جنجال کارت رای دهی در هرات

تعداد زیاد واجدان شرایط رایدهی ازینکه نتوانسته اند برای رایدهی در انتخابات ماه سپتامبر ثبت نام کنند، خشمگین می باشند.

جنجال کارت رای دهی در هرات

تعداد زیاد واجدان شرایط رایدهی ازینکه نتوانسته اند برای رایدهی در انتخابات ماه سپتامبر ثبت نام کنند، خشمگین می باشند.

 شاهپور صابر گزارشگر اى دبليو پى ار درهرات

گزارش شماره 369

20 اگست 2010

هزاران باشنده ولایت هرات که واجد شرایط اشتراک در انتخابات پارلمانی ماه آینده می باشند، نتوانسته اند کارت رایدهی بگیرند. این امر به گفته برخی از کاندیدان و باشندگان ولسوالی های مختلف هرات، انتخابات را زیر سوال برده است.

توزیع کارت رای دهی برای انتخابات 18 سپتامبر بتاریخ 11 ماه جون آغاز شد و بتاریخ 12 اگست پایان یافت، اما کاندیدان ادعا دارند که مقامات با راه اندازی دو مرکز رایدهی برای تحت پوشش قراردادن ولایت به این بزرگی مرتکب اشتباه شده اند.

خان گل محمدی، یک کاندید محلی برای ولسی جرگه شورای ملی می گوید که او اکنون ازینکه برای انتخاباتی خود را کاندید کرده است که به گفته او شفاف نخواهد بود، اظهار تاسف می کند.

او مدعیست که 6000 فرد واجد شرایط در ولسوالی فارسی به دلیل نبود مرکز توزیع محلی نتوانستند کارت رایدهی بگیرند.

او گفت: "کمیسیون مستقل انتخابات حقوق آنهمه مردم را تلف کرده و باعث ایجاد شک در مورد کار کمیسیون شده و نشان داده است که انتخابات پر تقلب خواهد بود."

داکتر محمد نسیم سحا، کاندید دیگر ولسی جرگه نیز بالای کمیسیون انتقاد دارد و ادعا می کند که تنها ده درصد از 400 حمایت کننده او توانسته اند کارت رای دهی بگیرند.

او تاکید می کند که به تعداد 400 رای دهنده از ولسوالی زنده جان نزد او شکایت کرده اند که موفق به ثبت نام نشده اند.

حاجی عبدالله، 75 ساله، باشنده زنده جان گفت که او فاصله زیادی را برای گرفتن کارت رایدهی طی کرده اما تلاش اش به نتیجه نرسیده است. او گفت: "آمدنم از ولسوالی به {مرکز توزیع کارت رایدهی} برای گرفتن کارت دو روز وقت گرفت. بعد مجبور شدم در صف های طولانی و زیر آفتاب داغ ایستاد شوم، اما نتوانستم کارت بگیرم و بالاخره از خیرش گذشتم."

شفیع الله، 20 ساله که تازه از ایران به افغانستان برگشته است، گفت که اولین اقدامش پس از آمدن به وطن تلاش برای ثبت نام در انتخابات بود چرا که او بسیار علاقه داشت به کاندید مورد علاقه اش رای بدهد.

او گفت: "سه روز تلاش کردم کارت رایدهی بگیرم، و هر روز ناکام شدم. بالاخره مجبور شدم بدون کارت به خانه برگردم. انتخابات برای من معنایش را از دست داده است، من نمی توانم به کسی رای بدهم."

او گفت که این پروسه توزیع کارت رایدهی باید ادامه می یافت و مراکز بیشتری در اطراف ولایت راه اندازی می شد، زیرا به گفته او تعداد زیاد افغانها از ایران به وطن برگشته اند و زمان زیادی نیز برای ثبت نام بخاطر انتخابات موجود است.

اما کمیسیون مستقل انتخابات، این ادعا را که گویا رای دهندگان فرصت گرفتن کارت رایدهی نداشته اند، را رد می کند.

اول الرحمان، مسوول کمیسیون مستقل انتخابات در هرات می گوید که در جریان دو ماه گذشته 34000 کارت رایدهی در میان باشندگان محل توزیع شده که شامل عودت کنندگان و حتی کسانی نیز  شده اند که کارت رایدهی شان را گم کرده اند.

او گفت: "من صادقانه می گویم که هرکسی که مستحق بوده به کارت رایدهی دست یافته است و کسانی که خلاف این را ادعا می کنند میلی به اشتراک در انتخابات ندارند."

"سه ماه برای روند توزیع وقت محدود نیست و تمام کسانی که خواستار اشتراک در رای دهی بوده اند، اگر واقعاً خواسته باشند، توانسته اند کارت بگیرند."

"بازگشایی مراکز توزیع کارت رایدهی در تمام ولسوالی های هرات اگر ناممکن نباشد، شدیداً مشکل است."

او گفت که اگر این کار در هرات انجام می شد، باید در تمام ولایات کشور عین کار صورت می گرفت و دسترسی به این هدف سخت بود.

فضل احمد معنوی، رییس کمیسیون مستقل انتخابات در کابل به رادیو آزادی گفت که کمیسیون در مجموع 17.5 ملیون کارت رای دهی را در کل کشور توزیع کرده است.

او گفت: "در واقع، ما برنامه ای برای توزیع کارت رایدهی درین انتخابات نداشتیم، چرا که سال گذشته بقدر کافی کارت توزیع شده بود. ما این پروسه را صرفاً بخاطر اینکه مطمئن شویم هیچ کس از حق رایدهی اش محروم نمی شود، از سر گرفتیم."

عبید الهی، خبرنگار ور تحلیلگر سیاسی در ولایت هرات به این باور است که کمیسیون مستقل انتخابات تعداد کافی کارت رایدهی توزیع کرده است، و هوشدار داد که ادامه این پروسه و توزیع کارت بیشتر منجر به تقلب خواهد شد.

او نیز در مورد درستی کار برخی از کاندیدان محلی که به گفته او ممکن است طرفداران شان را تشویق به اخذ کارت های بیشتر کرده اند، اظهار شک کرد.

در واقع، تعدادی از کاندیدان از همین حالا نگرانند که برخی از حریفان پولدار شان ممکن است مردم را بخاطر گرفتن آرای شان، رشوت بدهند. نظیر احمد رها ادعا دارد که او شاهد مواردی بوده است که عده ای از کاندیدان بس ها و سایر وسایل ترانسپورتی را کرایه کرده و رای دهندگان را به مراکز توزیع کارت انتقال داده اند.

رها ادعا می کند که کاندیدان پولدارتر، تهدید بزرگی در برابر اعتبار انتخابات می باشند زیرا آنان مشهور نیستند اما با پول خود ارای مردم را می گیرند.

شاپور صابر خبرنکاریست در هرات که از سوی آی دبلیو پی آر تربیت شده است.

Afghanistan
Elections
Frontline Updates
Support local journalists