یک مقام محلی به تقلب­کاری متهم شد

وظيفه ولسوال قره باغ، ولايت غزنى به اتهام فروش تخم اصلاح شده گندم زراعتی به خریداران خصوصی به حالت تعلیق درآمد

یک مقام محلی به تقلب­کاری متهم شد

وظيفه ولسوال قره باغ، ولايت غزنى به اتهام فروش تخم اصلاح شده گندم زراعتی به خریداران خصوصی به حالت تعلیق درآمد

سید رحمت الله علیزاده گزارشگر تحت اموزش اى دبليو پى ار در غزنى  

سیاستمداران محلی و مقام­ها درغزنی، ولسوال قره باغ ان ولايت را به دزدی تخم اصلاح شده گندم که بايد به دهقانان توذيع ميشد متهم کردند.

اما فضل الرحمان نظروال، ولسوال قره باغ، فروش تخم­های زراعتی و به جیب زدن پول آن را رد می­کند. دوسیه­ی این قضیه زیرتحقیق محکمه محلی قراردارد.

حمیده گلستانی عضوی شورای ولایتی غزنی به انسیتوت گزارشدهی جنگ وصلح افغانستان گفت که وی شواهد مستندی دارد که نظروال 90 تن تخم­اصلاح شده گندم را که 18 ماه قبل وزرات زراعت برای ولسوالی قره باغ فرستاده بود، به عوض توزیع دراین ولسوالی، به دوتن دوکاندار فروخته­است. 

وی گفت:« این تخم­ها درحضور نماینده­ی شورای ولایتی و سایر ارگانها به هدف توزیع به دهقانان این ولسوالی تحویل داده شد؛ مگر ولسوال آنها را فروخته و پولش را به جیب زده­است. من از فضل الرحمان نظروال، ولسوال قره باغ، صدای ضبط شده­ی دارم که خطاب به يک کارمند ریاست زراعت می­گوید که او، تخم­ها را فروخته است و کاری خوبی هم کرده  و هیچ کسی به این ارتباط از وی نمی تواند سوال کند. نظر وال در پيوند به اين موضوع صرف يک شب توقيف گرديد و بعد از ان دوباره ازاد شد

حمیدالله نوروز و صافی اکبری، دوعضو دیگر شورای ولایتی غزنی، مطمین استند که ولسوال این گندم­ را فروخته است.

نوروز گفت:« مساله مثل افتاب ، روشن است. کاری غلط است که روی این قضیه وقت ضایع کنیم. باید با ولسوال قره باغ مطابق به قانون برخورد شود. روابط شخصی نباید دسپلین و قانون را متاثر سازد.»

زمانی­که انسیتوت گزارشدهی جنگ وصلح افغانستان از آقای نظروال درمورد این اتهام پرسید، وی ازانجام تخطی­ انکارکرد.

وی گفت:«  تخم­های اصلاح شده درمیان افراد مستحق توزیع شده است وموضوع در څارنوالی حل گرديده اکنون هیچ مشکلى وجود ندارد.»

وی از ابرازنظر بیشتر خود داری کرد.

به عکس، محمد علی احمدی، معاون والی غزنی گفت  که نظروال تا ختم مراحل  قانونی دوسیه­اش از وظيفه اش سبکدوش است  

وی گفت:«اکنون، ولسوال قره باغ صلاحیتی ندارد»

عبدالرشید عبید، رییس څارنوالی ولایت غزنی تایید کرد که نظروال برای 24 ساعت دربند بوده است و به این دلیل آزاد شد که چون او کارمند دولت است، باید برای دفاع از خود دلایل و شواهدی جمع آوری کند.

عبید گفت:«اگر ثابت شود که ولسوال قره باع این گندم را به افراد مشخصی فروخته و پول آن را به خزانه دولت نپرداخته است، وی ممکن مجازات شود. کار روی دوسیه او جریان دارد. به زودی دوسیه به محکمه فرستاده خواهد شد.»

