نگرانی‌ها در مورد انتخابات آینده افغانستان ادامه دارد

فهرستی بلندی از تقلب و چالش‌های احتمالی ممکن است نتایج انتخابات را تحت تاثیر قرار دهد.

نگرانی‌ها در مورد انتخابات آینده افغانستان ادامه دارد

فهرستی بلندی از تقلب و چالش‌های احتمالی ممکن است نتایج انتخابات را تحت تاثیر قرار دهد.

نامزدان و همچنین تحلیل‌گران هشدار می‌دهند که فساد در انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی‌ها در ماه اکتوبر، منجر به باوری نسبت به نتایج نهایی  انتخابات خواهد شد.

بسیاری از افغان‌ها هنوز هم به این باور اند که نتیجه‌ی این فرآیند سیاسی از قبل توسط زورمندان تعیین شده و نمایان‌گر واقعی اراده‌ی مردم نیست.

انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای ولایتی سال 2014 ؛ با ادعاهای فراوانی که در مورد تقلب در این انتخابات وجود داشت ،  توانست این ذهنیت را تقویت کند.

در یک رویداد برجسته در سال 2014، ضیاءالحق امرخیل رییس کمیسیون مستقل انتخابات پس از افشاشدن مکالمه‌ی تلفنی‌ای که وی را در حال مهندسی رای به نفع اشرف غنی نامزد ریاست جمهوری نشان می‌داد، از سمت‌اش استعفا کرد.

این انتخابات با نگرانی‌های دیگری از جمله کمبودمراکز رای‌دهی و تاخیر در فرآیند ثبت نام، نیز به همراه بود.

فضل احمد معنوی، رییس پیشین کمیسیون مستقل انتخابات، می‌گوید که قرار بود در 26 جون  فهرست کامل کاندیدها منتشرشود، ولی تا حالا منتشر نشده است .

وی در ادامه گفت که مشکلات فراوانی وجود دارد،مثلا در 37 ولسوالی هیچ نامزدی وجود ندارد و همین‌گونه نبود مراکز ثبت نام در مناطق مشخص به حیث یک چالش باقیمانده است.

وحید مژده، تحلیل‌گر سیاسی می‌گوید که شمار رسمی رای‌دهندگان ثبت‌شده ،مدار اعتبار نیست.

او می‌گوید: «حکومت ادعا می‌کند که بیش‌تر از هفت ملیون نفر نام‌های شان را در مراکز ثبت نام ، ثبت  کرده‌اند، اما فکر نمی‌کنم که این شمار واقعیت داشته باشد، چرا که ما شاهد فساد جدی در این روند بودیم. به طور مثال، یک شناسنامه در چندین مرکز ثبت شده است.»

وی با توجه به فساد موجود،گفت: «پارلمان آینده مشکلات مردم را حل نخواهد کرد. به نظر می‌رسد که برخی‌ها کرسی‌های پارلمان را با سوء استفاده از قدرت به دست می‌آورند، و آنانی که با این شیوه وارد خانه ملت می‌شوند نمی‌توانند مردم را کمک کنند، به خاطری که قبلاً برای راه یافتن به پارلمان ده ها جنایت را مرتکب شده اند. این افراد برای مردم بسیار خطرناک خواهند بود.»

کاندید ها نیز در مورد تقلب نگرانی دارند، که از جمله می‌توان از فوزیه ناصریار وکیل در دو دور پیش پارلمان و از نامزدهای انتخابات اکتوبر نام برد.

او می‌گوید: «واضیح است که همین‌حالا هم در بسیاری از ساحات تقلب وجود دارد. شناسنامه‌های جعلی ثبت شده اند. در ولایت پکتیا عکس‌های افراد مشهور را در تذکره های توزیع‌شده، استفاده کرده‌اند که بعدها این شناسنامه‌ها در مراکز رای دهی به ثبت رسیده اند. در همین ولایت، کتاب‌های ثبت نام در خانه‌های شخصی افراد ، با یک نشان انگشت پُر شد ه اند.»

برخی‌ها استدلال می‌کنند که برای بازگرداندنِ باور مردم  به چهره های تازه نیاز است.

رحمت‌الله بیژن‌پور، تحلیل‌گر سیاسی دیگر، می‌گوید که پارلمان کنونی نتوانست تغییر مثبت ایجاد کند. وی در ادامه گفت که این بدین معنا است که مردم با رای دادن به کاندیدهای پارلمان فعلی  در واقع برای دوام یک سیستم فاسد کمک می‌کنند. وی در اخیر گفت: « انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی‌ها بی‌فایده خواهد بود، و نتیجه‌ی آن نه‌تنها که باور مردم را کسب نمی‌کند بلکه سبب بروز مشکلات فراوان دیگر نیز می‌شود.»

نیک محمد، دست فروش45 ساله می‌گوید که به وکلای پیشین رای نمی‌دهد.

او می‌گوید: «اگر اعضای کنونی پارلمان خود را دوباره نامزد کنند، برای شان رای نمی‌دهم، چون آنان در سال‌های گذشته از مقام خویش برای پرکردن جیب‌های شان استفاده سوء کرده اند.

در همین حال، سید حفیظ الله هاشمی، کمیشنر کمیسیون مستقل انتخابات می‌گوید که این روش تضمین‌ شده نیست.

او می‌گوید: «براساس قانون هرکس حق دارد در انتخابات شرکت کند و کمیسیون نمی‌تواند بدون دلیل موجه آنها را حذف کند. هرگاه کسی با نامزدی مشکل داشته باشد، می‌تواند شکایت‌اش را در کمیسیون شکایات انتخاباتی ثبت کند تا به آن رسیدگی شود.»

هاشمی می‌گوید که دلیل تاخیر در نشر فهرست کامل نامزدان، ناوقت رسیدن اوراق از ولایات است. پس از دریافت اسناد با یک هفته تاخیراز ضرب‌العجل ( 22جون) کمیسیون مستقل انتخابات هنوز هم مشغول طی مراحل آنها است و فهرست را در وقت معین آن اعلام خواهد کرد.

Afghanistan
Frontline Updates
Support local journalists