باشندهگان یکی از ولسوالیهای کشور، خود امنیت اش را تامین می کنند
.باشندگان یکی از مناطق جنوب شرق کشور با استفاده از قواعد محلی افراد را ازهمکاری با گروههای شورشگر باز میدارد
باشندهگان یکی از ولسوالیهای کشور، خود امنیت اش را تامین می کنند
.باشندگان یکی از مناطق جنوب شرق کشور با استفاده از قواعد محلی افراد را ازهمکاری با گروههای شورشگر باز میدارد
احمدشاه گزارشگر ازاد در ولايت خوست
باشندگان پشتون نشين ولسوالى ځاځى ميدان ولايت خوست در جنوب شرق کشور می گویند که آنها با یک قرارداد محلی که بوسيله قواعد عرفی حمایت میگردد، ولسوالی شان را آرام نگهداشته اند. این نوع آرامش درسایر نقاط کشورکمتر دیده میشود.
به اساس اجرای قراردادهای موسوم به «نرخ» مردم ولسوالی ځاځي میدان که با مناطق ناآرام شمال غربی پاکستان قراردارد و تعداد شان به 200000 ميرسد ميگويند انها ميتوانند بدون هراس کار کنند و از يکجا به جاى ديگر سفر کنند
نرخ یک دسته از قراردادهای میباشد که اجراء شدن تصمیمهای اتخاذشدهی شوراهای مشورتی به نام «جرگه» را الزامی می سازد. نرخ، بخشی از طرزالعمل بزرگتری به نام «پشتونوالی» می باشد. طرزالعمل پشتونوالی شامل مکلفیتهای چون مهماننوازی، غرور، وفاداری و عدالت می شود.
مطابق به قراردادهای اجرا شده درځاځي میدان هیچ کسی نباید گروههای شورشی را حمایت یا همکاری کند؛ درغیرآن با مجازات سنگین روبرو خواهد بود.
طبق اين قرارداد مردم ميتوانند به سوختاندن خانه، مصادره کردن مواشی متخلف اقدام کنند و می توانند روی این فرد مبلغ هنگفتی حدود 2000 دالر آمریکایی جریمه تعیین کرده و او را از اجتماع خود طرد کنند
ملک عید اکبر یکی از بزرگان این ولسوالی گفت که احترام به قواعد عرفی ، در35 سال گذشته توانسته است امنيت را در اين ولسوالي تضمين کند . به گفتهی وی دراین مدت بقیه بخشهای کشور به اثر خشونتها ویران شدهاند.
وی گفت:«ما دراینجا همیشه قراردادهای میان قبیلهای داشتهایم. زمانیکه دولت کنونی برقرارشد، تصمیم گرفتیم ولسوالی خود را از آمدن خارجیان و جنگ طالبان حفاظت کنیم. ما نمی خواهیم ولسوالی خود را میدان جنگ میان گروهها ببینیم. به همین خاطر با کمک نیروهای امنیتی افغانستان امنیت این ولسوالی را تامین کردهایم.»
وی افزود:«خوشبختانه، تاکنون هیچ کسی این قرارداد را زیرپا نکرده است.»
نقیبالله که دردکانش نشسته و از سردی هوا خود را با پتو پیچانیده است به انستیوت گزارش دهی جنگ و صلح گفت:«جاییکه امنیت باشد در آنجا زندگی و کاروبار نیز هست. به همین خاطر ما به این شرایط خوش استیم و روزانه می توانیم از 60 تا 100 دالرآمریکایی درآمد داشته باشیم. تمام اینها به سبب وجود امنیت است.»
الیاس وحدت، تحلیلگر مسایل سیاسی در خوست می گوید که ځاځي میدان از امنیتی برخورددار است که تمام مردم افغانستان خواهان آن نوع امنیت استند. این نوع آرامش نه تنها درولایت خوست دیده نمی شود، بلکه درسراسرولسوالیهای کشور این نوع امنیت نیست.
وحدت افزود که دولت اغلب براین ولسوالی کمتر نظارت داشته و به همین خاطر مردم خود برای اعاده عدالت و ایجاد مکانیزمهای تامین کننده امنیت دست به کار می شوند.
وی گفت:«درزمان قوای مخالف شوروی،{مجاهدین} چندین بارتلاش کردند این ولسوالی را تصرف کنند، اما، هربار با مقاومت سرسختانه مردم مواجه شدند وموفق به تصرف آن نشدند. مردم در ولسوالی ځاځى می گوید آنها همیشه از ولسوالی و کشورشان دفاع خواهند کرد.»
وحدت گفت که سیستم نرخ برای چندین سده جهت «تامین نظم و امنیت» مفیدیت داشته است.
