حمایت رییس‌جمهور از طرح تازه‌ی اعمار مکاتب در افغانستان

ساختمان‌های خشت‌خام می‌تواند برای بسیاری از شاگردان سرپناه فراهم کند.

حمایت رییس‌جمهور از طرح تازه‌ی اعمار مکاتب در افغانستان

ساختمان‌های خشت‌خام می‌تواند برای بسیاری از شاگردان سرپناه فراهم کند.

A student reads aloud at a school in Paktika province. (Photo: Chris Hondros/Getty Images)
A student reads aloud at a school in Paktika province. (Photo: Chris Hondros/Getty Images)

ابتکار اعمار مکاتب جدید در ولایت جنوب‌شرقی پکتیکا مورد حمایت مالیِ رییس‌جمهور قرار گرفته است.

رییس‌جمهور مبلغ 300000 دالر امریکایی را از بودجه‌ی شخصی‌اش برای تطبیق طرح بهبود وضعیت آموزشی در این ولایت پکتیکا مساعدت کرده است. 

این مساعدت به خاطر اعمار شش بلاک کانکریتی مجهز در چند ولسوالی پکتیکا پلان شده بود . اما پس از یک بررسی، پلان تغییر کرد و معلوم شد که با عین بودجه می‌توان 24 بلاک خشت خام را اعمار کرد که هزینه‌ی ساخت آن به مراتب کم‌تر از بلاک‌های کانکریتی است.

محمد الیاس وحدت ، والی پکتیکا می‌گوید: «ما می‌دانستیم که با استفاده از خشت خام به جای کانکریت، می‌توانیم با عین بودجه مکاتب بیشتری اعمار کنیم تا شاگردان بیشتری به تعلیم و تربیه دسترسی پیدا کنند. پیشنهادما مورد استقبال رییس جمهور نیز قرار گرفته و موثر خوانده شده است؛ تا جایی که حتا به وزارت معارف توصیه کرده که این برنامه را در سراسر افغانستان تطبیق کنند.»

وحدت افزود، «با تطبیق طرح قبلی فقط برای 1000 دانش آموز می توانستیم مکتب فراهم کنیم؛ اما با اعمار بلاک های ارزان‌تر توقع می رود که به 10000 شاگرد صنف های درسی فراهم شود و بیشتر این دانش آموزان دختر خواهد بود.»

ولایت  جنوب شرقی پکتیکا بیشتر از 430000 نفر نفوس دارد. آمار رسمی نشان می دهد که در حال حاضر 389 باب مکتب در این ولایت وجود دارد، که 250 آنها صنف‌های سر باز است و زیرساخت فزیکی ندارند. در ضمن، از میان 3500 آموزگاری که در این ولایت مشغول تدریس برای 15000 شاگرد اند، فقط 56 تن آنها زنان اند.

وحدت به آی دبلیو پی آر گفت که این ابتکار رییس جمهور پس از جلسه‌ای که در جنوری سال جاری با اعضای شورای ولایتی در پیوند با بهبود تسهیلات آموزشی و تقویت اقتصاد منطقه داشت، مطرح شد.

پس از کنفرانس، غنی در یک اقدام غیر معمولی اعلام کرد که مبلغ 300000 دالر از بودجه شخصی‌اش برای اعمار مکاتب کمک می کند. از این که آیا در گذشته نیز تجربه‌ی تمویلِ چنین پروژه‌یی را داشته یا خیر،معلوماتی در دست نیست.

محمد کریم اتلوال سرپرست ریاست معارف پکتیکا، به آی دبلیو پی آر گفت که کار اعمار این مکتب ها به خوبی پیش می‌رود. وی گفت که تا اکنون پنج مکتب در این ولایت ساخته شده و کار اعمار صنف های درسی تازه در ولسوالی های یوسف خیل، جانی خیل، سروبی، وور ممی، وازاخوا و خیرکوت، نیز تکمیل شده است. همچنین افزود که، در ولسوالی های سرحوزه، یحی خیلی و چارباران نیز مجموعاً هفت مکتب پسرانه اعمار شده است.

اتلوال گفت که پروژه‌ی آنها الگویی برای ساخت مکاتب در سراسر افغانستان است. وی در ادامه گفت: «پس از دیدار ما با رییس جمهور، وزیر معارف طرح ساخت 8000 مکتب خشت‌خامی را در پنج سال آینده در سراسر افغانستان، اعلام کرد. این وزارت برای تایید رسمی این طرح یک مکتوب نیز فرستاده بود.»

حبیب‌الله، سرمعلم در یکی از این مکاتب جدید در روستای کوتوال در شرنه- مرکز پکتیکا، می گوید که در این اواخر شاگردان در خیمه‌ها و در ماه های تابستان در زیر سایه‌ی درختان درس می‌خواندند. او می‌گوید، «مکت ابتداییه جدید ما دارای 12 صنف درسی بوده که تمام آنها مجهز با امکانات مورد نیاز آموزشی می باشد. اینجا بهترین مکان برای آموزش است.» 

عبدالخالق، مدیر مکتب فاطمه‌الزهرا در ولسوالی یوسف‌خیل به آی دبلیو پی آر گفت: «با اعمار این مکتب برای 300 دختر خدمات اموزشی فراهم شده است. مردم پکتیکا همیشه مدیون مساعدت رییس جمهور خواهد بود.»

عبدالرووف، استاد در مکتب نوساخت توده‌چینه در ولسوالی متاخان، نیز از غنی تشکر کرد. او می‌گوید، «رییس جمهور کمک بزرگی به ولایت پکتیکا کرده، و از ایشان می خواهیم این کمک ها را ادامه دهند. چرا که هنوزهم تعداد زیادی از مکاتب این ولایت ساختمان ندارند.

شاگردان این مکتب ها نیز می گویند که آنان بابت بهبود وضعیت شان خوشنود اند.

نسیمه، متعلم مکتب ثانوی فاطمه‌الزهرا توضیح داد که چگونه گرمی و سردی اقلیم متغیر افغانستان درس خواندن را برای آنان زیر خیمه ها دشوار ساخته بود. وی گفت: «در چندسال گذشته، زیر خیمه ها درس می خواندیم که خیلی دشوار بود. اغلب در تابستان یا زمستان که درجه حرارت شدید می‌شد، رخصت می‌شدیم.این آرزوی دیرینه‌ی ما بود که صنف های درسی مناسب داشته باشیم که حال به حقیقت پیوسته و بابت آن از رییس جمهور تشکر می کنم.»

نصرالله که در مکتب توده‌چینه درس می خواند، افزود: «حالا اگر هوا بارانی باشد یا آفتابی فرقی نمی‌کند، و تاثیری روی درس‌های مان ندارد.»

ملا عبدالمنان احرار، متنفذ قومی نیز با ابراز امتنان از رییس جمهور، گفت: «در گذشته، این ولایت مرزی همواره از سوی حکومت‌های پیشین نادیده گرفته می‌شد. سطح دانش در این ولایت در مقایسه با ولایات دیگر به مراتب پایین‌ است. امیدواریم حکومت فعلی روی تعهد اتش در امر کمک‌رسانی به این ولایت،استوار بماند.» ملاحظه شد 

Frontline Updates
Support local journalists