موضوع مناظره­های جوانان کشور:نگرانی­ها نسبت بهآگاهیهایانتخاباتی برای جوانان

موضوع مناظره­های جوانان کشور:نگرانی­ها نسبت بهآگاهیهایانتخاباتی برای جوانان

سید تاج محمد

شاگردان و جوانانقریه­های کندهار می پرسند که آیا دولت درقسمت دادن آګاهیدرمورد انتخابات ریاست جمهوری و شورایهایولایتی (در ۱۶حمل )به اندازه کافی توجه کرده­است؟

اشتراک کنندگان مناظره­ی که با حمایت انستیتوت گزارشدهی جنگ و صلح به تاریخ 5 فبروری درکندهار برگزارشده بود به صورت مداوم از مناظره کنندگان پرسیدند که آیا اقدامات کافی انجام شده (بخصوص درمیان جوانان دهات قندهار که بی سواد استند) تا ازاشتراک مردم درانتخابات پیشرو اطمینان یابیم؟

اداره احصائیه مرکزی افغانستانتخمین نموده است که 68 درصد جمعیت 28 میلیونی افغانستان زیر 25 سال سن قراردارند. آمارهای رسمی این اداره نشان می دهند که 77 درصد از مردم در دهات افغانستان زندگی می کنند. این ارقام حاکی از آن است که ارایه آگاهی به باشندگان دهات واجد شرایط رای دهی بسیار حیاتی می باشد.

عبدالمجید ﺣاجی زوی یکی ا ز استادان فاکولته اقتصاد پوهنتون کندهار به جوانان گفت که از امتیاز اشتراک  در انتخابات ۱۶حمل استفاده کنند. وی گفت که این جوانان «ستون فقرات» جامعه افغانستان بوده و دخیل سازی آنها در انتخابات برای ترفی افغانستان خیلی اهمیت دارد.

ﺣاجی زوی گفت:«هریک از جوانان واجد شرایط می توانند رای داده و یا به عنوان نامزد خود را کاندیدا نمایند. این حق جوانان است و هر جوان باید برای استفاده از رای خود تلاش کند تا ازاین طریق خود و کشورش را به شکل بهتر کمک بتوانند.»

وی افزود:« باید این نکته را به جوانان بفهمانیم که پروسه انتخابات قابل اعتماد است. آگاهی عامه برای مردم خیلی مهم است. اگر ارایه معلومات درمورد انتخابات برای جوانان مساعد نیست، باید ملا امامامان و یا بزرگان قریه­ها جوانان را از این مساله آگاه سازند.»

عبدالعزیز اکرمی مسوول بخش آگاهی عامه در دفترساحوی کمیسیون مستقل ﺣقوق بشر افغانستان درکندهار هم روی اشتراک بیشتر جوانان تاکید کرد و گفت که باید اقداماتی صورت گیرد تا جوانان در پروسه انتخابات دخیل شوند.

اکرمی گفت که دراین راستا بی­سوادی سبب مشکلات می گردد. وی به کسانی که درمورد انتخابات آگاهی کسب کرده­اند گفت که درانتقال این معلومات که سهمگیری درانتخابات برای آینده افغانستان ﺣیاتی می باشد، کمک کنند. 

وی گفت:«متاسفانه نسل جوان ما در قریه ها بی­سواد استند. به همین خاطر قادر نیستند برنامه­ها و پالیسی­های نامزدان ریاست جمهوری و شورای های ولایتی را مطالعه کنند. به اثر این مشکل آنها نمی دانند که رای به کدام نامزد در راستای منافع ملی است. این وظیفه شاگردان، نهادهای جامعه مدنی است که همراه با کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان با مردم در درک اهمیت انتخابات پیشرو کمک کنند.»

مناظره کنندگان که برای تقریبا 100 اشتراک کننده سخن می گفتند شامل نثاراﺣمد آریا، آمر بخش جوانان ریاست اطلاعات وفرهنگ ولایت کندهار و تاج محمد ساﺣل رییس فدراسیون جوانان داوطلب بودند.

یکی از اشتراک کنندگان از آریا پرسید که اگر بزرگان قریه­ها جوانان بی­سواد را از اشتراک در انتخابات منع نماید و یا با استفاده از بی سوادی­شان، آنها را وادار به دادن رای به فرد خاصی نمایند، وی چطوری از این جوانان توقع دارد که به درستی از رای شان استفاده کنند.

آریا جواب داد که این مشکلات را صرفاً می توان از طریق افزایش میزان برنامه­های آگاهی عامه در سطح قریه ها، ولسوالی ها و یا ولایت رفع کرد. وی از اقداماتی یاد کرد که طی آن باید بزرگان قوم تشویق شوند تا به مردم اجازه رای دهی بدهند. او تاکید کرد که تعداد انگشت شماری از افغانها با اشتراک در انتخابات مشکل دارند.

وی گفت:«ما درهر منطقه شورای ولسوالی داریم که ملاامامان و بزرگان قریه درآن عضویت دارند و از طریق آنها برای مردم درمورد انتخابات آگاهی می دهیم.»

ساحل این نکته را رد کرد که اکثریت مردم افغانستان در انتخابات شرکت می کنند.

وی گفت:«برخی از جوانان متردد استند که در انتخابات شرکت کنند یا خیر،  زیرا خلاف وعده های زیادی که برای بهبودی زندگی آنهاداده شده­است، تاکنون اندک تغییراتی به میان آمده است. این مساله دلیل کاهش شوق شرکت انتخابات در میان جوانان است.»

سید تاج محمد یکی از شاگردان پوهنتون کندهار است که خبرنگاری را در انستیتوت گزارشدهی جنگ و صلح آموخته است.

این گزارش به عنوان بخشی از برنامه ذهنیت روشن : بیان و تشویق جوانان، به خصوص محصلان پوهنتون­های افغانستان برای  سهم گیری در انتخاباتاست. این پروژه از طرف انستیتوت گزارشدهی جنگ و صلح افغانستان تطبیق شده و با حمایت  سفارت آمریکا در کابل تمویل می شود.

 

 

Afghanistan
Elections
Frontline Updates
Support local journalists