افغانستان: استفاده از سیم کارتهای برون مرزی در بدخشان

خدمات تیلفونی چنان محدود است که مردم محل برای زنگ زدن مجبور می‌شوند از سیم کارت های کشور همسایه (تاجکستان)، استفاده کنند

افغانستان: استفاده از سیم کارتهای برون مرزی در بدخشان

خدمات تیلفونی چنان محدود است که مردم محل برای زنگ زدن مجبور می‌شوند از سیم کارت های کشور همسایه (تاجکستان)، استفاده کنند

Many residents of Badakhshan are denied vital mobile phone access. (Photo: Natalie Behring-Chisholm/Getty Images)
Many residents of Badakhshan are denied vital mobile phone access. (Photo: Natalie Behring-Chisholm/Getty Images)

در گذشته چون سیم کارت و کریدیت کارت موبایل تاجکستان ارزان بودو در بازارهای مشترک مرزی به دسترس قرار میگرفت، این مشکل زیاد جدی نبود. اما در ماه‌های اخیر به دلیل آنکه مبادا شورشیان و قاچاقچیان مواد مخدر از شبکه‌های مخابراتی تاجکستان ، استفاده نمایند. مقامات تاجیک عرضه سیم کارت را متوقف ساختند.  و پروسه‌ی تازه‌ی ثبت سیم کارت هایجدید را آغاز نمودند که در نتیجه گرفتن سیم کارت‌های تازه دشوار شده است

منیر احمد وفا باشنده‌ی ولسوالی مرزی مایمی گفت: "قبل از نگرانی‌های امنیتی تاجکستان، ما هرسیم کارت را به 70 افغانی می‌خریدیم که بعدء این سیم کارت ها از سوی کشور تاجکستان   غیرفعال شد و حالا هرسیم کارت  را دربدل500 افغانی به دست می آوریم ."

پروینه، باشنده ولسوالی خواهان که برای تداوی به فیض آباد سفر کرده است نیز این مشکل را تایید کرد .

او گفت: "در گذشته، سیم کارت تاجیکستان را آسان دریافت میکردیم اما اکنون باید هر سیم کارت را به 500 افغانی بخریم و در شبکه‌های مخابراتی تاجکستان ثبت نمائیم."

ولسوالی‌های مایمی، تشکای، نورسای، کوفاب، شغنان و خواهان که در امتداد دریای آمو، مرز میان افغانستان و تاجکستان، واقع شده است، همه با این مشکل گرفتارشده‌اند. طبق مصاحبه‌هایی که با ولسوا ل‌های این منطقه انجام یافته، نفوس مجموع این منطقه 180،000 نفر می‌باشد و نزدیک به 55،000 نفر این منطقه از سیم کارت‌های تاجیکی استفاده می‌نمایند.

کامبیز قربانی ولسوال مایمی گفت: "مردم ما با مشکل خدمات مخابراتی روبرو‌اند. تنها یک آنتن فعال مربوط به شبکه ام‌تی‌ان در مرکز ولسوالی ما وجود دارد. باشندگان قریه‌ها دو تا سه ساعت پیاده میروند تا خود را به ساحه تحت پوشش آنتن بر سانندو به کسی تیلفون کنند."

او گفت که مشکل نبود خدمات مخابراتی بارها با حکومت محلی و وزارت مخابرات شریک ساخته شده، اما هنوز اقدامی صورت نگرفته است.

بیشتر باشندگان این ولسوالی‌ها که به فیض آباد، مرکز ولایت بدخشان، سفر دارندو یا در آنجا کار می‌کنند می‌گویند که قادر به تماس با خانواده‌های خود نیستند.

نفیسه محصل و باشنده اصلی یکی از ولسوالی‌های مرزی بدخشان گفت که زنگ زدن از سیم کارت تاجیکستانی به شماره افغانستان در هر دقیقه 25 افغانی هزینه دارد که بسیار قیمت می‌باشد.

