معتادان ایرانی به خاک افغانستان "پرتاب" می شوند

پولیس و معتادان از رد مرز معتادان ایرانی سخن می گویند که دوباره اجازه برگشت به ایران برای شان داده نمی شود.

معتادان ایرانی به خاک افغانستان "پرتاب" می شوند

پولیس و معتادان از رد مرز معتادان ایرانی سخن می گویند که دوباره اجازه برگشت به ایران برای شان داده نمی شود.

Friday, 7 January, 2011

گزارشی از ضیا احمدی- افغانستان

گزارش شماره 386

7 جنوری 2011

صدها معتاد به مواد مخدر از ایران به خاک افغانستان در ولایت نیمروز سرازیر شده اند، درحالیکه عده ای مدعی اند از سوی پولیس کشورشان بعنوان افراد غیر مطلوب رانده شده اند.

مسوولان افغان نگرانند که تهران مشکلات اجتماعی اش را به افغانستان صادر می کند، اما دپلومات های ایرانی می گویند که چنین پالیسی وجود ندارد. دیگران می گویند که حداقل برخی استفاده کنندگان مواد مخدر به دلیل دسترسی آزاد به تریاک در افغانستان تجمع می کنند و مقامات ایرانی در ارسال آنان دست ندارند.

رضا که 27 سال سن دارد و به استعمال مواد مخدر گرفتار می باشد گفت که در شهر زاهدان در ولایت سیستان بلوچستان به جرم اعتیاد گرفتار شده و بعد در جمع گروهی از افغانهای مهاجر رد مرز گردید.

او به آی دبلیو پی آر گفت: "من اسنادی دارم که نشان می دهد شهروند ایران می باشم. وقتی به دفاتر حکومتی در نیمروز مراجعه می کنم، آنها برایم  می گویند که به مرز رفته و به ماموران مرزی ایران بگویم که مرا اجاز عبور از مرز بدهد. ولی وقتی آنجا می روم، ماموران مرزی ایران مرا اذیت می کنند و نمی گذارند به کشور خودم برگردم."

رضا می گوید که شبانه در مراکز مذهبی زرنج، مرکز ولایت نیمروز می خوابد و با خوردن پس مانده های خوراکی که از آشغالدانی ها جمع آوری می کند، زندگی می نماید. او چندی قبل یکی از دوستانش را که 40 سال داشته و مثل او باشنده زاهدان بوده است، به خاک سپرده است. رضا می گوید که دوستش به دلیل "نبود مواد مخدر" جان داد.

او گفت: "معتادان او را در وسط دو قبر دفن کردند."

حسین، مرد دیگری که 38 سال سن دارد گفت پس ازانکه اعضای خانواده اش در ولایت زابل ایران از او بخاطر اعتیاد مزمنش به مواد مخدر به پولیس شکایت کردند، توقیف گردید.

او نیز مدعیست که در جمع گروهی از افغانها رد مرز گردید. وقتی او شناسنامه ایرانی اش را به پولیس افغانستان نشان داده است، آنها تلاش کرده اند او را به کشورش برگردانند، اما ماموران مرزی ایران برایش اجازه ورود نداده اند.

محمد انور مرادی، رییس دفتر مبارزه با مواد مخدر ولایت نیمروز گفت که هر هفته از 10 الی 15 معتاد ایرانی به ولایت نیمروز وارد می شوند.

او گفت: "فعلاً حدود 2000 معتاد به مواد مخدر در ولایت نیمروز زندگی می کنند که 80 درصد شان افغانها و ایرانیان رد مرز شده از خاک ایران می باشند. هنوز روشن نیست چرا مسوولان مرزی ایران هموطنان خودشان را به افغانستان رد مرز می کنند."

حاجی موسی رسولی، پولیس ولایتی نیمروز می گوید، افراد او در جریان دو ماه گذشته نزدیک به 40 تبعه ایران را در منطقه توقیف کرده ولی به گفته او هنوز در جستجوی افراد دیگری در زرنج هستند. افراد او تلاش کرده اند اتباع ایرانی را دوباره به کشورشان برگردانند، اما محافظان مرزی ایران مانع این کار شده اند.

حاجی نجیب الله عالمی، رییس دفتر والی نیمروز گفت که موضوع با مقامات ایرانی مطرح شده، اما جواب قناعت بخش دریافت نکرده اند.

یک دپلومات ایرانی در قونسلگری آن کشور در هرات که نخواست نامش فاش شود، این ادعا را که گویا حکومت ایران باشندگان آن کشور را رد مرز می کند، کاملاً رد کرد. او اظهار داشت افرادی که ادعا دارند ایرانی می باشند، در واقع افغان هایی اند که بطور مناسب از خاک ایران اخراج شده و اکنون تلاش دارند دوباره به آنجا برگردند.

او گفت: "هر کسی که اسناد داشته باشد می تواند به ایران وارد شود و ماموران مرزی ایران با آنان همکاری خواهند کرد."

باشندگان ولایت نیمروز می گویند که ایرانیان بسیاری داوطلبانه به افغانستان می آیند تا از بازار آزاد هیرویین و سایر مواد مخدر استفاده کنند.

حاجی سلطان مالک یک رستورانت گفت: "هیچ کنترل درستی از مناطق مرزی وجود ندارد، به همین خاطر ایرانی ها ازانطرف می آیند، مواد مخدر می خرند و بر می گردند."

او در ادامه به مساله ای اشاره کرد که بطور وسیع در میان مردم زمزمه می شود و حتی برخی مسوولان حکومتی در مصاحبه با آی دبلیو پی آر نیز به آن اذعان داشتند: "ایران قصداً معتادانش را به افغانستان رد مرز می کند تا امراض کشنده را بین افغانها سرایت دهند."

حکومت افغانستان تلاش دارد مراکز تداوی معتادان را برای جلوگیری از افزایش تعداد مصرف کنندگان مواد مخدر فراهم کند، و مسوولان صحی در ولایت نیمروز می گویند منابع کافی در اختیار ندارند تا اتباع ایران را نیز تداوی کنند. زرار احمد مقبل، وزیر مبارزه با مواد مخدر افغانستان اخیراً اظهار داشت که تنها برای تداوی یک درصد از تعداد تقریبی یک میلیون معتاد امکانات در اختیار دارند. داکتر نور احمد، رییس صحت عامه ولایت نیمروز گفت که هیچ کلینیکی برای معاینه صحی افرادی که به افغانستان رد مرز می شوند- چی افغان باشد یا ایرانی- وجود ندارد.

او گفت: "بررسی های ابتدایی حاکی از آن است که 50 درصد معتادان ولایت نیمروز، از سوزن استفاده می کنند و این کار احتمال آلودگی به امراض ایدز و هپیتایت را افزایش می دهد."

Iran, Afghanistan
Frontline Updates
Support local journalists