قاچاق کالا، تجارت قانونی را در جنوب افغانستان تهدید می­کند

تاجران درخوست می­گویند که کالاهای قاچاقی تجارت قانونی کالا از پاکستان را متاثر می­سازد

قاچاق کالا، تجارت قانونی را در جنوب افغانستان تهدید می­کند

تاجران درخوست می­گویند که کالاهای قاچاقی تجارت قانونی کالا از پاکستان را متاثر می­سازد

Wednesday, 19 March, 2014

احمد شاه گزارشگر تحت اموزش اى ډبليو پى ار در خوست

تاجران خوست می­گویند که درآمد تجارتی آنها به اثر واردات  کالای قاچاقی از پاکستان درمعرض تهدید قرارگرفته­است .

این ولایت کوهستانی، باداشتن 180 کیلیومتر مرز با پاکستان فرصت خوبی را برای قاچاق کالا از طرف پاکستان فراهم کرده­است.

تاجران خوست می­گویند که تجارت کالای قاچاق روی درآمد تجارتی آنها تاثیر منفی فراوانی داشته­است.

حاجی دین محمد، ریس اتحادیه پرچون فروشان خوست گفت:«این کالاهای قاچاقی- که بدون اضافه شدن محصول  گمرکی و تکس به داخل کشور می­آیند- کیفیت شبیه به کالاهای وارد شده­ی قانونی را دارد .  قاچاقچیان آنها را درمقابل بهای اندکی به بازارعرضه می­کنند و مردم به جای این که اموال ما را به قمیت بالاتر بخرند، از قاچاقچیان به بهای ارزان می­خرند.))

وی گفت که ازاینکه طی سه سال گذشته قاچاق افزایش یافته­است، واردات قانونی کالاها کاهش یافته است. اوافزود:« همین یک سال پیش، من ماهانه 2000 جعبه مواد را به گردیزمرکز ولایت پکتيا  می­آوردم ولی اکنون فقط 200 جعبه را می­آورم.»

نصرت الله اتل، یکی از باشندگان شهر خوست گفت کالا در روز روشن قاچاق می­شود.

وی گفت:«اول، کالاهای قاچاقی از کوه­ها پایین آورده شده و بعداً درموترهای خورد و کلان بار می­شوند تا به شهرمنتقل شوند. هرروز می­بینم که موتروانان درقرارگاه­های پولیس به آنها رشوه می­دهند و کالاها را بدون مشکلات به مرکزخوست انتقال می­دهند.»

خان جان الکوزی، معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان گفت که وی به صورت جدی درخصوص تجارت کالاهای قاچاقی از مرکز پاکستان نگرانی دارد.

وی گفت که همزمانیکه حجم تجارت قانونی کالاها میان افغانستان و پاکستان سالانه به 1.5 میلیون دالر می­رسد، تجارت قاچاق نیز 1.5 میلیون دالر را به این رقم افزده­است. اگر اقدامات قانونی برای مقابله با قاچاق کالا روی دست گرفته نشود، تاجران بیشتری دست به قاچاق خواهند برد. 

الکوزی گفت که اداره­اش نگرانی خود را ازاین بابت  با رییس جمهور و مقام­های امنیتی شریک ساخته­است و اما توجه ى صورت نگرفته است  

وی گفت:« شما می­دانید که ما هرروز از طریق رسانه­ها نگرانی خود را درخصوص توقف قاچاق کالا بیان می­کنیم و اما هیچ کس به ما گوش نمی­دهد. مقام­های دولتی درتجارت قاچاقی دست دارند. مفاد این تجارت به جیب آنها می­افتد  پس هیچ کس ازاین تجارت جلوگیری نمی­کند.»

یک تاجر به نام سیف ­الله گفت که فساداداری به قاچاقبران امتیازغیرقانونی داده­است.

وی گفت:« ما باید درمقابل یک لاری بار جهت پرداخت محصول  گمرکی، تکس و سایر فیس­ها، 700 دالر پرداخت  ميکنیم  اما، قاچاقبران درمقابل عین مقدار کالا، فقط 30 دالر پرداخت می­کنند. اگرکالاهای قاچاقی متوقف و به گمرگ برده شود، قاچاقبران به مقام­های گمرکی 200 تا 300 دالر رشوه ميدهند  و مال­های آنها آزاد می­شوند.»

قاچاقبران می­گویند که آنها درآمد خوبی دارند.

اجمل که تجارت غیرقانونی کالا را درمرز افغانستان- پاکستان انجام می­دهد، گفت:« ما به پولیس و نیروهای امنیتی افغان رشوه می­دهیم تا به ما اجازه قاچاق کالا را بدهند. زمانیکه کالاها را درموترهای خورد و کوچک انتقال می­دهیم، درمقابل هرموتر از سه تا 20 دالر به نیروهای مرزی پرداخت می­کنیم.»

