خشونت رو به افزایش علیه زنان در افغانستان مرکزی

خشونت علیه زنان در ولایت امن بامیان رو به افزایش و در ولایت جنگ زده هلمند رو به کاهش است

خشونت رو به افزایش علیه زنان در افغانستان مرکزی

خشونت علیه زنان در ولایت امن بامیان رو به افزایش و در ولایت جنگ زده هلمند رو به کاهش است

Friday, 31 October, 2014

گزارشی از کارکنان آی دبلیو پی آر

گروه های فعال در عرصه حقوق زنان در افغانستان مرکزی درمورد موج خشونت ها علیه زنان در این قسمت کشور ابراز نگرانی کرده اند.

حدود 100 نفر که بیشترشان زن بودند، بتاریخ 28 سپتامبر در شهر بامیان گردهم آمدند تا از مقامات محلی و سازمان های حقوق بشر و حقوق زنان درمورد اقداماتی که آنان دربرابر خشونت رو به افزایش علیه زنان در این بخش افغانستان روی دست گرفته اند، پرس و پال نمایند.

روح الله فروغ، رییس ولایتی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفت: "من به اطمینان کامل می توانم بگویم که خشونت علیه زنان در بامیان افزایش یافته است. من یک میکانیزم نظارتی قوی را برای جلوگیری از خشونت پیشنهاد می کنم."

فروغ گفت که در برخی موارد، عدم اقدام جدی قانونی علیه مجرمین باعث ایجاد حس مصوونیت شده است. سخنرانان دیگر جلسه نیز پولیس و قوه قضائیه را متهم کردند که در این قضایا اقدام مناسب انجام نمی دهند، اقدامات قضایی را به تاخیر می اندازند، و متهمان را در بدل رشوت آزاد می کنند.

مرتضی نجاتی یک سارنوال محلی و عضو کمیته جلوگیری از خشونت علیه زنان این ادعاها را رد کرد.

نجاتی گفت: "اگر ما کدام قضیه را باوجود موجودیت شواهد به تاخیر انداخته ایم، به ما بگویید که کدام یک... ما هرچیز را به موقع تعقیب کرده ایم."

او گفت که چالش اصلی تحقیق روی قضایایی است که در مناطق دور افتاده بامیان که سفر در آنجا مشکل می باشد، اتفاق می افتد.

او گفت: "دسترسی آن مناطق به مرکز {بامیان} خیلی سخت است."

تورپیکی ایلخانی رییس امور زنان بامیان به اشتراک کنندگان جلسه گفت که عوامل کمک کننده افزایش خشونت علیه زنان عبارت اند از عدم آگاهی عمومی درمورد حقوق زنان و مسایل اجتماعی چون فقر، بی کاری، بی سوادی و اعتیاد به مواد مخدر. اما او ظاهراً خود زنان را نیز مقصر می دانست و گفت که زنان با دور شدن از محیط خانه خود را در معرض آزار و اذیت قرار می دهند.

جلسه دیگری در ریاست امور زنان بامیان در همان ماه برگزار شد که در آن درمورد اینکه آیا اسلام به مردان و زنان حقوق مساوی قایل شده است یا خیر، بحث صورت گرفت.

فاطمه احمدی یکی از اشتراک کنندگان پرسید که عدالت چگونه در یک جامعه اسلامی قابل تطبیق می باشد.

خلیل الله خلیلی عضو شورای ولایتی بامیان گفت که در قرآن و احادیث حضرت محمد چیزی نیست که بیان گر نقش ثانوی و پایین تر برای زنان قایل گردد.

او افزود: "آموزش های اسلامی برای زنان و مردان حقوق مساوی قایل می باشد. علت این که چرا مساوات در جوامع اسلامی عملی نمی باشد مشکل  در مسلمانان است نه در اسلام."

محی الدین فرهمند فعال جامعه مدنی گفت که زنان نیازمند سازمان های اجتماعی برای مبارزه با حقوق و آزادی های شان می باشند. درغیر آن، زنان همیشه در موقعیت پایین قرار خواهند داشت.

او افزود: "حرکت ها باید از داخل کشور ریشه بگیرند؛ نباید تحت تاثیر عوامل خارجی باشند."

درمورد اینکه آیا اصطلاح درست برای مقایسه حقوق زنان و مردان کلمه "مساوی" می باشد یا "مشابه"، بحث صورت گرفت.

حکیمه اکبری، فعال حقوق زنان در بامیان گفت میان این دو اصطلاح باید تفاوت قایل شد، زیرا این دو کاملاً فرق می کنند. او گفت که زنان در انجام کارهای سخت جسمانی  از توانایی مشابه برخوردار نمی باشند، ولی "بعنوان انسان، آنان حقوق مساوی دارند."

آی دبلیو پی آر بحث مشابهی را ولایت هلمند که در سیزده سال گذشته بستر گرم جنگ علیه شورشیان بود نیز انجام داد. قابل یادآوریست که بامیان در این مدت نسبتاً آرام بوده است.

این جلسه که در 23 سپتامبر در لشکرگاه برگزار شده بود، مسوولان و فعالان حقوق بشر توافق داشتند که در مساله خشونت علیه زنان وضعیت هلمند زیاد بد نیست.

جمیله نیازی رییس امور زنان ادعا کرد که سطح خشونت علیه زنان بسیار پایین است.

علاوه بر آن، او گفت که چالش ها در برابر زنان متفاوت می باشد- "ازدواج زیر سن، تویانه های بسیار بالا و محرومیت از حقوق اساسی چون میراث".

نهادهای محلی زنان می گویند که کاهش خشونت علیه زنان در هلمند تاحدود زیادی نتیجه تلاش های این نهادها می باشد.

شهناز فایض فعال حقوق زنان گفت که او و همکارانش جلساتی را سراسر ولایت برگزار کرده و از علمای دین خواسته اند تا از حقوق زنان در مساجد و نشست های عمومی حمایت کنند.

فاطمه عابدی، مسوول بخش حقوق زنان کمیسیون مستقل حقوق بشر گفت که اداره اش بر تولید برنامه های رادیویی در مورد خشونت علیه زنان و دخیل کردن رهبران قومی و علمای دین تمرکز داشته است.

این گزارش بر اساس یافته های مجموعه ای از مناظره هایی تهیه شده است که آی دبلیو پی آر تحت عنوان پروژه جوانان افغان و انتخابات برگزار نموده بود. اذهان باز: اظهار نظر، تحقیق- افزایش سهم گیری پوهنتون و جوانان در انتخابات افغانستان یک ابتکار آی دبلیو پی آر می باشد که از سوی سفارت ایالات متحده در کابل تمویل می گردد.

 

Frontline Updates
Support local journalists