افغانها بی صبرانه در انتظار تذکره های جدید اند
اسناد بایومتریک به معنی کاهش تقلب در انتخابات پارلمانی آینده است.
افغانها بی صبرانه در انتظار تذکره های جدید اند
اسناد بایومتریک به معنی کاهش تقلب در انتخابات پارلمانی آینده است.
سخنرانان دریک رشته از مناظره های که از سوی آی دبلیو پی آر در چهار ولایت کشور برگزار شده بود گفتند، که تذکره های برقی جدید می تواند باعث آوردن شفافیت در انتخابات و برقراری عدالت اجتماعی شود.
پلان توذیع کارت های بایومتریک که به عنوان تذکره شناخته می شود،برای اولین بار در سال 2009 اعلان شد که در آن نشان انگشت و عکس حامل آن گرفته می شود. همچنان معلومات گستردۀ از قبیل معلومات شخصی و فامیلی، محل بود و باش که دراین شناختی کارت ها ثبت می شود، می تواند باعث کاهش فرصت ها برای تقلب در رای دهی و به مثابۀ یک منبع معتبر برای دولت و یک نمونۀ دقیق از نفوس باشد، برعلاوه برای پالیسی های اجتماعی و اقتصادی نیز مؤثر تمام شود.
اما بنابر مشکلات لوژستیکی و همچنان حساسیت ها به خاطر درج کلمه افغان در مشخصات دارندگان این تذکره پلان های توزیع این تذکره ها را به رکود مواجه ساخته است. معنی اصلی افغان باشندگان افغانستان است اما برای بعضی ها این مفهوم را می رساند که اولتر و بیشتر از همه این کلمه ارتباط به قوم پشتون دارد.
در مناظرۀ که ماه گذشته در ولایت های لغمان، ننگرهار، زابل و خوست در حمایت از تذکره های برقی برگزار شده بود، استدلال کردند که آنها این روند را شفاف تر ساخته و همچنان در تبانی با ارگان های امنیتی در کنترول افراد کمک خواهند کرد.
عبدالمقیم افغان، رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت زابل گفت که روند فعلی برای مردم زمینه آنرا فراهم ساخته است تا سؤ استفاده نموده و به سهولت چندین تذکره و کارت های رای دهی را به نام های مختلف به دست بیاورند.
او گفت:" با تذکره های موجود تقلب خیلی ساده است، به هر حال جعل کاران نمی توانند که بوسیله شناختی کارت های جدید تقلب کنند به خاطریکه مشخصات تمام رای دهندگان آشکار خواهد شد."
افغان اضافه کرد که معلومات جمع آوری شده در تذکره های جدید یک پایگاه ارقامی دقیق از نفوس کشور را شکل خواهد داد.
حاجی عبدالکریم، معاون ریاست تکنالوژی معلوماتی این ولایت گفت رمز های شخصی که دراین تذکره های جدید درج می شود، صحت بودن آنرا تضمین می کند.
اوگفت:" یک شخص به یک نام نمی تواند دو شناختی کارت بدست بیاورد."
بسیاری از سخنرانان به خاطر تأخیرجاری در توزیع شناختی کارت های جدید و به خصوص انتخابات پارلمانی که در همین سال برگزار می شود، اظهار نا امیدی کردند.
محمد هوتک، فعال جامعۀ مدنی کارمندان داخلی حکومت را مقصر دانستند.
اوگفت:" بعضی ها در حلقۀ حکومت هستند که با توزیع این تذکره ها منافع شان صدمه می بیند، اگرتوزیع این تذکره ها آغاز شود، شفافیت فوری در روند انتخابات رونما می شود. بنابرین کسانیکه دنبال فرصت برای تقلب هستند مانع توزیع آن می شوند."
اشتراک کنندگان در ولایت کنر خواستار آگاهی در مورد دلیل طویل شدن این برنامه شدند.
حریت الله، از ریاست تکنالوژی معلوماتی این ولایت گفت که وزارت مخابرات تمامی آمادگی های ضروری را گرفته است، اما یک تعداد از موانع موجود است. همچنان وجود اختلافات قومی، برنامۀ دراز مدت انتخاب رییس جمهوری جدید که شامل تقلب در رای دهی و تعدادی از ادعا های فساد می شد، نیز باعث تأخیر در این روند گردیده است.
او اضافه کرد که یکی از عوامل دیگر آن مشکلات امنیتی است.
اوگفت:" امنیت یکی از موضوعات مهم برای ما است، به هر حال اگر ما امروز کار توزیع تذکره های جدید را در ولایت کنر آغاز کنیم در بسیاری از ولسوالی های این ولایت امنیت وجود ندارد، مردم آن مناطق نمی توانند به مرکز مراجعه نمایند و تذکره های شان را بدست آرند و همچنان مسؤلین نمی توانند بخاطر وخامت اوضاع از مناطق شان به بیرون بروند."
در مناظرۀ که در ولسوالی سرخرود ولایت ننگرهار برگزار شده بود، سخنرانان پذیرفتند که امنیت برای توزیع این تذکره ها مهم است.
عبدالواسع انتظار، معاون ولسوالی سرخرود گفت که اگر جامعۀ بین المللی وحکومت افغانستان در حصۀ امنیت اقدام کنند، این امکان را فراهم می کند، تا توزیع تذکره های برقی قبل از انتخابات تکمیل شود.
اوگفت:" اگر تذکره های برقی در زمان معیین آن توزیع شود، من می توانم به شما اطمینان دهم که از تقلب در انتخابات پارلمانی آینده جلوگیری خواهد شد."
اجمل یکتن از اشتراک کنندگان پرسید ممکن خروج بیشتر نیروهای ناتو از افغانستان روند توزیع تذکره های برقی را به کندی مواجه ساخته باشد؟
اسدالله دولت زی، کارمند ریاست احصاییه این ولایت در پاسخ به پرسش قبلی گفت:" حضور و خروج خارجی ها ارتباطی با توزیع آن ندارد، فقط یگانه چیزی که ما ضرورت داریم تا تذکره های برقی را توزیع کنیم همانا تامین امینت است."