اجمل ادامه داد:« خیلی خوشحالم که با پرداخت  پول کم ، منفعت زیادی را به دست می­آورم.» وی، اعتراف کرد که کارخلاف قانون انجام می­دهد، اما، وی ادعا کرد که فساداداری گسترده به این معنی­است که عواید تکس به هیچ کس درهیچ شرایطی نفع نمی­رساند.

وی گفت:«چه کسی قانون را مراعات می­کند؟ یک وزیر سه تا چهار خانه رهایشی دارد. این عواید به خزانه ملی نمی­افتند؛ به عکس، این پولها به جیب افراد می­روند. من چرا تکس پرداخت کنم و به چه کسی این تکس­ها پرداخت شود؟»

یک دکاندار که نخواست اسمش فاش شود، گفت که طی سه ماه اخیر وی عاید زیادی از خرید و فروش کالاهای غیرقانونی بدست آورده است.

وی تشریح داد:« قاچاقبران اینجا می­آیند و کالا را بصورت قسطی به من می­دهند. کیفیت کالاهای آنها، مانند کیفیت کالاهای واردشده­یقانونی بوده و اما، خیلی ارزان است. آنها به یکبارگی پول کالاها را از من نمی­گیرند. من پول انها را به صورت هفته­ای پرداخت می­کنم.»

فضل الله فاضل، رییس خدمات گمرکات خوست این ادعا را رد کرد که مقام­ها با قاچاقبران همکاری دارند.

وی به انستیوت گزارشدهی جنگ وصلح گفت:« من گذشته را نمی­دانم، مگر از زمانیکه من به این اداره آمده­ام، میزان فساد اداری به صفر رسیده­است.»

به عکس، وی قبول کرد که مقام­های گمرکی خوست فقط در 6 راه از 30 راه مواصلاتی به مرز پاکستان حضور دارند. به این صورت بقیه­ی راه­های مواصلاتی زیر کنترول آنها نیست.

وی با بیان ناامیدی ازاین که  نیروهای پولیس و  نیروهای ملی به اندازه کافی جهت رفع قاچاق کالاها همکاری نميکنند  گفت:«شرایط سخت جغرافیایی ولایت خوست، مشکلات امنیتی، و کمبود پرسونل درگمرکات، باعث افزایش قاچاقبری شده است.»

فاضل گفت:« اگر ما، ماهانه به صورت اوسط یک میلیون درآمدگمرکی داریم، قاچاقبران نیز درماه یک میلیون درآمد دارند. معنی­اش این است که ما، درهرماه 50 درصد درآمد خود را از دست می­دهیم.»

باآنکه پولیس سرحدی از مصاحبه با انستیوت گزارشدهی جنگ وصلح دراین مورد امتناع کرد، یک نماینده پولیس افغان این ادعا را رد کرد که آنها درخصوص قاچاقبری کالا از مرز به جدیت عمل نمی­کنند.

یعقوب مندوزی، رییس امنیت درقرارگاه­های پولیس خوست گفت افسران گمرکات درتمام قرارگاه­های پولیس ملی افغان درخوست موجود استند.

وی با تاکید براین که کارمندان پولیس ملی افغان درمقابل صدور اجازه به کالاهای قاچاقی پول دریافت می­کنند، گفت:«ما با افسران گمرکات شب و روز گزمه می­زنیم. ما، اکثریت کالاهای قاچاقی را توقیف کرده و آنها را به گمرکات تسلیم داده­ایم. این ادعا که ما با گمرک همکاری نداشته­ایم، غیرقابل قبول است.»

نواب امیرزی، رییس بخش ACCIدرخوست گفت که یک راه حل این مشکل ارتقای سرک غلام خان (سرک میان مرکز خوست و مرز با پاکستان) په سرک ترانزيتى است  زيرا در اين صورت توجه دولت به خاطر جلوگيرى از قاچاق بيشتر خواهد شد وی گفت:«فشارها بالای نیروهای امنیتی افزایش یافته و از قاچاق کالا جلوگیری خواهد شد.»

 سلیمان، یکی ازشاگردان فاکولته مدیریت تجارتی اخطار داد اگر تدابیری جهت از بین بردن قاچاقبری روی دست گرفته نشود، تمام اقتصاد ولایت متاثر خواهد شد. 

وی گفت:«اگرشرایط به همین شکل ادامه یابد، تاجران با مشکلات مالی روبرو می­شوند انها مجبور خواهند شد تا سرمايه هاى شانرا از خوست بيرون کنند ))

احمدشاه یکی از خبرنگاران خوست است که خبرنگاری را در انستیوت گزارشدهی جنگ وصلح افغانستان آموخته است.

Pakistan, Afghanistan
Economy
Frontline Updates
Support local journalists