او گفت: "برای دو سال در فیض آباد بسر برده‌ام و در این مدت بخاطر نبود خدمات مخابراتی محلی و قیمت بالای شبکه‌های تاجکستانی نتوانسته‌ام با والدین‌ام صحبت کنم."

مشکل بزرگتر ازهمه، غیرقانونی بودن استفاده از فریکانس‌های مخابراتی تاجکستانی است. ماده سی و هفتم قانون تنظیم امور مخابراتی چنین صراحت دارد: "هیچ کسی نمی‌تواند فریکانس‌ها یا ابزار مولد فریکانس را در داخل کشور استفاده کند، مگر آنکه جواز کار یا سرتفیکیت معافیت از وزارت مخابرات و تکنالوجی معلوماتی یا اداره اترا، اداره‌ی تنظیم امور مخابراتی افغانستانرابه دست آورده باشد."

در صورت عدم رعایت  این قانون متخلف به مجازات تا سه ماه زندان و جریمه‌ی نقدی 5،000 تا 100،000 افغانی محکوم میگردد.

میر غلام هاشم ساعی نماینده وزارت امورحارجه در بدخشان تایید می‌کند که ساکنان مرزی افغانستان از فرکانس تاجکستان استفاده می‌کنند، "با آنکه این کار اصولاً غیرقانونی است."

گل محمد بیدار معاون ولایت بدخشان گفت که چیز بسیار نگران کننده استفاده از این سیمکارت ها در قاچاق مواد مخدر و فعالیت های تروریستی می‌باشد.

او گفت: "برای قاچاقچیان مواد مخدر و گروه‌های شورشی بسیار سهل است که از این سیم کارتها استفاده کنند، چون این شبکه‌ها از سوی حکومت افغانستان کنترول نمی‌گردند."

بیدار همچنان گفت که حکومت محلی مساله سوء استفاده‌ی فریکانس‌های تاجیک را در داخل افغانستان را با وزارت مخابرات و تکنالوجی معلوماتی نیز شریک ساخته ولی اقدامی نشده است.

آی‌دبلیو‌پی‌آر به وزارت مخابرات و تکنالوجی معلوماتی و اداره‌ی اترا نیز درمورد این مساله تماس گرفت اما هردو اداره‌  مذکور از ابراز نظر در این مورد ابا ورزیدند.

غلام ربانی حیدری رئیس مخابرات بدخشان گفت که وزارت مخابرات با حکومت تاجکستان درمورد بستن این فریکانس‌ها مذاکره دارد.

او گفت که پایه‌های تیلفون موبایل مربوط به شرکت‌های "سلام و ام‌تی‌ان" در برخی مناطق مرزی فعال گردیده و تلاش‌هایی برای توسعه‌ی پوشش مخابراتی در تمام ولسوالی‌های مرزی درجریان است.

او گفت: "ما حدود چهار آنتن در چهار نقطه‌ی ولسوالی‌های مرزی داریم و تلاش داریم خدمات مخابراتی را در اختیار عموم مردم قرار دهیم."

او گفت که  کوهستانی بودن و گاهی غیرقابل عبوربودن این ولسوالی‌ها ارایه خدمات مخابراتی را در این مناطق غیرممکن ساخته است.

با این‌حال برخی شبکه‌ها ی مخابراتی داخلی وعده داده‌اند تا پوشش‌شان را به ولسوالی‌های مرزی در جریان سال آینده توسعه بخشند.

عبدالقدیر افغان، مدیر بازاریابی شرکت مخابراتی "افغان بی‌سیم "در زون شمال شرق گفت که آنان خدمات‌شان را در آینده‌ی نزدیک توسعه می‌دهند.

او گفت: "دلیل ناتوانی ما در فایق آمدن به این چالش مساله تجهیزات و سروی مناطق نیازمند پوشش مخابراتی می‌باشد. این مشکل اکنون حل شده و سال آینده ولسوالی‌های مرزی را تحت پوشش قرار خواهیم داد."

Frontline Updates
Support local journalists