موضوع مناظره جوانان کشور:محصلان ، قانون انتخابات را تحلیل کردند

موضوع مناظره جوانان کشور:محصلان ، قانون انتخابات را تحلیل کردند

Monday, 24 February, 2014

عبدالله لامع

مناظره کنندگان جلسه انستیتوت گزارشدهی جنگ و صلح افغانستان قانون انتخابات را برای بیشتر از صد تن از شاگردان تشریح کردند.

گزارشگران و مدیرمسوولان روزنامه­ها مواد خاص این قانون را تشریح کرده و درمقابل محصلان سوالاتی هم مطرح کردند.

هوشنگ همدرد، یک فعال جامعه مدنی نحوه نظارت کمیسیون مستقل انتخابات، ارگان رسمی­ برای نظارت ازانتخابات، محدودیت مصرف تبلیغات انتخاباتی را تشریح کرد. سایر مواد شامل جاهای تبلیغات و ممانعت استفاده ازمنابع دولتی برای تبلیغات می­گردند.

همدرد خطاب به اشتراک کنندگان گفت:«برای تبلیغات انتخاباتی نامزدان ریاست جمهوری بیشتر از 175000 {دالرآمریکایی} و برای کاندیدان شورا های ولایتی بیشتر از 8700 دالر آمریکایی را مصرف نمی­توانند.

کاندیدان نباید پول­های خارجی را برای مصرف در تبلیغات قبول کرده و منابع تامین پول تبلیغات شان را برای کمیسیون مستقل انتخابات گزارش بدهند. آنها از قوانین مرتبط به نصب پوسترهای تبلیغاتی نیز باید تبعیت کنند. اینها خطوط سرخ استند و اگر کاندیدای ازاین مرزهای تعیین شده عدول کند، تخطی­ای را مرتکب شده است.»

این مناظره به تاریخ 13 فبروری در ولایت غزنی برگزارشده بود.

نادره یکی ازشاگردان پرسید کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات با چه میکانیزمی به صورت موثر میزان مصارف تبلیغاتی کاندیدان را ارزیابی می­کنند؟

حسینی رحیمی یک گزارشگر محلی تایید کرد که  نظارت از مصارف نامزدان کاری مشکل است.

وی گفت:«متاسفانه، سیستم بانکداری درافغانستان ، روند نظارت دقیق ازمصارف تبلیغاتی کاندیدان را مشکل می­سازد.»

صالحه موسوی یکی دیگر از شاگردان اظهار نگرانی کرد که جنگ­سالاران و سایر«افرادغیرمسوول» مانند سال 2009 درصدد فاسد سازی انتخابات آمدنی استند.

وی گفت:«معتقدم که این کار دوباره اتفاق خواهد افتاد. چطوری می­توان ازاین نوع مداخلات جلوگیری کرد؟»

عبدالعلی فکور، مدیرمسول روزنامه سنایی درغزنی گفت، رییس جمهور کنونی، کرزی،‌ فرمانی درمورد جلوگیری از تقلب در انتخابات را صادر کرده است. هرگونه تخطی ازاین فرمان موجب تعقیب عدلی خواهد شد. 

همدرد درجواب این نظر که آیا – دوماه برای تبلیغات ریاست جمهوری و مدت یک ماه برای تبلیغات نامزدان شوراهای ولایتی کافی است؟- گفت:«این مدت کافی است. اگر کاندیدان برنامه­ها و پالیسی­هایشان را قبلاً ترتیب و تهیه کرده باشند، دو ماه وقت کافی است. اگر آنها برنامه نداشته باشند و یا نتوانند طی این مدت آن را بصورت درست ارایه کنند، این، نشان می­دهد که وی نامزد ضعیف است.»

یاسر، یکی از شاگردان، پرسید که چطوری توقع می­رود تا کاندیدان بتوانند به صورت درست تبلیغات انتخاباتی­شان را انجام دهند؛ زیرا که این موقع سال، اکثریت راه­ها به سبب برف­باری بسته­اند؟

فکوری با تایید نکات گفته شده، افزود«تنها راه برای کاندیدان در مناطق کوهستانی تبلیغات از راه رسانه­ها می­باشد.»

عبدالله لامع یکی از شاگردان پوهنتون غزنی بوده که خبرنگاری را در انستیتوت گزارشدهی جنگ و صلح آموخته است.

Afghanistan
Elections
Frontline Updates
Support local journalists