یک گام دیگر به سوی اصلاح آموزش خبرنگاری در افغانستان

.کارشناسان درباره نیاز ایجاد آموزش وسیعتر محصلان خبرنگاری بحث کردند

یک گام دیگر به سوی اصلاح آموزش خبرنگاری در افغانستان

.کارشناسان درباره نیاز ایجاد آموزش وسیعتر محصلان خبرنگاری بحث کردند

Second discussion meeting on new curriculum for journalism students in Afghanistan. (Photo: IWPR)
Second discussion meeting on new curriculum for journalism students in Afghanistan. (Photo: IWPR)

کارشناسان در بحثی که از سوی آی دبلیو پی آر به ارتباط طرح چارچوب نصاب آموزشی ملی خبرنگاری راه اندازی شده بود، اظهار داشتند که محصلان رشته خبرنگاری پوهنتون های افغانستان بخاطر آنکه آماده کار حرفوی شوند، باید فراتر از آنچه در مورد رسانه ها می خوانند آموزش ببینند.

خبرنگاران سابقه دار از سراسر افغانستان همراه با استادان پنج پوهنتون هرات، کابل، بلخ، خوست و ننگرهار از تاریخ 13 الی 18 جون در دفتر آی دبلیو پی آر در کابل گردهم آمدند تا در مورد موضوع یاد شده بحث و تبادل نظر کنند. درین گردهمایی آقای محمد عثمان بابری معین وزارت تحصیلات عالی نیز شرکت نموده بود.

این دومین دور بحث و گفتگو است  که آی دبلیو پی آر تاکنون در آمادگی برای کنفرانس خبرنگاری کابل میزبانی کرده است. در کنفرانس مذکور چارچوب نصاب تحصیلی خبرنگاری معیاری برای همه پوهنتون های افغانستان تعیین خواهد شد. برای معلومات بیشتر گزارش اولین نشست را زیر عنوان انکشاف کورس های ژورنالیزم در پوهنتون های افغانست مطالعه کنيد .طبق پلان، باید سه نشست مقدماتی قبل از برگزاری کنفرانس راه اندازی می شد، اما دو گردهمایی آخری باهم یکجا و بطور وسیعتر برگزار شد.

کنفرانس یادشده در همکاری با وزارت تحصیلات عالی، پوهنتون های افغانستان، سفارت ایالات متحده و چند پوهنتون برگزیده امریکایی برگزار خواهد شد.

کارشناسان اشتراک کننده دوره ها و محتویات برنامه های آموزشی و همچنان چگونگی انکشاف حوزه دید محصلان خبرنگاری را از طریق کسب دانش های ویژه منجمله اقتصاد و سیاست، به بحث گرفتند.

ضیا رفعت استاد رشته خبرنگاری در پوهنتون کابل گفت: "یک تصمیم جدید که درین جلسه گرفته شد، ایجاد برنامه هایی بود که دران ها محصلان بتوانند کورس های ویژه را در جریان چهار سال آموزشی بیاموزند. در آینده ما شاهد خبرنگاران متخصص تری خواهیم بود که در ساحات مشخص کار خواهند کرد."

در برنامه ارتقای آموزش خبرنگاری افغانستان، پنج پوهنتون افغان با چهار پوهنتون امریکایی همکاری خواهند کرد. سفارت امریکا در کابل این برنامه و کنفرانس خبرنگاری کابل را تمویل می کند.

سابرا استیفن آیرس، استاد پوهنتون امریکایی افغانستان گفت: "برای من جالب ترین و مفید ترین بخش کنفرانس دیدار با استادان دیگر خبرنگاری از سراسر کشور بود. همه ما چه در پوهنتون های دولتی و چه در پوهنتون های خصوصی درس می دهیم، درباره چگونگی تربیت نسل جدید خبرنگاران افغانستان نگرانی های مشترک داریم... من حس می کنم که روابط خوبی با دیگر پوهنتون ها ایجاد کرده ایم، و برای همکاری های آینده و پروژه های احتمالی محصلان ما، می خواهم تماس هایم را حفظ کنم."

آقای بابری معین وزارت تحصیلات عا لی خواستار ایجاد کمیته رهبری متشکل از نمایندگان فاکولته های مختلف خبرنگاری شد تا  پس از پروژه کنفرانس خبرنگاری کابل سمت رهبرى را با وزارت ادامه دهد.

در شرایط کنونی، تدریس خبرنگاری در پوهنتون های مختلف افغانستان بسیار از هم فرق دارد و نگرانی هایی وجود دارد که گویا این برنامه های درسی، محصلان را برای کار در محیط واقعی آماده نمی سازد.

نور رحمان رحمانی، رییس دفتر آی دبلیو پی آر در افغانستان گفت: "در جریان کار ما با خبرنگاران افغان و پوهنځى  های خبرنگاری، شاهد بی اعتمادی میان آن دو طرف بوده ایم. بسیاری فارغان رشته خبرنگاری که می خواهند با ما کار کنند، از مهارت های ابتدایی حرفوی بی بهره بوده اند، زیرا چیزهایی که برای آنها تدریس می شده است، یا کهنه بوده و یا در جهان واقعی کاربردی نداشته است. ما همواره احساس کرده ایم که نیازی برای رفع این فاصله از طریق ایجاد نشست های مشترک میان طرف های ذیدخل وجود داشته است."

کمال سادات، گزارشگر رادیو و تلویزیون ډیوه در ولایت جنوب شرقی خوست گفت که او میل چندانی برای اشتراک در ورکشاپ رسانه ای نداشت، "اما زمانی که گفتند کنفرانس از سوی آی دبلیو پی آر تنظیم شده است، خوشبین شدم، زیرا این سازمان سابقه خوب خبرنگاری دارد. تصورم درست ثابت شد... کسانی که واقعاً به فکر جوانان این کشور می باشند، درینجا جمع شده بودند."

اشتراک کنندگان امیدوار بودند که بحث ها منجر به تغییر عمده در روش تدریس خبرنگاری شود.

عادله  کبیری استاد پوهنتون هرات گفت: "مطمئن هستم که نصاب تحصیلی جدید انقلابی را در فاکولته های خبرنگاری این پنج پوهنتون ایجاد خواهد کرد."

محمد آصف شنواری، گزارشگری که در شرق کشور کار می کند، از ترکیب آخرین تکنیک های پیشرفته با خصوصیات ویژه خبرنگاری افغانستان سخن گفت.

او گفت: "تاکنون، خبرنگاری که در افغانستان تدریس می شده است، یا سنتی و یا کاملاً وارداتی بوده است، و هیچ کدام آنها برای ما خوب نیست. این نشست زمینه ساز نصاب تحصیلی خواهد شد که دران روش های جدید از کشورهای دیگر گرفته شود و در عین حال جنبه های مثبت نصاب تحصیلی سنتی نیز دران حفظ گردد."

نجیبه ایوبی مدیر اجرایی گروپ رسانه ای کلید گفت که این بحث باید فراتر از پروسه مشورتی کنونی ادامه یابد. او گفت: "نصاب تحصیلی باید هرسال یا هر دو سال یکبار تجدید شود تا با انکشافات خبرنگاری در سطح بین المللی همگام شود."

Afghanistan
Frontline Updates
Support local journalists