انکشاف نامتوازن در شهر مزار

ساکنان فقیرترین قسمت شهر مزارشریف از پروژه های انکشافی شهری محروم اند.

انکشاف نامتوازن در شهر مزار

ساکنان فقیرترین قسمت شهر مزارشریف از پروژه های انکشافی شهری محروم اند.

Saturday, 26 February, 2011

گزارشی از ذبیح الله نوری- افغانستان

گزارش شماره 391

25 فبروری 2011

ساکنان بخش های شمالی شهر مزارشریف شکایت دارند که آنها از پروژه های انکشافی شاروالی محروم نگهداشته شده اند و این پروژه ها بیشتر در بخش های ثروتمند شهر اختصاص یافته اند.

ناحیه های شمالی شهر نسبت به نواحی جنوب پرنفوس تر می باشند، اما باشندگان این محلات معتقدند که آنان سهم منصفانه ای از بودیجه ی بازسازی بخصوص در زمینه پخته کاری سرک ها، نمی برند.

بعضی ها گمان میبرند که این خود نمونه ای از تبعیض تاریخی در مقابل جامعه هزاره است. هزاره ها درین نواحی حضور پر رنگ دارند.

جهان تاب فیضی بعد از مدتی زندگی در خارج از کشور بتازگی در کارته زراعت، یکی از نواحی شمال غرب مزار شریف که خانه اش درانجا قرار دارد، برگشته و میگوید که او از دیدن چنین انکشافات غیر متوازن یکه خورده است.

او گفت: "تفاوت در بازسازی مثل آفتاب روشن است. اگر شما از کارته زراعت به کارته صلح در شمال شرق بروید، هیچ نشانی از بازسازی توسط حکومت محلی بچشم نخواهید دید. اما همین فاصله را به سمت جنوب شهر بپیمایید با چیز کاملاً متفاوت مواجه خواهید شد."

نور محمد فرید باشنده سید آباد، محله دیگری در شمال شهر، از وضعیت بد سرک ها بسیار به خشم است.

او گفت: "وضعیت زیرساخت ها در شمال شهر، با توجه به این واقعیت که نفوس این منطقه چهار برابر بیشتر از جنوب است، باید باعث می شد تا بازسازی این منطقه در اولویت قرار گیرد. اما تا هنوز هیچ سرمایه گذاری درین بخش شهر صورت نگرفته است. پروژه های پخته کاری سرک امسال تکمیل نشده اند، و سال دیگر نیز به اکمال نخواهند رسید."

فرید باور دارد که محمد یونس مقیم، شاروال مزار شریف، مانع سرک سازی در شمال شهر شده است درحالیکه در مناطق جنوبی که رفت و آمد ترافیک درانجا نسبتاً کمتر است، این پروژه ها را تصویب می نماید.

شاروال در سرک حیات واقع جنوب شهر خانه دارد، و این یکی از سرک های محدودی است که اسفالت شده است.

مقیم این ادعاهای مبنی بر تبعیض سیاسی یا شخصی او در زمینه بازسازی را رد کرد و گفت برنامه های شهر سازی دقیقاً مطابق ماستر پلان انکشافی شهر تعقیب می شود.

در مورد سرک حیات او گفت که این سرک بخاطر وجود دو تعمیر اسلامی اسفالت شده است.

مقیم گفت: "درینجا یک مسجد و یک مرکز دینی واقع می باشند و مردم برای ادای فرایض دینی شان در امتداد این سرک رفت آمد می کنند، ازینرو ما سرک را پخته کاری کردیم."

شاروال گفت که یک سرک 20 کیلومتری در شمال شهر در حال بازسازی است و نصف کار آن تمام شده، و بازسازی سرک های نواحی کارته سید آباد، باختر و کارته صلح بزودی آغاز خواهند شد.

سایر امور پلان گذاری شهری شمال و جنوب شهر ظاهراً متفاوت می باشند. باشندگان به کارته خالد بن ولید در جنوب اشاره می کنند که سرک هایش به عرض 30 متر اعمار شده و دو طرف سرک ها جوی های بدرفت نیز ایجاد شده اند. آنان می گویند در شمال، جایی که شفاخانه های مزار شریف، مارکیت ها و پوهنتون واقع می باشند، سرک ها فقط ده متر عرض دارند.

محمد رفیع آرین در جنوب مزار شریف زندگی می کند و او نیز تایید می کند که مناطق شمالی باید از برنامه های بازسازی مستفید شوند، تا سوء تفاهم ها بین جوامع مختلف بوجود نیاید.

او پرسید: "آیا شاروال نمی تواند حداقل مقداری جغل روی سرک های بخش شمال شهر بریزد؟"

ذبیح الله نوری گزارشگریست در ولایت بلخ که از سوی آی دبلیو پی آر تربیت شده است.

Afghanistan
Frontline Updates
Support local journalists