موضوع مناظره جوانان کشور:چرا کمیسیون جدید نظارت از رسانهها به میان آمدهاست؟
موضوع مناظره جوانان کشور:چرا کمیسیون جدید نظارت از رسانهها به میان آمدهاست؟
عنایت الله عمری
محصلان و مناظره کنندگان مناظره انستیتوت گزارشدهی جنگ وصلح افغانستان درمورد دلایل ایجاد کمیسیون تازه ایجاد شده به هدف نظارت از پوشش رسانهی انتخاباتی پرسشهایی را مطرح کردند.
کمیسیون مستقل انتخابات دراین اواخرنهاد را در درون خویش ایجاد کرده است که دارای صلاحیت نظارت از بیطرف بودن پوشش خبری تلویزیونها، رادیوها و مطبوعات ازانتخابات ریاست جمهوری و شورای های ولایتی است.
فریده نیکزاد، رییس رسیدگی به شکایات رسانهای، گفت که این کمیسیون متمرکز بر نظارت از تخطیهای رسانهای درجریان مبارزات انتخاباتی و همچنان تحقیق روی شکایات مردم از رسانهها میباشد.
محمد قسیم رحمانی سخنگوی موسسه نی، یک گروپ حمایت کننده رسانههای آزاد درافغانستان، ادعا کرد که وجود این کمیسیون با اشکالات واضحی روبرو است. وی گفت، به صورت مشخص، این کمیسیون فاقد کدرهای متخصص بخش حقوقی در زمان ایجاد مقرره کاری برای این کمیسیون بوده است.
رحمانی گفت:« دراین شکی وجود ندارد که دراین کمیسیون افراد متخصص وجود دارد؛ مگر درمقرره این کمیسیون تازه ایجاد شده نقصهای وجود دارد.»
وی ادعا کرد که مطابق به ماده 42 قانون رسانههای همگانی کشور تخلفات رسانهای باید توسط کمیسیون کنونی به نام کمیسیون تحقیق درمورد تخلفات رسانهای رسیدگی می شود. وی گفت که کمیسیون شکایات رسانهی، بخشی از وظایف کمیسیون تحقیق درمورد تخلفات رسانهی را انجام خواهد داد.
وی افزود:«خوب بود که همراه با کارمندان کمیسیون رسانهای برخی از متخصصان بخش حقوق نیز شرکت می داشتند.»
این مناظره انستیتوت گزارشدهی جنگ وصلح افغانستان در پوهنتون ابن سینا به تاریخ 27 فبروری درکابل برگزارشده بود. مناظره توسط حامد عبیدی، یکی از استادان فاکولته ژورنالیزم پوهنتون کابل مدیریت شده و عزیزاحمد فانوس یکی از استادان ارشد فاکولته ژورنالیزم پوهنتون کابل نیز درجمع مناظره کنندگان بود.
نیکزاد نقش کمیسیون رسانهای کمیسیون مستقل انتخابات را برای اشتراک کنندگان توضیح داده و تایید کرد که این نهاد، متخصص بخش حقوقی نیست. وی، اما، تاکید کرد که حقوقدانانی که برای نهاد ایجاد کنندهی این کمیسیون کار میکنند (کمیسیون انتخابات) تخصص کافی برای مشوره دادن در بخش حقوق بودهاند.
وی گفت:«کمیسیون رسانهی کمیسیون مستقل انتخابات تمام تلاشهایش را انجام میدهد تا مطمئن شود که رسانهها در پوشش گردهمایی نامزدان انتخابات ریاست جمهوری و شورا های ولایتی بیطرف باقی میمانند. اگر ما ببینم که رسانهای خلاف نوعی از گزارشدهی که ما آن را گزارشدهی متوازن میخوانیم، عمل میکنند، ما اول به آنها تذکر میدهیم و در مرحله بعدی اخطار. در مرحله سوم ما رسانه را جریمه نقدی میکنیم و باالاخره درمورد باطل کردن جوازکاری این رسانه اقدام خواهیم کرد.»
وی افزود:«ما قبلاً از مشاوران حقوقی دراین مورد مشاوره گرفتهایم. ما مشکلی دراین حصه نخواهیم داشت.»
یکی از اشتراک کنندگان به نام سیدبصیرسادات پرسید که چرا برخی از شبکههای رسانهای مرتبط به احزاب سیاسی بسته نمیشوند.
نیکزاد جواب داد:« ما نمیتوانم امر توقف رسانهی متمایل به امورسیاسی را صادرکنیم. اگر این رسانهها از قانون تخلف کردند، آن زمان وزارت اطلاعات و فرهنگ جواز کاری آنها را باطل خواهد کرد.»
عنایت الله عمری یکی از محصلان پوهنتون کابل است که خبرنگاری را درانستیتوت گزارشدهی جنگ وصلح آموخته است.