موضوع مناظره جوانان کشور: جامعه مدنی هرات درافزایش «شگفت انگیزی»اشتراک کنندگان انتخابات کمک کرد
موضوع مناظره جوانان کشور: جامعه مدنی هرات درافزایش «شگفت انگیزی»اشتراک کنندگان انتخابات کمک کرد
هارون حکیمی
مناظره کنندگان در مناظره روز 14 اپریل انستیوت گزارشدهی جنگ و صلح گفتند که موسسات و رسانهها در اطمیناندهی از وضع امنیتی به مردم غرب کشور و تشویق آنها به اشتراک در انتخابات نقش محوری بازی کردند.
خلیل پارسا هماهنککننده شبکه جامعه مدنی (متشکل از 90 نهاد در هرات و بیشتر از 200 نهاد دیگر در غرب کشور) در مناظره 14 اپریل این انسیتوت در پوهنتون کهکشان شرق گفت گروه های درسال گذشته جامعه مدنی جلسات عمومی، سیمنارها و سایر گردهمآییها را به هدف افزایش آگاهی مردم در مورد انتخابات برگزارکردند.
پارسا گفت:« نهادهای فعال همیشه مردم را به رایدهی تشویق کرده و با آنها گفتهاند که بهصورت آگاهانه درچارچوب پروسه قانونی انتخابات رای بدهند. خوشبختانه مردم در روز 5 اپریل علاقمندی غیرقابل تصورشان را به نمایش گذاشتند. باآنکه به کرات از مردم خواسته بودیم به پای صندوقهای رای بروند، هرگز باور نداشتیم به این وسعت در انتخابات شرکت کنند.»
پارسا میزان اشتراک در انتخابات را «شگفت انگیز» توصیف کرد.
براتعلی بهکام یکی از محصلان پوهنحی ژورنالیزم هرات از پارسا پرسید:« جامعه مدنی چه مسوولیتی را در جلوگیری از ضیاع رای مردم دارند؟ چی کارهای انجام شود تا مردم اطمیان یابند که از رای آنها به شکلی استفاده میشود تا با آن سرنوشت کشور تعیین شود؟»
پارسا گفت که حدود 100 عضو شبکه جامعه مدنی غرب کشور به عنوان ناظر در روز انتخابات و مراحل شمارش آراء فعالیت داشتهاند.
وی افزود:« این نهادها توانستند تا اندازهی از تقلب جلوگیری کنند. طبعاً ما به صورت مداوم با کمیسیون{انتخابات} درتماس استیم ... اگر مشکلی باشد، نظریات خود از طریق رسانهها بیان میکنیم.»
سید نجیب الله حدید استاد فاکولته ژورنالیزم هرات رسانهها را عضو اساسی جامعه مدنی تعریف کرد.
وی با بیان این که فعالیت رسانهها باعث تلاشهای افزایش تلاشهای موسسات و فعالان سیاسی نیز گردید، گفت:« رسانهها نقش فعالی را در تشویق مردم در جریان انتخابات و قبل از آن بازی کردند. کار مهم رسانهها، تامین شدن امنیت از طرف نیروهای امنیتی بود. این عامل مردم را امیدوار و علاقمند به اشتراک در انتخابات ساخت.»
نظیراحمد یکی دیگر از اشتراک کنندگان پرسید که گروه های جامعه مدنی در مناطق ناامن و دوردست چگونه عمل نمودهاند.
پارسا جواب داد:« ما از مردم خواسته بودیم تا از مناطق غیرقابل دسترس به مرکز بیایند. ما زمینه آمدن بزرگان قومی، نخبگان و سایر چهره های متنفذ مردمی را مساعد کردهبودیم تا با اشتراک در سیمنارها، کارگروهها و سایر جلسات درمورد انتخابات معلومات کسب کنند.»
هارون حکیمی یکی از محصلان پوهنتون هرات است که خبرنگاری را در انسیتوت گزارشدهی جنگ و صلح آموخته است.