موجی حملات بر کاندیدان هرات

کاندیدان پارلمانی و پولیس، در آستانه انتخابات بخاطر ناکامی های امنیتی علیه یکدیگر اتهاماتی را مطرح کرده اند.

موجی حملات بر کاندیدان هرات

کاندیدان پارلمانی و پولیس، در آستانه انتخابات بخاطر ناکامی های امنیتی علیه یکدیگر اتهاماتی را مطرح کرده اند.

An Afghan votes in the 2009 presidential election. (Photo: UN Photo/Eric Kanalstein)
An Afghan votes in the 2009 presidential election. (Photo: UN Photo/Eric Kanalstein)
Wednesday, 15 September, 2010

گزارش شاپور صابر- افغانستان

گزارش شماره 371

15 سپتامبر 2010

قتل، اختطاف و تهدید فعالین سیاسی به  انتخابات  پارلمانی 18 سپتامبر در ولایت هرات در غرب افغانستان آسیب رسانده است.

کاندیدان پولیس را متهم می کنند که در تامین امنیت آنان ناکام مانده اند ولی مقامات امنیتی می گویند که آنان منابع مورد نیاز را برای حفاظت از150 کاندید انتخابات پارلمانی دران ولایت در دست ندارند، بخصوص زمانی که کمپاین ها در ولسوالی های دور افتاده انجام می یابد آنان به مشکل کمبود منابع روبرو می شوند.

در بدترین حادثه ای که تاکنون در جریان کمپاین های انتخاباتی جاری اتفاق افتاده، 5 عضو تیم کمپاین فوزیه گیلانی در ولایت هرات در ولسوالی ادرسکن واقع جنوب شهر هرات کشته شدند. چهار تن ازین قربانیان اعضای خانواده خانم گیلانی بودند و نفر پنجم راننده تیم کمپاین بود.

اختر محمد یکی از شاهدان که 40 سال دارد گفت جسد قربانیان بتاریخ 29 اگست درحالی کشف شدند که دستان شان با دستمال های گردن شان بسته شده و در سرها، دستان و پاهای شان زخم های گلوله دیده می شد.

کشته شدگان بخشی از ده تن اعضای تیم کمپاین خانم گیلانی بودند که سه روز قبل اختطاف شده بودند. پنج تن دیگر آنان بعداً رها گردیدند.

پس از کشتار افراد یاد شده، قاری یوسف احمدی سخنگوی طالبان در گفتگو با آی دبلیو پی آر مسوولیت قتل ها را بعهده گرفت، اما خانم گیلانی نیروهای امنیتی را به ناکارایی و غفلت متهم کرد.

او در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که چند بار از مقامات امنیتی هرات و وزارت داخله برای رهایی کارکنان کمپاینش کمک خواسته بود، ولی به درخواست های او پاسخ مثبت داده نشده بود. او گفت: "نیروهای پولیس درین حوادث فقط تماشاچی بودند."

او افزود: "من از موقعیت محلی که آن پنج نفر نگهداری می شدند خبر بودم. از مقامات امنیتی خواستم تا گروپی از پولیس و تعدادی موتر را در اختیار من قرار دهند تا خودم به رهایی آنان اقدام کنم، ولی آنها ازین کار سرباز زدند."

 (برای معلومات بیشتر در ارتباط به مشکلاتی که زنان درین انتخابات روبرو اند، به گزارش مبارزه دشوار کاندیدان زن در هرات مراجعه کنید.)

 

پولیس این اتهامات را که گویا آنان کوتاهی کرده اند، رد کرد.

جنرال اکرام الدین یاور، قوماندان امنیه زون غرب افغانستان به آی دبلیو پی آر گفت که نیروهای تحت فرمان او از کاندیدان تقاضا کرده اند که وقتی به مناطق دورافتاده برای کمپاین می روند، همیشه آنها را در جریان قرار دهند. او افزود که در همه حملاتی که تاکنون صورت گرفته کسانی هدف قرار گرفته اند که نیروهای امنیتی را در جریان سفر کمپاینی شان قرار نداده اند.

او گفت: "ازینرو مسوولیت بدوش آنهاست نه مسوولان امنیتی."

سایر حملاتی که در آستانه انتخابات انجام شده شامل حادثه ایست که در آن اعضای تیم کاندیدی بنام عبدالحمید جمشیدی بتاریخ 22 اگست در جریان یک کمپاین در زادگاه وی، ولسوالی کشک ربات سنگی، واقع در شمال هرات با فیر افراد مسلح روبرو شدند. دران حمله برادر آقای جمشیدی کشته شد و دو تن از محافظان مسلحش زخم برداشتند.

جمشیدی به آی دبلیو پی آر گفت که حمله از سوی طالبان مستقر در محل راه اندازی شده بود.

او گفت: "مدتی قبل، بزرگان محل برایم اطلاع دادند که طالبان در یک نشست تصمیم گرفته اند که مرا در جریان کمپاین به قتل برسانند."

