تظاهرات کاندیدان پشتون در هرات

با نشر نتایج نهایی انتخابات، کاندیدان ناکام پشتون می گویند که آنها بطور برنامه ریزی شده کنار زده شده اند.

تظاهرات کاندیدان پشتون در هرات

با نشر نتایج نهایی انتخابات، کاندیدان ناکام پشتون می گویند که آنها بطور برنامه ریزی شده کنار زده شده اند.

Thursday, 16 December, 2010

گزارشی از شاپور صابر- افغانستان

گزارش شماره 384

16 دسامبر 2010

پس از اعلان نتایج نهایی انتخابات پارلمانی افغانستان که در ماه سپتامبر سال جاری برگزار شده بود، کاندیدان پشتون تبار ولایت هرات ادعا دارند که آنان توسط تقلب و تهدید کنار زده شده اند.

هرچند حدود نصف نفوس این ولایت در غرب افغانستان پشتون هستند اما تنها یک کاندید این قوم کامیاب شده است.

کاندیدان ناموفق پشتون تظاهرات خشمالودی را در بیرون دفتر والی بتاریخ 30 نوامبر، شش روز پس از اعلان نتایج نهایی برگزار کردند.

حاجی غلام قادر اکبر، یکی ازین کاندیدان اسماعیل خان والی اسبق هرات و وزیر انرژی کنونی در کابل را متهم به تلاش ها برای کنار زدن پشتون ها کرد.

اکبر با استفاده از بلندگو خطاب به تجمع کنندگان گفت: "گروه خاص اسماعیل خان تلاش کردند که مانع ورود کاندیدان قوم پشتون به پارلمان شوند . اینگونه اعمال و پلان ها نشان میدهد که برخی افراد در ولایت هرات علیه پشتون ها اعلان جهاد کرده اند."

پس ازان اظهارات بی پرده، برخی تظاهر کنندگان تظاهرات ترک کردند و گفتند هراس دارند اگر درانجا باقی بمانند مبادا از سوی حامیان اسماعیل خان برای شان مشکلی ایجاد شود.

اکبر بعداً گفت که او برای آمادگی در برابر حمله احتمالی، اطراف خانه اش را با سیم خاردار و خریطه های ریگ احاطه کرده است.

محمد معروف فضلی کاندید پارلمان گفت که نام او در نتایج قبلی در جمع برندگان آمده بود، اما کمیسیون انتخابات به اتهام تخطی از مقررات انتخاباتی مانع ورود او به پارلمان شده اند.

او اسماعیل خان و احمد ضیا رفعت سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی را متهم به بیرون کشیدن نام پشتون ها از فهرست نتایج نهایی انتخابات کرد.

او خطاب به جماعت تظاهرات کننده گفت: "اگر حکومت حقوق ما را حمایت نکند من با افرادم به مخالفان {شورشیان} خواهم پیوست."

کاندیدان پشتون تبار دیگر نیز ادعاهای مشابهی را در مورد تخلفات در جلسات عمومی مطرح کرده اند.

در میان 153 نفری که در فهرست نهایی کاندیدان نام شان درج شده بود، تنها یک نفر پشتون بنام یاسمین بارکزی در فهرست نتایج نهایی انتخابات شامل شده بود. ولایت هرات 17 کرسی در پارلمان دارد.

تظاهرات دیگر در پیش روی دفتر والی از سوی باشندگان ولسوالی هایی اکثریت نفوس شان پشتون می باشد (شندند، گلران، کوهسان و پشتون زرغون) برگزار گردید.

عده ای از تظاهر کنندگان کارت های رایدهی خود را آتش زدند. یکی از آنها بنام عبدالستار الکوزی گفت: "کاملاً روشن است که نیروهای خاص داخلی و خارجی با دور کردن نام پشتون ها، تلاش دارند بین اقوام اختلاف و تفرقه باندازند."

