنانی که هر روز چهارشنبه جمع می شدند، مشکلات ترافیکی ایجاد می کردند و نمازگزاران را در روضه مزاحمت می نمودند. او تاکید داشت که والی در صدور این حکم هیچ نفع شخصی نداشته است.

مجید، رییس امور زنان گفت که محدودیت یادشده بطور مشترک از سوی ریاست آنان و شورای علما پیشنهاد شده است.

او گفت زنانی که به روضه می روند هم مشکلات ترافیکی بار می آورند و هم باعث مزاحمت مردان می شوند. "حقوق زنان با این دستور ضایع نشده است. آنان هنوز می توانند آزادانه به ساحات تفریحی بروند."

اما شکیبا، باشنده محل، که نزدیک دروازه روضه ایستاده بود، گفت این مردان اند که باعث اذیت زنان در روضه می شوند. او گفت: "رییس امور زنان کوشیده آفتاب را با دو انگشت پنهان کرده و حکومت را راضی نگهدارد. حقیقت این است که حقوق زنان پامال شده و این زنان اند که از سوی مردان با کلمات رکیک اذیت می شوند."

مولوی عبدالرحمان، معاون شورای علمای ولایت بلخ گفت که رفتن زنان به روضه در روز چهارشنبه در اسلام گناه است.

او گفت که این زیارت کردنها نه تنها فرصتی برای خارجیان شد تا از زنان عکس بگیرند و آنرا در خارج نشر کنند، خود زنان نیز با میله کردن بجای دعا، به این محل مقدس توهین کردند.

ازینرو به گفته او شورای علما مساله را با والی بلخ در میان گذاشت و والی نیز پذیرفت. او گفت: "والی همیشه خواسته های ما را در نظر می گیرد."

فاطمه باشنده مزار شریف، در خارج روضه گفت که او علوم اسلامی را در ایران آموخته و ادعا داشت که خود این محدودیت غیر اسلامی است. او گفت: "اسلام دینی است که برای مردان و زنان حقوق مساوی عبادت داده است از همین رو میلیون ها زن هرساله به حج می روند."

"این چگونه دستور اسلامی است که زنان را اجازه نمی دهد به روضه برود؟"

فرشته، شاگرد یک لیسه محلی گفت که زیارت روزهای چهارشنبه فرصت نادری برای زنان میسر ساخته بود تا با همدیگر ملاقات کنند. او گفت: "من پس ازین نمی توانم با دوستانم ملاقات کنم، زیرا دختران مانند مردان نمی توانند آزادانه به خانه های همدیگر بروند."

دستفروشان اطراف روضه نیز در مورد این حکم نگران اند.

نفس گل در کنار یک ديوار زيارت نشسته و با خود نزدیک به 100 عدد بولانی خانگی اورده . او که با داشتن 4 دختر و یک پسر کوچک، این تنها منبع درامدش می باشد. گفت: "بولانی های من در روزهای چهارشنبه نسبت به روزهای دیگر بهتر فروخته می شد، زیرا زنان دران روز به روضه می آمدند. من دران روز بیشتر از تمام روزهای دیگر هفته پول بدست می آوردم. نمی دانم حالا چه کار کنم."

عبدالطیف سهاک گزارشگریست در ولایت بلخ که از سوی آی دبلیو پی آر تربیت شده است.

Afghanistan
Women
Frontline Updates
Support local journalists