بحث افغانها درباره حضور آینده آیالات متحده

برخی ها از تهدید کشورهای همسایه بیشتر از حضور دایمی پایگاه های نظامی امریکا هراس دارند.

بحث افغانها درباره حضور آینده آیالات متحده

برخی ها از تهدید کشورهای همسایه بیشتر از حضور دایمی پایگاه های نظامی امریکا هراس دارند.

American soldiers at an outpost in the southern Zabul province. Washington plans to withdraw its forces from active operations by 2014, but maintain a presence after that to provide support for the Afghan army. (Photo: Staff Sergeant Adam Mancini/US Army)
American soldiers at an outpost in the southern Zabul province. Washington plans to withdraw its forces from active operations by 2014, but maintain a presence after that to provide support for the Afghan army. (Photo: Staff Sergeant Adam Mancini/US Army)

گزارشی از خان محمد دانشجو- افغانستان

گزارش شماره 395

تاریخ 5 اپریل 2011

باوجود تقاضاها برای خروج عساکر بین المللی از خاک افغانستان به زودترین وقت ممکن، برخی ها در مصاحبه با آی دبلیو پی آر نسبت به حضور دایمی نظامیان امریکا در کشورشان مخالفت نشان نداده و می گویند این امر را بعنوان یک گزینه بد نسبت به بدتر قبول دارند.

واشنگتن گفته است که ماموریت جنگی اش احتمالاً تا پایان سال 2014 اختتام خواهد یافت، اما در عین حال گفتگوهایی درباره حضور طولانی تر بخاطر حمایت از اردوی ملی افغانستان در میان می باشد.

به نقل از روزنامه نیویارک تایمز، جنرال دیوید پتریوس، قوماندان عمومی نیروهای بین المللی در افغانستان در اواسط ماه مارچ امسال به کمیته خدمات نظامی مجلس سنای امریکا گفت برای ایالات متحده مهم است که "در منطقه ای که چنان منافع حیاتی اش نهفته است، دخیل بماند."

او گفت: "نظر پایگاه های مشترک، نظر ارایه نیروی پشتیبان برای عملیات های افغان و امثال آن- دوستانه بگویم، مانند آنچه از زمان تغییر ماموریت ما در عراق انجام شده- برای افغانستان نیز مناسب خواهد بود."

اخیراً رییس جمهور کرزی گفت که او این موضوع را با مقامات ایالات متحده مورد بحث قرار داده است، و تاکید داشت که شرایط حضور نظامی امریکا را افغانستان تعیین خواهد کرد نه امریکا.

در افغانستان، درین مورد اتفاق نظر وجود ندارد. عده ای با هرگونه حضور سربازان خارجی بدبینی عمیق دارند، و دیگران می گویند حکومت کرزی هنوز توانایی دفاع از کشور را ندارد.

جواد، خبرنگاری که 29 سال سن دارد و در شهر کابل کار می کند گفت: "یک توافق دراز مدت بین افغانستان و ایالات متحده برای ایجاد پایگاه های دایمی امریکا تنها راه تامین امنیت و حاکمیت ملی می باشد."

مدافعان حضور ایالات متحده می گویند اگر عساکر امریکایی برای همیشه خاک افغانستان را ترک کنند، این کشور با تهدید جنگ سالاران داخلی و بازیگران خارجی چون پاکستان و ایران که برای پر کردن این خلا به رقابت خواهند پرداخت، روبرو خواهد شد.

شیر محمد باشنده کابل گفت: "افغانستان با توطئه های بزرگی مواجه است. پاکستان و ایران از طریق طالبان و القاعده ما را تهدید می کنند. ما در کوتاه مدت نمی توانیم این توطئه ها را از بین ببریم، ازینرو من معتقدم که ایجاد پایگاه های دایمی ایالات متحده به نفع ما خواهد بود."

نصر الله ستانکزی، تحلیلگر امور سیاسی و استاد حقوق در پوهنتون کابل، تایید کرد که نیروهای امریکایی مانع مداخله ایران و پاکستان خواهد شد، اما به شرط آنکه به گفته وی با مردم افغانستان درین مورد مشوره صورت گیرد.

او گفت: "هیچ مانع حقوقی در برابر ایجاد پایگاه های ایالات متحده در افغانستان وجود ندارد. پس از تایید پارلمان و لویه جرگه اینگونه توافق می تواند امضا شود. شورای امنیت ملل متحد نیز باید در جریان گذاشته شود."

داود سلطان زوی، عضو سابق پارلمان که در انتخابات اخیر پارلمانی موفق به ورود به پارلمان نشد، گفت حضور دایمی نیروهای ایالات متحده منجر به دخالت دایمی همسایه ها خواهد شد و در عین حال این امر ممکن است آنها را به ادامه حمایت شان از شورشیان در ارتباط به "حضور خارجیها" تشویق کند.

او گفت سایر خطرات را اینگونه برشمرد: احتمال بیرون شدن سیاست خارجی از کنترل دولت افغانستان و در نتیجه از دست رفتن حاکمیت ملی، و اینکه حضور ایالات متحده ممکن است باعث تقویت اداره ای شود که به گفته او به فساد آغشته بوده و با جرایم سازمان یافته ارتباط دارد.

فضل الرحمان اوریا، تحلیلگر سیاسی نیز تایید کرد که حضور ایالات متحده به شورش دامن خواهد زد.

او گفت: "من فکر می کنم پس ازایجاد چنان پایگاه ها، دشمنان ایالات متحده خاموش نخواهند ماند. آنها برای امریکایی ها به نحوی از انحا مشکل ایجاد خواهند کرد، و چشم انداز صلح را ازان به بعد نیز خراب خواهند کرد."

درحالیکه برخی افغانهای عادی مانند شیر محمد، در مصاحبه های شان برای این گزارش به دخالت همسایه ها و طالبان بعنوان خطرات بزرگتر اشاره می کردند، سایرین نسبت به حضور عساکر خارجی در کشور مخالف بودند.

سید اصغر، دکاندار در شهر کابل گفت: "اگر ایالات متحده حضورش را در کشور ما ادامه دهد و پایگاه های دایمی ایجاد نماید، فعالیت شورشیان در برابر آن افزایش خواهد یافت، چرا که مردم افغانستان از آزادی و دین خود به هر وسیله ممکن دفاع کرده اند، و در آینده نیز چنین خواهند کرد."

خان محمد دانشجو گزارشگریست در کابل که از سوی آی دبلیو پی آر تربیت شده است.

Frontline Updates
Support local journalists