کشتار ناشی از بمباران در هلمند، به تقویت طالبان کمک می کند

بمباران هوایی که به اساس گزارش ها منجر به مرگ 52 تن شده، ممکن است به تقویت صفوف شورشیان بسیار ممد واقع شود، هرچند ناتو آن حادثه را تکذیب می کند و مسوولیت کشتار را بعهده نمی گیرد.

کشتار ناشی از بمباران در هلمند، به تقویت طالبان کمک می کند

بمباران هوایی که به اساس گزارش ها منجر به مرگ 52 تن شده، ممکن است به تقویت صفوف شورشیان بسیار ممد واقع شود، هرچند ناتو آن حادثه را تکذیب می کند و مسوولیت کشتار را بعهده نمی گیرد.

US soldiers advance on a civilian compound while responding to a Taleban attack in Helmand. When civilian casualties occur during the fighting, local resentment focuses on the foreign troops rather than the insurgents. (Photo: Tech. Sgt. Efren Lopez/US military)
US soldiers advance on a civilian compound while responding to a Taleban attack in Helmand. When civilian casualties occur during the fighting, local resentment focuses on the foreign troops rather than the insurgents. (Photo: Tech. Sgt. Efren Lopez/US military)
Thursday, 19 August, 2010

گزارشی از الیاس داعی- افغانستان

گزارش شماره 369،

19 اگست 2010

محمد خان با یادآوری حادثه ای که دران 13 عضو خانواده اش را از دست داده است، سرش را  در میان دستانش فشرده و رو به آسمان جیغ می کشد.

این مردم 40 ساله می گوید که بتاریخ 23 جولای، در حوالی زمان غروب آفتاب، طیاره ها در آسمان قریه ریگی ولایت هلمند به پرواز آمدند.

او از ترس اینکه مبادا خانواده اش در حمله مرگباری گرفتار شوند، از مادرش خواسته بود که خود و کودکان او را به جای محفوظ برساند.

اما دیر شده بود- حویلی آنان تخریب شد و تنها او و یک خواهرش زنده ماندند.

خان محمد گفت: "نمی دانستم مادرم به کجا پناه برده بود. هیچ نمی فهمیدم که او کجا بود؛ او در میان آتش گیر افتاده بود.

درحالیکه سایر ساکنان ولسوالی سنگین در اطراف او گریه می کردند، پرسید: "گناه او چی بود؟"

مردم محل ادعا می کنند که دران روز 52 نفر کشته شدند- رقمی که از سوی رییس جمهور حامد کرزی نیز تایید شده و او گفت که تحقیقات حکومت افغانستان روشن کرده است که این کشتار در نتیجه پرتاب مزایل هوا به زمین از طیاره ناتو صورت گرفته است.

این ادعا، از سوی نیروی یاری امنیت بین المللی (آیساف) رد شده است. آیساف گفته است که فیر مزایل در یک درگیری مسلحانه که در فاصله ده کیلومتری قریه ریگی اتفاق افتاده بود، استفاده شده است. در اعلامیه آیساف آمده است که در نتیجه درگیری که دران علیه طالبان مزایل فیر شده، شش طالب کشته شده اند و هیچ یکی از فیرهای مزایل به جای دیگری اصابت نکرده است.

با آنکه در مورد حادثه ریگی اختلاف نظر وجود دارد، اما شکی نیست که بسیاری ها فکر می کنند این حادثه وسیله نیرومندی برای سربازگیری طالبان شده است.

محمد خان گفت: "قبل از همه این کار را به {رییس جمهور حامد} کرزی می گذارم تا مجرمان را محاکمه کنند، اما اگر او کاری درین زمینه انجام ندهد، من خودم ازین کافران انتقام خواهم گرفت. من قبلاً نیز از مقاصد این کافران خبر بودم و ما در مورد آنها تجربه داریم- هر وقت طالبان بالای شان فشار وارد می کنند، آنها مردم ملکی را بمباران می کنند."

سایر باشندگان ریگی نیز آماده اند تا علیه حکومت افغانستان و نیروهای بین المللی دست به تفنگ ببرند.

رحمت الله خان، درحالیکه تنش از درد می پیچید و او گوشه ی دستارش را با دندان می فشرد، گفت: "زن و پنج طفلم زیر خاک خوابیده اند. چیز دیگری ندارم که از دست بدهم. حالا به طالبان خواهم پیوست. اگر خارجیان با دوربین مردم را تعقیب می کنند، باید مرا با تیر بزنند، زیرا من مثل طالبان لباس می پوشم. اما خانمم چرا- آیا او مثل طالبان لباس پوشیده بود؟ چرا او را کشتند؟"

عده ای از روستائیانی که از ترس گیر افتادن در درگیری میان طالبان و آیساف خانه های شان را در منطقه ای بین ولسوالی سنگین و شاه ولی کوت ترک گفته اند، از وحشت و آشفتگی کسانی قصه کرده اند که پس از حمله عزیزان شان را جستجو می کرده اند.

