موضوعات مناظرههای جوانان کشور: ناظران درامرشفافیت انتخابات جدی هستند
موضوعات مناظرههای جوانان کشور: ناظران درامرشفافیت انتخابات جدی هستند
محمد فیصل نویدی
مقامهای کمیسیون انتخابات درکابل گفته اند که ناظران بیطرف نقشحیاتی درکاهش میزان تقلب درانتخابات ریاست جمهوری آمدنی دارند.
سیدعبدالله افغانی نماینده کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان درجلسهی که با حمایت انستیوت گزارشدهی جنگ و صلح افغانستان برگزارشده بود گفت ناظران داوطلب انتخاباتی نقش حیاتی در تامین شفافیت پروسه انتخابات بازی می کنند.
وی گفت که بدون حمایت ناظران این خطر وجود دارد که تقلب و ارعابی که شفافیت انتخابات پنج قبل را مغشوش ساخت تکرار شود.
انتخابات سال 2009 که طی آن حامد کرزی در دور دوم به عنوان رییس جمهور تعیین گردید،از طرف جامعه جهانی و نهادهای داخلی به سبب اشتراک اندک مردم،عدم تامین امنیت و پرشدن صندوق های رای به شدت مورد انتقاد قرارگرفت.
آقای افغانی به شاگردان حاضر دراین جلسه که به تاریخ 28 در پوهنتون کابل برگزارشده بود گفت:«حضور ناظران درمراکز رای دهی ازنوع تقلب جلوگیری می کند. اگرآنها نتوانندبه درستی نظارت کنند،مشکلات گذشته تکرار خواهندشد.»
انتخابات آمدنی سومین باریاست که مردم افغانستان درچارچوب قانون اساسی جدید برای رای دهی به کاندیدان ریاست جمهوری پای صندوقهای رای می روند.
ازجمله 27 کاندیدای اولیه، 11 تن آنها برای رقابت در ریاست تایید گردیده اند. انتظار میرود که تعداد این کاندیدان تا روز قبل ازانتخابات به سبب ایتلاف پشت پردهی کاندیدان رقیب بازهم کاهش یابد.
تحلیلگران داخلی و خارجی با نزدیک شدن انتخابات نگران این مساله میشوند که با توجه به وجود نشانههای از تقلب گسترده در انتخابات قبلی آیا کسی دراین انتخابات- که 70 روز تا برگزاری آن باقیمانده است- شرکت خواهندکرد یا نه. درغیرآن عدم شرکت درانتخابات، کشوری را که قبلاً با مشکلاتی روبرو است با مشکلات بیشتری روبرو می سازد. قراراست نیروهای نظامی ناتو تمام عساکرجنگی را از افغانستان را بیرون کرده و کنترول امنیت را به نیروهای افغانستان واگذارکنند.
فهیم نعیمی سخنگوی موسسه انتخابات آزاد و شفاف افغانستان (FEFA)دراین جلسه گفت که موفقیت انتخابات دراین نکته است که آیا ناظران میتوانند وظیفه شان را به خوبی انجام دهند یا نه. وی گفت که دفتر وی 10000 ناظر را برای شبکه سازی 300000 ناظر در سراسر افغانستان استخدام کرده اند. برخورد بیطرفانه و حرفوی این ناظران شفافیت و عدم شفافیت انتخابات را تعیین خواهد کرد.
نعیمی گفت:«ناظران... درتامین شفافیت انتخابات نقش حیاتی دارند. ناظران باید خود را متقین سازند که هیچ کاندیدای از طریق تقلب درآراء به نفع خودش کار نمی تواند.»
فهیم صدیقی، رییس یک نهاد جامعه مدنی به نام «سازمان خط نو» با ارزیابیهای نعیمی موافق بود. وی خطاب به مقامهای کمیسیون مستقل انتخابات تاکید کرد که تدابیری مناسبی را روی دست بگیرند تا موارد تقلبهای که ناظران گزارش نکرده اند را هم دریابند.
وی گفت:«مقامهای نهادهای جامعه مدنی درموقفی قراردارد که درانتخابات کمک کنند. آنها گزارشهای خود را به این کمیسیون ارایه میکنند و بعد ازاین وظیفه این کمیسیون است تا آن را ارزیابی کند.»
سخی محمدی یکی از شاگردان پوهنتون کابل پرسید که چگونه موسسه انتخابات آزاد و شفاف افغانستان تضمین می کند که خود ناظران آنها تمایلی به یکی ازکاندیدان نداشته باشد. نعیمی جواب داد:« کارمندان این نهاد معاشی دریافت نکرده و آنها با هیچ حزبی ارتباط ندارند. موسسه ازآنها تعهد گرفته است که مطابق به لایحه وظایف و شرایط تعیین شده کارکنند.»
محمد فیصل نوید یکی از شاگردن پوهنتون کابل می باشد.
این گزارش به عنوان بخشی از برنامه ذهنیت روشن : بیان و تشویق جوانان، به خصوص محصلان پوهنتونهای افغانستان برای سهم گیری در انتخاباتاست. این پروژه از طرف موسسه گزارش دهی از صلح و جنگ افغانستان تطبیق شده و با حمایت سفارت آمریکا در کابل تمویل می شود.