باشندگان خوست ادعای "تقلب در دور دوم" را رد می کنند
عبدالله عبدالله، کاندید دور دوم ریاست جمهوری گفت که ارقام اشتراک کنندگان انتخابات دور دوم ریاست جمهوری حاکی از آنست که تعداد رای دهندگان ولایت خوست بیشتر از واجدان شرایط رایدهی است.
باشندگان خوست ادعای "تقلب در دور دوم" را رد می کنند
عبدالله عبدالله، کاندید دور دوم ریاست جمهوری گفت که ارقام اشتراک کنندگان انتخابات دور دوم ریاست جمهوری حاکی از آنست که تعداد رای دهندگان ولایت خوست بیشتر از واجدان شرایط رایدهی است.
ادعاهای تقلب گسترده در ولایت جنوب شرقی خوست خشم مردم را برانگیخته است و مسوولان انتخاباتی آن ولایت تاکید دارند که ارقام ارایه شده اشتراک کنندگان دقیق می باشد.
عبدالله عبدالله یکی از کاندیدان دور دوم انتخابات که بتاریخ 14 جون برگزار شد، رقم بیش از هفت میلیون اشتراک کننده را در سراسر کشور رد کرده و می گوید که این رقم با پرکردن صندوق ها از آرای تقلبی به نفع رقیب اش اشرف غنی احمدزی بدست آمده است.
او که بتاریخ 18 جون در یک کنفرانس خبری صحبت می کرد گفت که نه به کمیسیون مستقل انتخابات اعتماد دارد و نه به کمیسیون شکایات انتخاباتی، و خواستار توقف شمارش آرا شد.
یکی از ادعاهای عبدالله که خشم مردم ولایت خوست را بر انگیخت، این بود که کمیسون مستقل انتخابات بیش از 400 هزار رای را برای خوست شمرده است، درحالیکه در آن ولایت تنها 300 هزار شخص واجد شرایط رایدهی ثبت شده است. در دور اول، بتاریخ 4 اپریل، کمیسیون مستقل انتخابات حضور 113 هزار رایدهنده را ثبت کرده بود.
تیم عبدالله مدعی است که این رقم اشتراک کنندگان با اطلاعاتی که درمورد نفوس آن ولایت وجود دارد در تطابق نیست. به گفته آنان ارقام احصائیه مرکزی افغانستان برای سال 1392 نفوس خوست را 550 هزار نفر نشان داده است و روشن است که تعداد زیاد این افراد به سن قانونی رایدهی نرسیده اند. اما مقامات ولایتی با اتکا به ارقام وزارت انکشاف دهات، نفوس خوست را 1.3 میلیون نفر می خوانند.
حدود 2000 نفر که در میان آنان بزرگان همه ی ولسوالی های 12 گانه خوست حضور داشتند، به مرکز ولایت خوست بتاریخ 16 جون گردهم آمده و گفته های عبدالله را تقیبح کردند و تقاضا نمودند که ارای مورد بحث معتبر محاسبه شود. مولوی محمد سرور ځدراڼ رییس شورای محلی مجاهدین سابق نیز در میان اشتراک کنندگان حضور داشت و گفت که او تلاش های زیادی برای ترغیب مردم به رفتن به پای صندوق های رای انجام داده است.
ځدراڼ گفت: "ما بخاطردور دوم انتخابات همراه با علمای دین و بزرگان قومی شهر خوست و ولسوالی ها خانه به خانه رفتیم. این بار همه در خوست رای دادند. حال یک جنگ سالار مردم ما آرای شان را نادیده می گیرد و به ما بی احترامی می کند."
ځدراڼ هشدار داد که اگر آرای مردم در جمع آرای مشکوک قرار داده شود یا بی اعتبار اعلان گردد، قبایل محلی شاهراه ها را مسدود کرده و از خوست تا کابل دست به تظاهرات خواهند زد.
همایون همایون عضو پارلمان که مدیر کمپاین اشرف غنی در خوست بود داستانی را بخاطر توضیح نیت رای دهندگان به اشتراک در انتخابات بیان کرد.
او گفت: "دختر جوان جواز خان باشنده ولسوالی تنی خوست در روز انتخابات وفات کرد. او مرگ دخترش را تا زمان برگشت مردم از مراکز رایدهی مخفی نگه داشت. او مرگ دخترش را فاش نکرد چون اگر خبر می شدند به رایدهی نمی رفتند. با اینگونه احساس، چرا نباید آرای خوست افزایش یابد؟"
خانزاده خان رییس کمیسیون مستقل انتخابات در خوست با اشاره به ارقام موجود گفت که بیش از نیم میلیون نفر در خوست کارت رایدهی دارند. او گفت که 350 هزار کارت رایدهی قبل از انتخابات سال 2005 توزیع شده بود، 70 هزار دیگر در سال 2009 و 90 هزار هم امسال توزیع شده است که کل تعداد کارت ها به 510 هزار عدد می رسد.
