موضوع مناظرههای جوانان کشور:رسانهها آمادهی نظارت از انتخابات
موضوع مناظرههای جوانان کشور:رسانهها آمادهی نظارت از انتخابات
عنایت الله نظری
درجلسهی که با حمایت انستیتوت گزارشدهی جنگ و صلح افغانستان برگزارشده بود گفته شد که رسانههای افغانستان از پنج سال به این سوء و برگزاری انتخابات قبلی ریاست جمهوری قدمهای بزرگی را برداشته است و شکی وجود ندارد که این رسانهها می توانند به شکل موثری انتخابات آمدنی را پوشش دهند.
رحیم اللهسمندر، رییس یک روزنامه منتشره ی کابل طی سخنانی در پوهنتون باختر گفت که کیفیت گزارشدهی مطبوعات خیلی رشد کرده و همچنان رادیو و تلویزیونها به استانداردهای رسیدهاند که درسال 2009 شاهد آن نبودیم.
دراین جلسه که به تاریخ 21 دسامبر برگزارشده بود، سمندرگفت:«ما درانتخاباتهایگذشته تجربه کافی نداشتیم؛ اما این بار شبکههای رسانهای رشد کافی را تجربه کردهاند. من به شرطی که ما رسانهایها معیارهای حرفوی ژورنالیزم را زیرپا نگذاریم، درمورد توانایی رسانهها درانتخابات آمدنی خیلی خوشبین استم.»
نورمحمد نور، سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات مانند سمندر خوشبین بود. نور گفت که اداره وی از قبل با خبرنگاران در همکاری بوده تا خود را مطمئن سازد که خبرنگاران کارهای شان را بدون وجود مشکلی به درستی انجام میدهند.
سید محمد رضوانی سخنگوی اتحادیه ملی خبرنگاران افغانستان گفت که نهادهای رسانهای این توانایی را دارند تا قبل از انتخابات به مردم درمورد انتخابات معلومات داده و درجریان انتخابات ناظر بر انتخابات باشند.
وی گفت که خبرنگاران مانند سیاستمداران دارای مقام ممتاز بوده و آنها باید محتاط باشند که ازاین نفوذ شان درجهت «اخلال پروسه انتخاباتی» استفاده نکنند.
وی تاکید کرد:«امروز در جهان رسانهها آنچنان قدرتمند استند که تغییرات را به میان می آورند. این، رسانههاست که مرم را به پای صندوق های رای می آورد.»
حامد عبیدی یکی از استادان فاکولته ژورنالیزم که گردانندگی مناظره را به عهده داشت از مناظره کنندگان پرسید که آیا به نظر آنها رسانهها قبل از این که به صورت مشخص و جزیی روی پلانهای کاندیدان تمرکز کنند، روی قومیت کاندیدان توجه دارند؟
نور به این نکته اشاره داشت که کمیسیون مستقل انتخابات از رسانهها می خواهد تا «بیشترین تلاش شان این باشد تا برای بازتاب نظریات همه کاندیدان فرصت مساوی دهند» و تخلف رسانهها از قانون انتخابات به صورت جدی پیگیری میشود.
وی افزود که خبرنگاران آزاد استند تا از هرمرکز رایدهی که بخواهند بازدید نموده و دراین راستا هم اکنون این کمیسیون تبلیغات آگاهی ازانتخابات را از طریق 20 رسانه در سراسرکشور روی دست دارد تا انتخابات آزاد و منصفانه برگزارشود.
وی گفت:«اگر یک رسانه از چارچوب تعیین شده ی کمیسیون انتخابات تخطی کند، کمیسیون این رسانه را تعقیب عدلی می کند که منجر به مجازات و جریمههای نقدی خواهدشد.»
عنايت الله نظري یکی از شاگردان پوهنتون كابل بوده که خبرنگاری را در انسیتوت گزارشدهی جنگ وصلح آموخته است.