جمشیدی ادعا کرد که او این اطلاعات را با ادارات امنیتی شریک ساخت ولی آنها اقدامی نکردند.

در یک مورد دیگر، عبدالمنان نورزی، کاندید پارلمان زمانی که از دفترش به سوی مسجد می رفت توسط دو مرد موترسایکل سوار به قتل رسید.

ولسوال شندند، لعل محمد عمرزی گفت که پولیس در مورد حمله 28 اگست تحقیقاتی را آغاز کرده اما وی در مورد نتایج این تحقیقات تاکنون معلوماتی ندارد.

عبدالرزاق، برادرزاده نورزی گفت که کاکایش بخاطر حمایتی که از او در منطقه زیرکوه، در ولسوالی شندند شده بود به قتل رسید. طالبان دران منطقه نفوذ زیاد دارد.

محمد یوسف وکیل زاده، کاندید دیگر در هرات توضیح داد که چگونه بتاریخ 20 جولای همراه با دو محافظ اش در ولسوالی گلران آن ولایت اختطاف شدند.

او گفت: "اختطافگران مرا برای هشت روز نگهداشتند و به میانجیگری بزرگان محل آزاد شدم."

وکیل زاده گفت که او را پس ازان آزاد کردند که بزرگان محلی به اختطاف گران تضمین دادند که وی در گلران کمپاین نخواهد کرد. او دفترش را دران ولسوالی مسدود کرده، اما می گوید که هنوز تلاش دارد به شیوه های غیر رسمی کمپاین کند.

درحالی که طالبان تلاش دارند مانع برگزاری انتخابات شوند اکثر حملات بالای کاندیدان و تیم های شان به طالبان نسبت داده شده است.

محمد حلیم تره کی که دفترش در نخستین روزهای کمپاین مورد انفجار قرار گرفته بود، گفت: "مخالفان تلاش دارند بالای کاندیدان فشار وارد کرده و آنان را مجبور به عقب نشینی کنند."

دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان، یوناما، خشونت را تقبیح کرد و از نیروهای امنیتی افغان خواست تا در هفته های قبل از انتخابات کاملاً در حالت آماده باش باشند.

کمیسیون مستقل انتخابات نیز نسبت به تهدیدها اظهار نگرانی کرد.

اول الرحمان رودوال، رییس دفتر کمیسیون در هرات گفت که آن کمیسیون همواره نگرانی هایش را در مورد مصوونیت سیاسی فعالان سیاسی در جریان جلسات با ادارات امنیتی در میان گذاشته است.

درحالیکه کمیسیون مستقل انتخابات به شدت از پولیس تقاضای "بیشترین تلاش برای ایجاد شرایط امن" را داشت، رودوال گفت که کاندیدان نیز باید فراموش نکنند که در محیط بی ثبات فعالیت می کنند.

عبدالرووف احمدی، سخنگوی پولیس زون غرب گفت که او مطمئن است پولیس در روز انتخابات قادر به تامین امنیت لازم خواهد شد، اما تایید کرد که در شرایط کنونی نیروهای شان به همه جا پراکنده می باشند.

او گفت: "مقامات امنیتی، با اتکا به پلان های وزارت داخله، یک برنامه مناسب برای تامین امنیت روز انتخابات دارد."

احمدی گفت، هرچند پولیس مسوول حفاظت کاندیدان است، اما آنان نه نیروی انسانی و نه تجهیزات لازم برای تامین امنیت همه 150 کاندیدی می باشند که هر کدام در بخش های مختلف ولایت هرات کمپاین می کنند.

او گفت: "پولیس هر روز ده کاندید را در جریان کمپاین در ولایات دور افتاده همراهی می کند. ما منابع کافی نداریم، اما با وجود آن می پذیریم که آنان حق دارند شکایت کنند، زیرا آنان قربانی داده اند و مشکلات دیده اند. اگر کاندیدان از ما تقاضا کنند، ما حاضریم آنان را همراهی کنیم."

اما این استدلال برای همه قناعت بخش نیست.

بصیر نیکزاد، تحلیلگر سیاسی در هرات گفت: "من باور ندارم هرگاه کاندیدان به مناطق دور افتاده می روند، از پولیس بخواهند که آنان را همراهی کنند، مشکل حل خواهد شد. کاندیدان تنها در مناطق دور افتاده با تهدیدها روبرو نمی باشند- آنان در شهر هرات نیز با خطر مواجه اند."

 (برای گزارش قبلی درباره تهدید کاندیدان، به گزارش شورشیان کمپاین انتخاباتی را در شمال تهدید می کنند مراجعه کنید.)

شاپور صابر خبرنگاریست در هرات که از سوی آی دبلیو پی آر تربیت شده است.

زیرنویس عکس: یک افغان در انتخابات ریاست جمهوری سال 2009 رای می دهد. (عکس: سازمان ملل/اریک کانالستین)

Afghanistan
Elections
Frontline Updates
Support local journalists