تعلیم وتربیه ارتباط با نا آرامی درافغانستان دارد

باشندگان فراه میگویند که سربازان پیاده طالبان معمولاً آنعده اعضای جامعه اند که از کمترین سواد برخوردار اند.

تعلیم وتربیه ارتباط با نا آرامی درافغانستان دارد

باشندگان فراه میگویند که سربازان پیاده طالبان معمولاً آنعده اعضای جامعه اند که از کمترین سواد برخوردار اند.

Friday, 19 December, 2014

گزارش توسط کارمندان آی دبلیو پی آر-افغانستان

طبق گفته های سخنرانان دربحث های اخیر، ولایت فراه درجنوب افغانستان یکی ازموقعیت های است که فراهم کننده استخدام  بیشترافراد برای طالبان است . آنها گفتند، دلیلش اینست که تعداد قلیل از مردم تعلیم دیده هستند.

ریاست معارف ولایت فراه میگوید ازنفوس درحدود 700000 نفری فقط 18 فیصد آن توانایی خواندن و نوشتن را دارند.

حضورشورشیان که توسط افراد درحال آماده باش پیشتیبانی می شوند،  حلقه فاسدی را ایجاد کرده است وباعث شده است تا درولسوالی های دور افتاده مکاتب قادربه فعالیت نباشند.

جاوید تابش، رییس گروه های شبکه جامعه مدنی گفت:" پنج ولسوالی درولایت فراه درمنطقه خط سرخ امینتی قراردارند و وضعیت سواد درآنجا یکی ازموضوعات نگران کننده است و ازاین که درآنجا هیچ گونه سواد و مدنیتی موجود نیست امکان هرنوع فاجعه وخشونت وجود دارد."

امیرمحمد ایوبی، رییس شورای عالی صلح درولایت فراه ویکتن ازسخنرانان درمناظره استدلال کرد، که بیشترازشورشیان افراد بی سواد هستند که هیچ یک ازآنها تعلیمات کافی دینی ندارند که منحیث ملا ویا "مولوی"(عالم) شناخته شوند.

اوگفت مشاهده شده است که این به تمام آن طالبان که با جناح دولت به توافق رسیده اند صدق می کند. ارقام نشان میدهد، ازجمله 285 تن که درجریان چهارسال اخیربا شورای عالی صلح پیوسته اند فقط پنج تن آنان تعلیمات ابتدایی دیده اند که آنهم شامل تعلیمات دینی می شود.

اوگفت:" جنگ درآن مناطق ازولایت فراه جا گرفته است که فاقد مکتب است وآن به این خاطر است که این مناطق محلات خوبی برای استخدام طالبان است."

دریک مناظره که درمرکز ولایت فراه برگزارشده بود سخنرانان گفتند که فامیل ها مسوولیت دارند تا مانع اطفال شان از آسیب پذیری در برابر استخدام طالبان شوند.

لیلما صدیقی، رییسه امورزنان ولایت فراه گفت:" این وظیفه مادران است تا نگذارند که اطفال شان بی سواد ببار آیند وافزود زمانی که مردم به سطح عالی علم و دانش نایل شوند هیچگاهی فروخته شده ویا آله دست خارجیان نمی شوند."

مولوی عبدالغفور که به نمایندگی ازریاست اوقاف صحبت می کرد گفت که در قرآن تاکید بیشتری بالای اهمیت تعلیم شده است.

اوگفت:" اگرجامعه ما تعلیم یافته باشد هیچگاهی ما شاهد انتحارو انفجاردرخارج ازخانه های ما نخواهیم بود."

درجریان مناظره مسولین معارف متهم به ناکامی دربازگشایی مکاتب شدند.

حمیرا عظیمی، نماینده ریاست معارف ادعا کرد تلاش های که صورت گرفت ناکام ماند بخاطریکه نهاد های امنیتی افغانستان هیچ گونه حمایتی ازآنها نکرده است.

اوگفت:" زمانیکه یک ولسوالی نا امن باشد نمی توان درآنجا مکتب را باز کرد واضافه کرد که این وظیفه وزیرمعارف ورییس معارف آن ولایت نیست بلکه مشکلی است که باید نهاد های امنیتی آنرا حل کنند."

خالی الکوزی، یکتن ازحاضرین اشاره کرد، درجاهاییکه مکاتب باز هستند والدین مانع تحصیل دختران شان می شوند.

صدیقی گفت که یک کمپاین آگاهی عامه درتغییردادن دیدگاه ها کمک می کند.

اوگفت:" این مشکل درمرکز ولایت و قریه جات نزدیک آن ازبین رفته است و پسران و دختران یکجا به مکتب می روند.

درمناظره مشابه که در ولایت همجوارش (هلمند) برگزار شده بود همچنان بحث بالای اهمیت دانش صورت گرفت.

شهناز فیضی، که یک موسسه غیرحکومتی زنان را درولایت هلمند رهبری می کند گفت :"نتیجه  بی سوادی درسطح فامیل، قریه، ولسوالی وحتا کشور باعث بحران و مشکلات امنیتی می شود،او اضافه کرد که یک شوهر وخانم تحصیل کرده اطفال را به جامعه تقدیم می کنند که باعث تعالی جامعه می شود نه باعث بربادی آن."

فوزیه درانی، رییسه انجمن اجتماعی زنان درولایت هلمند درپاسخ به سوال حاضرین که آیا سواد مهمتر از صلح است گفت که هردو با هم آمیخته اند.

اوگفت:" جاییکه صلح باشد آنجا سواد هم است و جاییکه سواد باشد آنجا صلح خواهد بود واضافه کرد، که صلح وسواد باهم ارتباط مستقیم دارد، افراد بی سواد به آسانی فریب می خورند درحالیکه با افراد تحصیل کرده و با سواد کمتراین اتفاق می افتد."

رویا کریمی، رییسه سواد آموزی ولایت هلمند یکی دیگرازمسوولین با نتیجه گیری ازمناظره به مادران اصرار ورزید تا خود و اطفال شان را با سواد سازند.

اوگفت:" اگرشما می خواهید ازتاریکی خلاص شوید ،اگرمی خواهید درصلح زندگی کنید،اگر می خواهید یک کشورمرفه و موفق داشته باشید پس اطفال تان را تعلیم دهید که با سواد شوند تا فرق بین خوب و بد را کرده بتوانند."

 

Frontline Updates
Support local journalists