عبید گفت که څارنوالان به این نظر استند که این گندم دربدل 22000 دالرآمریکایی فروخته شده است.

سلطان حسین یار، رییس ریاست زراعت ولسوالی قره باغ نيز تاييد کرد که گندم هاى اصلاح شده بوسيله ولسوال نظر وال به فروش رسيده است

وی گفت:«ولسوال مذکور 90 تن تخم گندم ارسالی وزارت زراعت برای دهقانان را فروخته است که خود، خیانت است. ما این تخم­ها را با مشقت زیادی به هدف افزایش محصولات دهقانان تهیه کرده­ بودیم. این تخم­ها نتایج خوبی را به بار می آوردند. آنها در مقابل آفات مقاومت بیشتری دارند.»

به گفته­ی وی هر بوجي 50 کیلوگرامی این گندم­ها باید در بدل 15 دالر براى دهقانان داده ميشيد  و درآمد آن به این ریاست برگردانیده می شد. اما  نظروال به جای فروش این تخم­ها به دهقانان، آن را با قیمت بالاتر به خریداران شخصی فروخته است.

حسین یار افزود:«ما به این ارتباط چندین بار به ولسوالی قره باغ مکتوب فرستادیم اما از آنها جوابی دریافت نکردیم. ما از مقام­ها می­خواهیم تا با این قضیه به صورت جدی برخورد کنند.»

افغانستان نمره بالایی را درمیان فاسدترین کشورهای دنیا ازآن خود کرده­است. آمریکا و سایر اعضای جامعه بین الملل اخطارداده اند که فقط زمانی به کمک­های مالی­شان با افغانستان ادامه می­دهند که کابل به صورت جدی برای مقابله با فساد اداری وارد عمل شود.

باآنکه نهادهایی برای مقابله با فساداداری درداخل دولت به میان آمده­اند، این نهادها موفقیت اندکی داشته­اند. اکثریت افرادی مظنون به ارتکاب فساداداری یا خود در راس قدرت استند و یا ارتباط محکمی با خانواده­های متنفذ دارند. به این صورت آنها در پناه معافیت قابل ملاحظه­ای قراردارند.

جاوید کوهستانی تحلیلگر امورسیاسی گفت:« افراد درسطح رهبری فاسد استند. آنها کسانى را در پست هاى مهم مقرر ميکنند که در اينده منافع انها  را در نظر داشته باشندازینکه ولسوالان و سایر مقام­های دولتی به اساس لیاقت و درایت انتصاب نميشوند، نظم قانون حاکم نبوده و به روابط به جای ضوابط ارج گذاشته می­شود.»

به گفته­ی کوهستانی فساد اداری به بخشی از فرهنگ افغانستان تبدیل شده­است. وی اخطار داد که این وضع تا زمانیکه قانون اجرا نشده و افراد فاسد تعقیب عدلی نشده باشد، ادامه می­یابد.

درعین زمان، دهقانان قره باغ گفتند که آنها تخم­های وعده داده شده را دریافت نکرده­اند و نتایج خوبی هم از کشت و کار شان نگرفته­اند.

محمد سرور، باشنده 32ساله­ی منطقه زردآلو ولسوالی قره باغ گفت که اکثریت دهقانان نتوانستد گندم بکارند. آنها منتظر دریافت تخم­های اصلاح شده  بودند.

وی گفت:«تمام دهقانان فکر می­کردند که تخم­های اصلاح شده هنوز از کابل نرسیده­است . بعداً به ما گفته شد که ولسوال آن را فروخته است. اکثریت زمین­های زراعتی ما، نا کاشته ماند.»

سید رحمت الله علیزاده یکی از خبرنگاران غزنی است و خبرنگاری را در انستیوت گزارشدهی جنگ و صلح افغانستان آموخته است.

 

 

 

Afghanistan
Frontline Updates
Support local journalists