هشدارها در مورد موجودیت مدارس غیر رسمی در افغانستان

مردم از دولت تقاضا دارند تا اوضاع را نظارت کند و زنان و مردان جوان را از افراطی شدن باز دارد.

هشدارها در مورد موجودیت مدارس غیر رسمی در افغانستان

مردم از دولت تقاضا دارند تا اوضاع را نظارت کند و زنان و مردان جوان را از افراطی شدن باز دارد.

با توجه به گفته‌های سخنرانان در یک‌سری از مناظره‌های آی‌دبلیو‌پی‌آر، تعداد زیادی از مدارس و مکاتب دینی ثبت‌نشده فعال در افغانستان ممکن است به عنوان منابع استخدام افراد افراطی فعالیت کنند.

قرار شنیده‌ها در گفت‌و‌گوهای عمومی که در ماه آگست و سپتمبر برگزار شدند دولت باید هرچه عاجل‌تر فعالیت مراکز که فاقد برنامه خاص درسی اند و تحت نظارت رسمی حکومت قرار ندارند را توقف دهد.

مقام ها در ولایت ننگرهار می گویند که از مجموع 1500 مدرسه فعال در این ولایت، دو سوم آن ثبت نشده اند و بدون مجوز فعالیت می کنند.

مولوی عبدالظاهر حقانی رییس حج اوقاف ننگرهار می گوید: « ریاست ما حد اکثر تلاشش را می کند تا مدارس متذکره را ثبت و از دروس آنها نظارت کند.» وی افزود که گمان نمی کند مشکل این مدارس افراط گرایی باشد.   

اما مولوی عتیق الرحمن یکتن دیگر از عالمان دین می گوید که مدارس خارج از کنترل دولت به حیث ابزار استخدام برای افراطی ها عمل می کنند. «در مناطق تحت نفوذ شورشیان مردم علیه حکومت تحریک و به حمایت از تروریزم تشویق می شوند.»

مولوی نجیب الله حقیار عالم دین در ولایت کنر می گوید که موجودیت مدارس ثبت ناشده باعث بوجود آمدن هرج و مرج در این ولایت شده است.

«آنان در خط اول جنگ با دولت قرار دارند. هرفردی که تابعیت این کشور را قبول می کند مکلف است تا از تمام قوانین آن پیروی کند و با آنها احترام بگذارد.»

دیگران به این باور اند که مدارس متذکره از سوی نیروهای بیرونی برای تشدید تنش های موجود در کشور ایجاد شده اند.

محمد عمر ساطع رییس دبیرخانه صلح در ولایت قندهار می گوید که فارغان مدارس پاکستان در میان شورشیان و جنگجویان در افغانستان فعالیت می کنند.

او می گوید: « پاکستان نیز می خواهد مدارس ثبت نشده افغانستان را تحت اداره اش بیاورد و آنها را علیه حکومت افغانستان استفاده کند.»

حسیبه عفت عضو شورای ولایتی پروان می گوید: « کشورهای مداخله کننده چون پاکستان از این گونه مدارس برای تغییر اذهان مردم استفاده می کنند و آنان را علیه دولت تحریک می کنند.»

وی افزود: « در مدارس غیر رسمی دانش آموزان با شایعات ضد دولتی تغذیه شده و برای انجام فعالیت های تروریستی شست و شوی مغزی می شوند.»

اشتراک کننده گان مباحثه در ولایت لوگر گفتند که دولت نقش عمده ای در نظارت از این گونه مراکز دارند.

محمد قسیم خوشی وال معاون شورای ولایتی لوگر می گوید که در یک کشور اسلامی مثل افغانستان موجودیت تعداد زیادی از مدارس دینی یک امر عادی است، اما اوامر باید از مقامات بالا داده شوند. آقای خوشی وال می گوید: « صلح وقتی امکان پذیر است که تمام مدارس دینی ثبت شوند و از یک سیستم موثر برای نظارت آنها استفاد شود.»

شکرالله محمدی یکتن از اشتراک کننده گان گفتمان در ولایت کاپیسا پیشنهاد کرد که حکومت باید مرکزی را برای نظارت از مدارس ایجاد کند.

وی گفت «دولت برای هماهنگی و متحد ساختن پیام های رهبران مذهبی در مساجد باید یک مرکز کنترل و اداره را ایجاد کند.» وی همچنان گفت که این یکی از توصیه های ارایه شده در کنفرانس صلح کابل که در اوایل سال جاری از سوی آی دبلیو پی آر برگزار شده بود نیز بود.

Afghanistan
Youth
Frontline Updates
Support local journalists