به گفته خان، نه تنها رقم رای دهندگان تقلبی نیست بلکه تعداد زیاد باشندگان خوست به خاطر وجود تعداد زیاد رایدهندگان در مراکز، رای داده نتوانستند.
او گفت: "کوچی ها، اعضای پولیس و اردو ملی، بیجا شدگان و کارگران ولایات مجاور، و محصلان سایر ولایات که در پوهنتون های خوست تحصیل می کنند رای شان را در این ولایت دادند. در نتیجه باشندگان اصلی خوست از فرصت رایدهی به دلیل کمبود اوراق محروم شدند."
احمد شفیق وفا، رییس کمیسیون مستقل انتخابات خوست گفت که 697 مرکز رایدهی در سراسر ولایت موجود بود و برای هر مرکز 600 ورق رایدهی توضیح شده بود که در مجموع 420 هزار رای می شود. اما به گفته او در بعد از ظهر روز انتخابات مراکز رایدهی با کمبود برگه رای مواجه شدند.
او گفت: "ریاست کمیسیون مستقل انتخابات از کابل کمتر از تعداد کارت رایدهی محاسبه شده اوراق رای فرستادند. ازینرو ده ها هزار نفر رای داده نتوانستند."
فضل الرحمن اوریا عضو تیم اصلاحات و همگرایی تایید کرد که رقم دقیق نفوس خوست معلوم نیست، اما گفت این محاسبه که تعداد رایدهندگان به 400 هزار نفر نخواهد رسید از چوکی های اختصاص یافته برای این ولایت در پارلمان و شورای ولایتی گرفته شده است که به تناسب نفوس هر ولایت تعیین می گردد.
اوریا گفت شکایتی که عبدالله درمورد خوست درج کرده است به نفع مردم آن ولایت است به گفته ی او از سوی حامیان اشرف غنی که صندوق ها را با آرای تقلبی پر کرده اند، مورد اهانت قرار گرفته اند.
او گفت: "حقوق مردم خوست دزدیده شده است. ما خود را به دفاع از حقوق مردم خوست مسوول می دانیم. ما ادعای خود را بر شواهد موجود استوار می کنیم."
غازی نواز تنی رییس کمپاین عبدالله در خوست تاکید کرد که تیم او رای دهندگان را احترام دارد اما تنها خواهان جدا کردن آرای تقلبی از رای های معتبر می باشد.
تنی تاکید کرد که عبدالله شخص مناسب برای ریاست جمهور است و گفت که اشرف غنی- کارمند سابق بانک جهانی- در روزهای سخت کشور را ترک گفته بود.
او گفت: "عبدالله می تواند برای وحدت ملی خوب کار کند. او یک مجاهد است؛ مردم از ملیت های مختلف به او احترام قایل اند؛ او فرد اعتدال گراست؛ و مهم تر از آن هیچ وقت و در هیچ شرایطی افغانستان را ترک نکرده است. اشرف غنی نه تنها در جریان جهاد عليه شوروی در دهه 1980 در کنار مردم نبود بلکه از شرایط افغانستان نیز بی خبر است."
منتقدان عبدالله درخوست او را متهم به دریافت کمک از سوی ایران و پاکستان می کنند، دو کشوری که احتمالاً خواهان از بین بردن سلطه تاریخی پشتون ها در افغانستان می باشند.
زمانی که کاندیدان متعدد دور اول جای خود را به دو کاندید اصلی دور دوم دادند، مساله قومیت بیشتر داغ شد. عبدالله عبدالله نیمه پشتون است ولی بیشتر بعنوان نماینده منافع سیاسی و منطقه ای تاجیک ها شناخته می شود؛ درحالیکه اشرف غنی بعنوان نماینده پشتون های جنوب شناخته می شود.
رفیع الله زیار فعال جامعه مدنی در خوست به آی دبلیو پی آر گفت: "اکثر مردم افغانستان بخصوص پشتون ها از اشرف غنی حمایت وسیع کردند، چون پشتون ها از نظر زبانی، مذهبی و فرهنگی با ایرانیان تفاوت دارند. آنها به دلیل خط دیورند مرزی که توسط بریتانیا ترسیم شده است با پاکستان مشکل دارند. آنان عبدالله را مدافع منافع آن دو کشور می دانند."
نقیب الله یمین تحلیل گر سیاسی تاکید داشت که اشرف غنی به دلیل حملات لفظی که تیم رقیب اش علیه او انجام دادند، و به دلیل مطرح شدن تفاوت های قومی رای بیشتر آورد.
"شکی نیست که تیم تغییر و تداوم بخصوص خود اشرف غنی بازی موفقانه ای را در دور دوم از طریق شرح برنامه های شان بازی کردند و دل مردم را بدست اوردند ."
احمدشاه گزارشگر آی دبلیو پی آر در خوست می باشد.