خان گل کاکا، فرد مسنی که طفلکی را در بغل گرفته، با چشمان اشک بار توضیح داد که چگونه آن پسرک را از مرگ نجات داده  

او گفت: "والدین او زیر آوار اند. ما او را از میان آتش بیرون کشیدیم و حالا او برای مادرش گریه می کند. ما نمی دانیم که او را به چه کسی تحویل بدهیم."

حاجی رحیم که خانه اش تخریب شده و تنها خودش نجات یافته، گفت: "خانم ام حامله بود و سه طفلم زیر آوار کشته شده اند. کاشکی خودم نیز کشته می شدم."

عزیز احمد شفیع، گزارشگر بی بی سی که از قریه ریگی دیدن کرده است، می گوید که قربانیان مربوط به 5 خانواده می باشند و 17 تن آنان اعضای یک خانواده بوده اند.

داکتر عبدالقیوم رییس صحت عامه ولایت قندهار، گفت که هفت کودک زخمی از ولسوالی سنگین به شفاخانه میرویس آورده شده اند.

مساله تلفات ملکی در نتیجه عملیات ضد شورش، سالهاست که به منبع اختلاف بین حکومت افغانستان و نیروهای بین المللی تبدیل شده و خشم زیاد مردم محل را بر انگیخته است.

عبدالتواب قریشی، خبرنگار و کارشناس امور دفاعی گفت که حادثه ریگی همراه با تغییر رهبری نیروهای بین المللی سوالات زیادی را در اذهان مردم خلق کرده است.

در اواخر ماه جون، جنرال دیوید پتریوس پس از استعفای جنرال ستنلی مک کریستال رهبری نیروهای ایالات متحده را در افغانستان بعهده گرفت. پتریوس برخی از محدودیت ها عملیاتی را رفع کرده است، از جمله محدودیتی که در مورد تقاضای حملات هوایی از سوی مک کریستال به منظور کاهش تلفات ملکی وضع شده بود.

قریشی گفت که پتریوس بطور واضح طرفدار بمباران هوایی می باشد که از سوی قوماندان قبلی امریکایی ها منع قرار داده شده بود. او افزود حادثه ریگی ثابت کرده که قضاوت مک کریستال درست بوده است.

او می گوید، اینگونه تلفات ملکی باعث تغییر دیدگاه مردم شده و سطح اعتماد میان مردم محل را کاهش خواهد داد و در نتیجه ضربه ای به استقرار نیروهای امریکایی در هلمند خواهد بود.

قریشی گفت: "مردم به عساکر امریکایی نسبت به سایر عساکر مستقر در هلمند اعتماد دارند، زیرا اینان پول خرج می کنند و امنیت می آورند. اما اینگونه حوادث که در آنها مردم ملکی تلف می شوند تاثیرات عمیق بر دیدگاه آنان خواهد داشت و {عساکر امریکایی} را نیز در اذهان مردم به سطح عساکر بریتانیایی تنزیل خواهند داد."

رمضان، داکتری در لشکرگاه مرکز ولایت هلمند گفت که اینگونه حوادث ممکن است "گپ جهاد را که از طرف طالبان مطرح شده، داغ کند. این موضوع بهترین فرصت را برای آنان داده تا از میان مردم سرباز گیری کنند."

او افزود: "فکر نمی کنم حکومت بتواند مصوونیت کسانی را که همه چیز خود را دران حادثه از دست داده اند، مهیا سازد. آنان شکایت دارند که حکومت فراموش شان کرده و حالا تفنگ بدست خواهند گرفت."

سمیع الله صحرایی، کاندید انتخابات پارلمانی از ولسوالی سنگین گفت که او قصد داشت در ولسوالی اش کمپاین کند ولی اکنون برایش اخطار داده شده که نباید به آنجا سفر کند.

او گفت: "این حادثه مردم هلمند را نسبت به حکومت و نیروهای بین المللی خشمگین کرده است، و تا زمانی که مسوولان این حادثه  محاکمه و مجازات نشوند، این خشم همچنان وجود خواهد داشت. ما ازین گونه دوستی و کمک سیر آمده ایم."

محمد رفیع، باشنده سنگین و افسر سابق اردو پیشبینی کرد که حادثه سنگین و قضایای مشابه آن تاثیرات بزرگی بر امریکایی ها و متحدان شان خواهد داشت.

او گفت که تلفات ملکی یکی از عوامل عمده تقویت طالبان می باشد.

او گفت: "در شرایط کنونی، قتل یک فرد ملکی راه را برای کشتن 5 عسکر امریکایی هموار می سازد."

محمد الیاس داعی، گزارشگر آی دبلیو پی آر در هلمند

Afghanistan
Conflict
Frontline Updates
Support local journalists