افغانها از اذیت پولیس شکایت دارند

باشندگان کاپیسا می گویند کاش افسران پولیس مانند سربازان اردوی ملی برخورد می کردند.

افغانها از اذیت پولیس شکایت دارند

باشندگان کاپیسا می گویند کاش افسران پولیس مانند سربازان اردوی ملی برخورد می کردند.

Villagers tend their fields in Kapisa province. (Photo: ISAF Public Affairs)
Villagers tend their fields in Kapisa province. (Photo: ISAF Public Affairs)

گزارشی از میوند صافی- افغانستان

گزارش شماره 388

28 جنوری 2011

زبیر که 17 سال سن دارد، در میان مردان و پسران دیگر کنار دیوار مسجد نشسته و دستش را که در بنداژ پیچیده شده، در بغل گرفته است. او می گوید دستش زمانی زخمی شد که یک افسر پولیس دو هفته قبل او را لت و کوب کرد.

او گفت: "سوار بایسکل از بازار به سمت خانه می آمدم که پولیس بدون دلیل مرا توقف دادند. آنها مرا تلاشی کرده و همه پول هایم را گرفتند. وقتی پولم را پس خواستم، یکی از آنها با میله تفنگ شان چنان شدید مرا کوبید که بازویم شکست."

"به کجا شکایت کنیم؟ نه حکومتی وجود دارد و نه قانون."

باشندگان ولسوالی تگاب در ولایت کاپیسا می گویند که آنها از سوی پولیس ملی مورد اذیت قرار گرفته اند. آنان شکایت دارند که افسران پولیس به مردم بی احترامی می کنند و گاهی آنها را لت و کوب نموده و حتی پول های شان را غارت می کنند.

 

باشندگان می گویند، سربازان اردوی ملی خلاف افسران پولیس ملی، قابل اعتماد و با دسپلین می باشند.

یک داکتر در تگاب که نخواست نامش در گزارش ذکر شود یادآور شد که زمانی پولیس به تلاشی خانه اش آمده بودند، آنان بدون اجازه بکس ها را باز کرده و 150 هزار افغانی را همراه با دو میل تفنگچه با خود بردند.

او گفت: "ما تلاش کردیم پول خود را پس بگیریم، ولی آنها چیزی ندادند. هر خانواده تگابی بطور سنتی یک میل تفنگ باخود نگه میدارد، اما پولیس وقتی تفنگ ها را می گیرند به دولت تسلیم نمی کنند، بلکه می فروشند."

داکتر افزود که سربازان اردوی ملی نیز خانه او را تلاشی کرده اند، اما کار آنها عیبی نداشت.

او گفت: "آنها  احترامانه اجازه گرفتند و پس ازان خانه را تلاشی کردند. قوماندان اردوی ملی پس از تلاشی آدرس خود را به من داد تا درصورتی که چیزی در جریان تلاشی گم شده باشد، بعداً با او تماس بگیرم."

میرزا که 40 سال دارد و باشنده قریه میرزا خیل در تگاب می باشد گفت که سربازان اردوی ملی خانه او را چندین بار تلاشی کرده اند و با آنها برخورد خوب داشته اند.

او گفت: "از برخورد آنها بسیار خوش بودم. من به آنان نان چاشت و چای نیز دادم. اما قسم می خورم اگر پولیس می بودند یک پیاله چای هم برای شان نمی دادم."

او ادعا کرد که سال گذشته پولیس از باشندگان محل نان و نوشیدنی خواستند و در جریان تلاشی خانه های شان، دست به چپاول زدند.

باشندگان محل می گویند که اردوی ملی به بزرگان قریه احترام می گذارند و قبل از اجرای عملیات یا تلاشی به آنان توضیح می دهند.

رحمت 42 ساله که باشنده تگاب است، گفت: "در دیدار با قوماندان های اردوی ملی، آنها به ما شماره های تلفون شان را می دهند تا اگر باکسی بدرفتاری صورت گیرد، شکایت کنیم. این نشان میدهد که سربازان اردوی ملی خوب تربیت شده اند، چون پولیس نام شان را به کسی فاش نمی کنند."

