موضوع مناظره جوانان کشور:آرایبلخیان باوجود تقلب،”معتبر”استند
موضوع مناظره جوانان کشور:آرایبلخیان باوجود تقلب،”معتبر”استند
سخیداد مهدییار
درمناظره مزارشریف انستیتیوت گزارشدهی جنگ وصلح افغانستان گفته شد که آرای بکار رفته در ولایت بلخ باوجود اتهامات تقلبکاری در روز انتخابات معتبر استند.
عزت الله آرمان رییس ولایتی کمیسیون مستقل انتخابات دربلخ به جواب سوالات مرتبط به تقلب انتخاباتی گفت:« به ناچار، انتخابات با تقلبهای همراه است.»
وی خطاب به اشتراک کنندگان مناظره 10 اپریل گفت که کمیسیون مستقل انتخابات کوشیده بود تا تعداد ناظران انتخاباتی را افزایش دهد. باآنهم وی اعتراف کرد که « اکثریت ناظران وظیفهی شان را نمیدانستند. آنها پیش ازینکه ناظر میبودند، تماشاگر بودهاند.»
آرمان درمورد کمبودی اوراق رایدهی درمراکز انتخاباتی مزارشریف، برخی ازکاندیدان ریاست جمهوری و شورا های ولایتی را مقصر دانست.
وی گفت:« نامزدان، رایدهندگان را از مناطق که مراکز رای دهی درآنجا وجود نداشت و یا مناطق که کاندیدان فکر میکردند پروسه رای دهی درآنجا شفاف نخواهد بود، به مرکزشهر آورده بودند.»
به گفته وی « هجوم رایدهندگان موجب کمبودی اوراق رایدهی شد. غیرآن، مراکز انتخاباتی در قریهها، برخلاف شهر، دارای اوراق سفید رایدهی بودند.»
وی با وجود این ادعا که چون آنها اوراق رایدهی را مطابق به ارزیابیهای درست توزیع کردهاند و کمبود اوراق منجر به فساد درانتخابات نمیشود، اعتراف کرد که دربرخی از موارد، تقلب درانتخابات رخ دادهاست.
وی گفت:« تاکنون 17 مورد شکایت در نزد کمیسیون مستقل انتخابات ثبت شده و 45 مورد شکایت دیگر به کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی بلخ سپرده شدهاند.»
ملالی روشندل عثمانی، فعال جامعه مدنی و نماینده بنیاد انتخابات آزاد و شفاف افغانستان درمزارشریف گفت باوجودیکه وی از اشتراک وسیع زنان درانتخابات خوشحال است؛ مگر اشتراک آنها نیز عاری از مشکلات نبوده است.
وی گفت:« تعدادی از مردان خانوادهها به زنان گفتند که به نامزدان موردنظر آنها رای بدهند. برخی زنان بکلی نمی دانستند که به چی کسی رای بدهند، به این معنی که اکثریت آنها ناآگاهانه رای دادند. باآنهم، زنانی بودند که آگاهانه تصمیم گرفتند.»
عبیدالله یکی ازشاگردان ژورنالیزم گفت که اکثریت مردم مناطق دوردست نتوانستند درانتخابات شرکت کنند. وی پرسید که آیا عدم شرکت این افراد به مشروعیت انتخابات خدشه میزند؟
آرمان جواب داد باآنکه اشتراک مردم یک اصل مهم دریک انتخابات دموکراتیک است، مگر افغانستان کشوری با شرایط ویژه خودش است. وی با توجه به این نکته، ادعا کرد که میزان اشتراک کنندگان به اندازهی بوده است که انتخابات را مشروع بدانیم.
وی گفت:« این که عدهی از مردم توان اشتراک درانتخابات را نداشتند و یا زمینه اشتراک آنها مساعد نشده بود آن را به عنوان یک نقص میپذیرم. زیرا ممکن است دولت و نیروهای امنیتی منابع فراهم آوری زمینهی اشتراک آنها درانتخابات را مساعد نتوانسته باشد.»
سخیداد مهدییار یکی از شاگردان پوهنتون بلخ است که خبرنگاری را در انستیتیوت گزارشدهی جنگ وصلح آموخته است.