خشمِ مردم بابت کُندی کار پروژه‌های انکشافی در یکی از ولایات افغانستان

مردم محل خواهان پیشرفت در کارِ پروژه‌های انرژی، آب و حمل و نقل در این ولایت استند.

خشمِ مردم بابت کُندی کار پروژه‌های انکشافی در یکی از ولایات افغانستان

مردم محل خواهان پیشرفت در کارِ پروژه‌های انرژی، آب و حمل و نقل در این ولایت استند.

مقام‌ها در بادغیس هشدار می‌دهند که اگر در پروژه های انکشافی‌ای که تاخیر طولانی داشته‌اند، پیشرفت قابل ملاحظه‌یی رونما نشود، مردم محل ممکن است دست به تظاهرات بزنند.

مردم در بسیاری از نقاط شمال‌غربی این ولایت به آب آشامیدنی صحی و برق کافی دسترسی ندارند. آنها بی‌صبرانه منتظر آغاز کار بالای سرک حلقوی قیصار- لامان، یکی از بزرگترین پروژه‌های زیربنایی که انتظار می رود اقتصاد محلی را تقویت   کند، می باشند.

محمد ناصر نظری، عضو شورای ولایتی بادغیس می‌گوید که پروژه‌های انکشافی این ولایت به دلیل عدم علاقه‌مندی حکومت مرکزی وهمچنین نظارت نادرست برخی مسوولین، متوقف شده است.

در سپتامبر 2016، مردم به خاطر پیشرفت بطی کار پروژه‌های انکشافی محلی در قلعه‌ی نو، مرکز این ولایت دست به تظاهرات خشمناک زده بودند. نظری هشدار می‌دهد که این تظاهرات ممکن است دوباره اتفاق بیفتد. وی گفت«باشندگان بادغیس دیگر تحمل غفلت حکومت در قسمت آنان را ندارد و اگر پروژه ها در وقت معین آن شروع نشوند، مردم به جاده ها خواهند ریخت و مثل سال های گذشته اعتراض خواهند کرد.»

یکی از مشکلات بزرگی که مردم را متاثر ساخته، گرانی و عدم تکمیل شدن پرو ژه برق بادغیس است. حتا در قلعه‌ی نو خانواده‌ها مجبور اند که روزانه دست کم‌ پنج ساعت جنراتور روشن کنند و برای هرکیلوات برق 45 افغانی بپردازند، که هزینه‌ی آن تقریباً ده‌ برابر برق دولتی احتوا می نماید.

مردم محل پس از امضای قراردادی که با شرکت سانیر( یک شرکت ایرانی) بخاطرانتقال برق از ترکمنستان در 2012 به امضا رسید، خشم‌گین اند.

این طرح 15 میلیون دالری شامل نصب 52 کیلومتر لین برق تا مرکز بادغیس بود که انتظار می‌رفت تا 18 ماه تکمیل شود. اما تا اکنون که شش‌سال از آن می‌گذرد تکمیل نشده است.

مسوولین شرکت سانیر علت تاخیر این پروژه را مشکلات امنیتی قلم‌داد می‌کنند.

مهدی داودی، نماینده‌ی شرکت سانیر می‌گوید که آنان نمی‌توانندبه امتداد 12 کیلومتر در «سنگ آتش»- منطقه‌یی در بادغیس که با ترکمنستان هم‌سرحد است، برق تمدید کنند. چرا که این منطقه تحت کنترول طالبان است.او می‌گوید: «با ایجاد 25 ایستگاه برق در سه ماه آینده مقدار 20 میگاوات برق از ترکمنستان به شهرها و روستاهای نزدیک به قلعه‌ی نورا تمدید می نمایند.»

نبود آب آشامیدنی نگرانی روزافزون دیگری در مرکز این ولایت است. مردم در ولسوالی‌ها به دلیل نبود بندها و چاه های عمومی مجبور اند از چشمه های دوردست و خارج از دسترس بالای مرکب آب بیاورند.

این در حالی است که ریاست احیا ءو انکشاف دهات در بادغیس قصد دارد آب آشامیدنی صحی را از طریق پایپ‌لاین از بندآب در «قادس» در جنوب این ولایت، به مرکز بادغیس انتقال دهند.

بختیار الکوزی، رییس این ریاست می گوید که این پروژه تا سه ماه آینده تطبیق خواهد شد.

خالد صافی، یکی از مشاورین والی بادغیس می گوید که این پایپ‌لاین در حدود یک کیلومتر داخل شهررسانیده شده و به زودی برای باشندگان این شهر از بند قادس، آب فراهم خواهد شد.

 با آنکه رییس جمهور اشرف غنی در دسمامبر 2017 پروژه‌ی سرک حلقوی قیصار - لامان را رسماً افتتاح کرده است اما تا هنوز کار آن آغاز نشده است.

این سرک از قلعه‌ی نو آغاز می‌شود و از ولایات هرات، فراه، کندهار، غزنی، کابل، مزار شریف و شبرغان می‌گذرد و سرانجام در میمنه- مرکز فاریاب- ختم می‌شود.

عبدالله حمایت، رییس فواید عامه بادغیس می‌گوید که قرارداد ساختِ بخشی از این سرک از «لامان» تا «بوم دره» بادغیس، به ارزش 85 میلیون دالر به یک شرکت هندی و یک شرکت چینایی سپرده شده که کار آن تا دوماه آینده آغاز می‌شود.

حمایت می گوید که دلیل تاخیر در کار این پروژه، طی مراحل اداری برای امضای قرارداد و انتقال مواد و تجهیزات می‌باشد.

اما با وجود این اطمینان‌دهی، صدیق عاطف، رییس شبکه‌ی جامعه مدنی در بادغیس می‌گوید که سازمان‌های محلی بابت عدم پیشرفت پروژه‌ها نگران اند.

او می‌گوید که برخی از پروژه‌های مهم این ولایت سال‌هاست که ناتکمیل مانده‌اند.

یکی از چالش‌های جاری‌ای که بازسازی در این ولایت را به مشکل مواجه ساخته، ناتوانی در مصرف موفقانه‌ی بودجه‌  انکشافی سالانه است.

در بودجه‌ی سال 2016 بادغیس، مبلغ 49.5 میلیون دالر برای تطبیق 47 پروژه‌ اختصاص داده شده بود که از جمله، 27 پروژه‌ی آن تکمیل، 12 آن به 2017 منتقل شده و کار هفت‌پروژه‌ی دیگر آن هنوز آغاز نشده است.

این در حالی است که حتا تخصیص‌های کوچک بودجوی تا اکنون به مصرف نرسیده‌اند. بهزاد وحدت، رییس اقتصاد بادغیس می‌گوید که سال گذشته برای 53 پروژه 28.6 میلیون دالر بودجه داشته اند.

او توضیح داد: «چندین‌سال است که پروژه‌های انکشافی از یک‌سال به سال دیگر منتقل می‌شوند.»   

اما اجمل عبدالرحیم‌زی، سخنگوی وزارت مالیه گوید که وضعیت در سراسر کشور رو به بهبود است.

او می‌گوید که از مجموع 161 میلیارد افغانی (2.3 میلیارد دالر) بودجه‌ی انکشافی سال 2017، 67 درصد آن به مصرف رسیده است. عبدالرحیم‌زی افزود که آنان روی میکانیزمی برای بهبود فعالیت‌ها کار می‌کنند. او می‌گوید که در سال گذشته اولویت کاری آنان توسعه و مبارزه با بیکاری در مناطق روستایی بوده است.

Frontline Updates
Support local journalists