او که ادعا داشت پشتون ها مدتهاست که مورد حمله سایر نیروهای سیاسی افغان به حمایت خارجی قرار دارند، هوشدار داد که "من فکر می کنم این کار نتیجه ناگوار خواهد داشت."

شکایت ها در مورد تعصب از سوی نظیر احمد حیدرزاده ، رییس شورای ولایتی هرات نیز تایید شد.

او گفت: "من بسیار نگرانم که مبادا اوضاع حساس شود. برخی افراد و گروه های متعصب تلاش کرده اند مانع نمایندگی این قوم در پارلمان شوند."

احمد سعیدی، تحلیلگر سیاسی هوشدار داد که اگر قوم پشتون باندازه کافی در پارلمان نماینده نداشته باشد، نتایج بدی در پی خواهد داشت.

او کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون شکایات انتخاباتی را متهم کرد که "عمداً طوری عمل می کنند که منجر به بی ثباتی اوضاع جاری افغانستان می گردد."

او افزود: "من پیشبنی می کنم که {این مشکل} تنش های خونین و چیزهای بدی برای افغانستان در پی خواهد داشت."

اسماعیل خان بین سالهای 2001 الی 2004 والی قدرتمندی در هرات بود. به گفته احمد غنی خسروی، تحلیلگر محلی آقای اسماعیل خان هنوز در هرات نفوذ دارد و نسبت به نیروهای پشتونی که باعث برکناری او شدند، کینه دیرینه دارد.

اسماعیل خان به کمک رابطه قوی سیاسی و اقتصادی که با ایران داشت، اداره نیرومندی را دران منطقه که از ثبات بالایی برخورد بود، رهبری می کرد. جزئیات آنچه بعداً اتفاق افتاد روشن نیست، اما به نظر می رسد حکومت رییس جمهور کرزی بجای حمایت از والی آن وقت از حریف او حمایت می کرده است. بعد آقای اسماعیل خان از قدرت برکنار و بعنوان وزیر در کابینه به کابل انتقال داده شد.

با وجود تلاش های متعدد آی دبلیو پی آر، اسماعیل خان پاسخ نداد. اما یکی از زیردستانش بنام غلام محمد مصون این ادعاها را که گویا والی اسبق هرات در پروسه انتخابات دخالت داشته مضحک خواند.

او گفت: "وقتی به دستور اسماعیل خان تعدادی از کاندایدان به پارلمان وارد شوند و تعداد دیگر از لیست بیرون می شوند، دران صورت کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون شکایات انتخاباتی هرگز نمی توانند مستقل باشند."

مصون گفت با انکه اسماعیل خان بطور خصوصی در مورد اینکه کدام کاندیدان برای هرات بهتر خواهند بود صحبت کرده است، اما او در محضر عام از هیچ کاندیدی حمایت نکرده است. مصون افزود که مثل هر شهروند افغان، او حق داشت بگوید کدام کاندید را ترجیح می دهد.

در سراسر افغانستان، پروسه انتخابات با ادعاهای تقلب و سوالهایی در مورد نهادهای نظارت کننده این پروسه روبرو بوده است.

فضل احمد معنوی در پاسخ به ادعاهای لوی سارنوالی مبنی بر اینکه در انتخابات پارلمانی ماه سپتامبر مسوولان انتخاباتی دست زده اند، شدیداً از کار کمیسیون دفاع کرد و تاکید داشت که "هرچند از سوی افراد دخالت هایی صورت گرفته است، اما کمیسیون به هیچ گونه فشار سر خم نکرد، به مسایل زبانی، قومی و مذهبی توجه نکرد و در عوض تصامیم مستقل اتخاذ کرد."

 شاپور صابر گزارشگریست در هرات که از سوی آی دبلیو پی آر تربیت شده است.

شرح عکس: تعدادی از کاندیدان ناموفق هرات ادعا دارند که قربانی کمپاین جلوگیری ورود پشتون ها به پارلمان شده اند. (عکس: تراسی هنتر/ فلیکر)

Afghanistan
Elections
Frontline Updates
Support local journalists