مقامهای حکومتی میگویند که باشنده گان ځاځي میدان با مقامهای دولتی جهت تامین امنیت کمک کرده و برای جلوگیری ازحملات طالبان به این ولسوالی به انها يارى رسانيده اند
جنرال عزیزالله رییس پولیس این ولسوالی گفت:«شورشیان چندین بار میخواستند از طریق مرزپاکستان به این ولسوالی حمله کنند، مگرخوشبختانه آنها با مقاومت جدی باشندگان روبرو شدند.» وی گفت: «دریکی ازاین حملات، بزرگان، جوانان و حتی زنان جوان باهم يکجا عليه طالبان مقاومت کردند تا این که حمله کنندگان شکست خوردند.»
عزیزالله گفت که برخی از مردم کلاشینکوف و بعضی از آنها سایر انواع اسلحههای گرم داشتند. عزیزالله گفت:«من دیدم که مردم با داس، تیشه و چوب آمده بودند. این رخداد حس وطندوستی این مردم را میرساند که میخواهند از کشورشان دفاع کنند.»
رییس پولیس گفت که مقامهای حکومتی میخواهند که به این مردم سلاح بدهند و اما کسی تاکنون درخواست سلاح نکرده است.
ولسوال ځاځى میدان، زمری حقمل گفت که مشکلات امنیتی دراین ولسوالی «هیچ» وجود ندارد.
حقمل گفت:«اگرمردم با استفاده از قراردادهای میان قبیلهای ما را حمایت نکرده و امنیت را تامین نمیکردند ما نمی توانستیم امنیت منطقهای را که درمجاورت مناطق ناآرام پاکستان موقعیت دارد را با 100 پولیس تامین کنیم.»
نافیا خیل، یکی از بزرگان قومی تایید کرد که باشندگان این ولسوالی با نیروهای امنیتی همکاری کرده و درمقابل طالبانی که از پاکستان می آیند «مقاومت سرسختانه» نشان میدهند.
اما این مقاومتها؛ بهاء نیز دارند. نافیا خیل میگوید که وی برای چندین بار از سوی طالبان تهدید شده است و ملیشهها تمام ساکنان این ولسوالی را مجاز برای کشته شدن می دانند.
وی گفت:«ما برای دفاع از ولسوالی خود تعداد زیادی از جوانان خود را از دست دادهایم. برخی ازآنها دستگیرشدهاند و تاکنون نمی دانیم که آیا آنها زندهاند و یا مرده.»
برخی از باشندگان این ولسوالی شکایت دارند که باوجودی همه تلاشها درتامین امنیت حکومت پروژههای بازسازی و هم چنان تعلیم و تربیه، مراقبت صحی، زراعت را موردتوجه قرار نداده و بنابراین بر رفع مشکلات دراین بخشها منابع زیادی دراین ولسوالی وجودندارد.
رحمان گل، یک پیرمرد گفت:«ما طی این ده سال از ولسوالی خود با چوب حفاظت کردهایم. نه نیروهای امنیتی و نه قوای خارجی دراین ولسوالی خسارهای دیدهاند. این کار، به اثر حمایت اهالی این ولسوالی به میان آمده است. باآنهم ما از حکومت گیلایه داریم که تاکنون به مشکلات ما رسیدگی نکردهاست.»
رییس ارتباط عامه مقام ولایت خوست، بریالی روان، بر عکس گفت که تلاشهای جهت انکشاف سطح زندگی درولسوالی ځاځى میدان انجام شده است.
وی گفت که دراین ولسوالی بیشتر از 60 پروژه برنامه همبستگی ملی که از طرف وزارت انکشاف و بازسازی دهات اجرا می شود تطبیق شدهاند. به گفته وی 36 پروژه دیگر به این زودیها جهت رسیدگی به مشکلات مردم آن ولسوالی اجرا خواهند شد.
وی گفت:« این پروژهها نه تنها در پیشرفت سریع این ولسوالی کمک می کنند، بلکه فرصتهای شغلی را برای اکثریت مردم آنجا فراهم خواهند کرد.»
برای جوانان این ولسوالی تطبیق نرخ افتخار است. یک جوان که کلاشینکوف بر دوش و قطار مرمی برکمر داشت گفت که وی خوشحال است که شانس دفاع از منطقهاش را دارد.
وی گفت:«اگردراین ولسوالی قراردادهای قبیلهای وجود نداشت، انتحارکنندگان به منطقه ما حمله می کردند و این منطقه میدان جنگ نیروهای ملی و بین المللی قرار میگرفت. هرروز مردم بیگناه کشته میشدند. من افتخار میکنم که برای حفاظت از مردم خویش کلاشینکوف به دوش گرفتهام.»
این مرد جوان گفت که وی به خصوص از این مساله خوشحال است که نیروهای خارجی جهت تامین امنیت این ولسوالی فرستاده نشدهاند.
وی گفت:«اگر مردم دیگر میخواهند نیروهای خارجی و یا طالبان را در منطقه شان نه ببینند و اگر آنها میخواهند از شر حملات انتحاری نجات یابند، باید خود امنیت منطقه خودشان را تامین کنند.»
احمدشاه متونوال یک گزارشگر ازاد در ولایت خوست افغانستان می باشد.