احمد گل، افسر پولیس محل ادعاهای مردم محل را تکذیب کرد و تاکید نمود که افسران در جریان تلاشىرشوه نمی گیرند، به کارهای مردم دخالت نمی کنند و دست به دزدی نمی زنند. او گفت مردم محل صرفاً از فعالیت های تحقیقی پولیس شکایت دارند.

او گفت: "پولیس وظیفه دارد سرقت ها، درگیری ها، رشوه ستانی ها و سایر حوادث را تحقیق کنند. این کار پولیس برای برخی ها نوعی مداخله به نظر می رسد، و ازینرو از پولیس نفرت دارند. اما این وظیفه پولیس است تا تحقیقات انجام دهد."

جامعه بین المللی پس از سقوط رژیم طالبان تلاش زیادی برای حمایت از اردوی ملی و پولیس ملی به خرج داده است. آنها تشخیص داده اند که پس از خروج نیروهای ائتلاف، این دو نیرو برای تامین امنیت افغانستان از اهمیت ویژه ای برخوردار خواهند بود. اردوی ملی و پولیس ملی اکنون به ترتیب 150 هزار و 122 هزار سرباز برحال دارند.

هردو نیرو از سوی نیروهای ائتلاف تعلیم دیده اند، اما برداشت عمومی این است که اردوی ملی نسبت به پولیس ملی تخصصی تر می باشند. نسبت به برخورد پولیس در سراسر کشور شکایت هایی بگوش می رسد و برخی افسران پولیس با اتهامات نقض حقوق بشر مواجه می باشند.

پاچا گل، قوماندان امنیه ولسوالی تگاب که به گفته خودش تازه به این پست گماشته شده و هنوز با وضعیت جاری خوب آشنا نمی باشد، حاضر به گفتگوی مفصل نشد اما گفت: "من به مردم گفته ام که هرگاه پولیس از قانون سرپیجی کند به شدت مجازات خواهد شد و من فکر می کنم در آینده مشکل حل خواهد شد."

اما زمری بشری، سخنگوی وزارت داخله پذیرفت که برخورد پولیس جای نگرانی دارد.

او گفت: "شکایت های مردم راست می باشد، زیرا وظیفه ی پولیس مشکل است و آنها نسبت به اردوی ملی بیشتر با مردم در تماس می باشند. طبیعتاً در برخی نقاط کشور مردم شکایت دارند."

"ما تلاش داریم کاری کنیم که پولیس در آینده با مردم در همه مناطق با نرمش بیشتر برخورد کنند تا مشکلات حل گردد."

مقامات اردوی ملی می گویند برخورد خوب سربازان اردوی ملی تاحدودی ناشی ازین است که به سربازان تازه جذب شده تاکید می شود تا نسبت به افغانهای عادی محترمانه برخورد کنند.

جنرال ظاهر عظیمىسخنگوی وزارت دفاع گفت: "در جریان تعلیم، به سربازان بطور دوامدار و به تاکید گفته می شود که چگونه با مردم برخورد کنند."

نسیم که تحلیلگر سیاسی می باشد با اظهارات بشری موافق است که گویا پولیس به دلیل تماس بیشتر با مردم عام بیشتر مورد انتقاد قرار می گیرند، اما او گفت اگر افسران متخلف بطور مناسب مجازات شوند، ممکن است برخورد این نیروها بهبود یابد.

او گفت: "سربازان پولیسی که متهم به اذیت مردم یا ارتکاب جرایم می باشند، باید مجازات گردند تا دیگران بدانند در برابر قانون مسوول می باشند."

حی گل، جنرال متقاعد می گوید که به دلیل سابقه بسیاری افرادی که به پولیس ملی جذب می شوند، انضباط در این نیرو باید افزایش یابد.

او گفت: "قوماندان های جهادی و جنگ سالاران نسبت به افراد فنی بیشتر وارد نیروی پولیس شده اند. تا زمانی که پولیس تخصصی نشود، این مشکل حل نمی گردد."

میوند صافی کارآموز آی دبلیو پی آر می باشد.

Afghanistan
Frontline Updates
Support local journalists