تلاش ها برای مبارزه با آلودگی هوا در شهر مزار به کاروبار مردم آسیب می زند

اما مقامات در ایجاد محیط شهری سبزتر و پاکتر ادعای موفقیت می کنند.

تلاش ها برای مبارزه با آلودگی هوا در شهر مزار به کاروبار مردم آسیب می زند

اما مقامات در ایجاد محیط شهری سبزتر و پاکتر ادعای موفقیت می کنند.

گزارشی از احمد رامین دل آسا

گزارش شماره 423

1 فبروری 2012

مقامات شهر مزار شریف کارزار بزرگی را برای کاهش آلودگی هوا براه انداخته است، اما مالکان فابریکه ها و رانندگانی که درین جریان از شهر بیرون رانده شده اند، شکایت دارند که کاروبارشان آسیب دیده است.

مسوولان حکومت محلی در مزار شریف ادعا دارند که با دور کردن کوره های خشت پزی و سایر فابریکه ها از داخل شهر و جابجایی آنها در محلات دورتر، کاشت درخت، جلوگیری از عبور و مرور موترهایی که بسیار دودزا می باشند و ایجاد نظم توانسته اند آلودگی هوا را 70% کاهش دهند.

آنها در عین حال آشغال دانی های عمومی را در گوشه و کنار شهر نصب کرده و برای آبیاری درختان چاه حفر نموده اند، و می گویند که این تلاش های شان می تواند نمونه ای برای کاهش سطح آلودگی هوا در سراسر کشور باشد.

عبدالواحد یک عراده تاکسی کهنه ی روسی از نوع موسکویچ دارد و ازینکه در جریان روز گشت و گذار موترش در سطح شهر منع شده، شدیداً متضرر گشته است.

او گفت: "پولیس ترافیک... می گوید موترهای ما بسیار دود تولید می کنند. من ازین کار به تنگ آمده ام، ولی گزینه ی دیگری ندارم. مزار شهر پولدارهایست که موترهای تجملی سوار می شوند. درینجا جایی برای مردم فقیر نیست."

عبدالوهاب برای بدست آوردن معیشت خانواده ی ده نفری اش، مجبور است خلاف حکم ممنوعیت، در جاده های فرعی مزار شریف برای کاروبار بیرون شود.

برخی افراد که از مبارزه با آلودگی هوا متضرر شده اند، به آی دبلیو پی آر گفتنه اند که این تلاش ها به فساد آغشته می باشد.

محمد ابراهیم، مالک فابریکه ی شیرینی سازی گفت که پولیس در بدل ادامه ی کاروبارش در داخل شهر، از او رشوت تقاضا می کرد.

او گفت: "ما نمی توانستیم هر روز رشوت بدهیم، ازینرو باید از شهر بیرون می رفتیم."

او گفت که جابجایی فابریکه در بیرون شهر، انتقال مواد خام و محصولات فابریکه را مشکل تر کرده است.

پولیس ترافیک، ورود لاری ها را به شهر مزار شریف در جریان روز منع کرده است، ازینرو وقتی آی دبلیو پی آر با راننده ای بنام فدا محمد مصاحبه کرد، او در بیرون شهر بالای موتر باری اش نشسته و فرا رسیدن شب را انتظار می کشید.

او گفت اگر رانندگان رشوت بدهند، هنوز هم می توانند در جریان روز داخل شهر شوند.

او پرسید: "تا چی وقت باید برای رفتن به داخل شهر پول بپردازیم؟ هیچ کس به ما گوش نمی دهد و صحبت در مورد این مشکل بی مورد است."

پولیس ترافیک این ادعا را که گویا در مبارزه با آلودگی هوا رشوت می گیرند، رد می کنند.

محمد آجان، رییس ترافیک بلخ گفت که رانندگان بخاطر دلخوری که از مقررات جدید دارند، شایعات دروغین پخش می کنند. او گفت که در حقیقت از اجرای این مقررات شدیداً نظارت می شود.

اما کسانی هستند که ازین برنامه حمایت می کنند.

محمد صادق، مالک داش خشت پزی گفت که در آغاز جابجایی فابریکه ها باعث مشاجراتی بین تاجران و پولیس شده بود ولی بعدها این موضوع حل گردید.

او گفت: "من ازین تصمیم خوشحالم زیرا منصفانه عملی شده است."

مقامات ولایتی می گویند که آنها از پیشرفتی که در پاکیزگی یکی از شهرهای خوشمنظر افغانستان به دست آورده اند، افتخار می کنند.

ضیاء الدین عطایی یکی از مسوولان بلند پایه ی امور محیط زیست گفت: "این برنامه موثر بوده است. ما نیز برنامه هایی را برای جمع آوری خانه به خانه ی آشغال آغاز و آشغال دانی ها را نصب نموده ایم."

داکتر بصیر، مدیر حفظ الصحه در ریاست صحت بلخ گفت که اداره ی او برای مردم آب صحی توزیع کرده و آشغال ها را دفن نموده یا می سوزاند.

او گفت: "ما در ساحه ی حفظ الصحه بسیار پیشرفت کرده ایم."

صالح محمد باشنده ی شهر گفت ازینکه سرک ها پخته کاری شده و آلودگی هوا را کاهش داده، خوشحال است.

او گفت: "حال می شود هوای پاک تنفس کرد."

Frontline Updates
Support local journalists