افغانها رئیس جمهور شان را انتخاب می کنند

دور دوم انتخابات عبدالله عبدالله را در برابر اشرف غنی احمدزی به چالش می کشد

افغانها رئیس جمهور شان را انتخاب می کنند

دور دوم انتخابات عبدالله عبدالله را در برابر اشرف غنی احمدزی به چالش می کشد

بیست و چهار جوزا، افغانها تصمیم خواهند گرفت که کدام یک از این دو نامزد رئیس جمهوری کشور شوند. در دور نخست انتخابات 16 حمل، عبدالله عبدالله 45 فیصد و اشرف غنی احمدزی 32 فیصد را به دست آوردند و سایر نامزدان بسیار پسمان بودند. از اینکه هیچ کس بالاتر از 50 فیصد را به دست نیاورد، دور دوم انتخابات اعلام شد.

باوجود باران شدید، اشتراک مردم در دور اول انتخابات استثنای بود، حدود 60 فیصد ثبت نام شوندگان انتخابات رای دادند و نیرو های امنیتی افغانستان به خاطر جلوگیری از حمله های جدی شورشیان تحسین و تقدیر شدند. (نگاه کنید به :اظهار مسرت از موفقیت نیروهای امنیتی).

اظهار مسرت از موفقیت نیروهای امنیتیبعضی مبصران هراس دارند که اشتراک مردم در دور دوم انتخابات پائین تر خواهد بود زیرا بعضی رای دهندگان از روند طولانی انتخابات خسته شده اند و بعضی دیگر از افزایش حملات طالبان در تابستان "فصل جنگ" که در راه است، ترس دارند. (ترسهای جدید از برگزاری مجدد انتخابات ریاست جمهوری).

نگرانی های در حال ظهور است که دور دوم انتخابات شاید رای دهی براساس خطوط قومی باشد- عبدالله نیمه پشتون است، اما به طور گسترده بازتاب دهنده منافع سیاسی و منطقوی تاجک ها پنداشته می شود؛ اشرف غنی پشتون است. عامل دیگری که ممکن رقم اشتراک مردم را در انتخابات کاهش خواهد داد این است که دور اول همزمان با انتخابات شورا های ولایتی برگزارشد که رای دهندگان به مسایل محلی در دست اول نگران بودند و می خواستند رای دهند.

پروفایل دو نامزد در زیر درج شده است.


عبدالله عبدالله

عبدالله عبدالله، وزیر اسبق خارجه در انتخابات ریاست جمهوری 2009، با بیش از 30 درصد رای در مقام دوم قرار گرفت ولی از اشتراک در دور دوم با این ادعا که مطمئن نیست انتخابات آزاد و منصفانه برگزار شود، منصرف شد.

(عکس: سفارت ایالات متحده در کابل/ فلیکر)

عبدالله متولد سال 1959 و داکتر چشم، در سال 1985 افغانستان را به قصد کار در یک شفاخانه مهاجرین در پاکستان ترک کرد. مدت کوتاهی پس از آن او به گروه جمعیت اسلامی پیوست و به یکی از یاوران ارشد احمدشاه مسعود تبدیل شد.

عبدالله از سال 1999-2001 مسوول امور خارجی حکومت برهان الدین ربانی در شمال افغانستان بود و در اداره پس از طالبان وزیر خارجه شد.

او در سال 2006 حکومت را ترک کرده و در نقش اپوزیسیون و رهبر ائتلاف ملی افغانستان وارد عرصه شد.

عبدالله زمانی که سخنگوی مسعود بود، با خبرنگاران بین المللی همکاری نزدیک داشت، و ازانجایی که در زبان های فرانسوی و انگلیسی روان صحبت می کند، پس از سال 2001 خبرگزاری های بین المللی بارها با او مصاحبه کرده است.

عبدالله از مادر تاجیک و پدر پشتون به دنیا آمده و دو سیاست مدار پشتون و هزاره را بعنوان معاونانش برگزیده است. معاون اول اش محمد خان، پشتون و عضو سابق حزب اسلامی می باشد. معاون دوم اش محمد محقق، هزاره و فرمانده اسبق حزب وحدت است.


اشرف غنی احمد زی

محمد اشرف غنی احمد زیاستاد اسبق دانشگاه و پرو فيسور  در رشته انسان شناسی و مدیر اجرایی سابق بانک جهانی بود وى  با تجربه کار ى  در بازسازی دولت های ملی می باشد. او پس از شکست طالبان در سال 2001، به حیث مشاور خاص لخضر ابراهیمی نماینده ملل متحد در افغانستان کار کرد و در تهیه توافقنامه بن که ساختار دولت جدید افغانستان را تعریف نمود، نقش داشت. او در حکومت انتقالی وزیر مالیه بود.

(عکس: سفارت ایالات متحده در کابل/ فلیکر)

او در انتخابات سال 2009 نیز اشتراک کرد و نفر چهارم شد.

اکنون او رییس "انستیتوت کارآیی دولت" می باشد که در سال 2005 تاسیس گردیده است. او اخیراً در مجله پراسپکت، دومین متفکر جهان معرفی شد.

اشرف غنی غیر ازینکه یک تکنوکرات است، عضو یک خانواده متنفذ قبیله احمدزی نیز می باشد. برادرش هشمت غنی رییس شورای  کوچی ها  است و او نیز می خواست کاندید ریاست جمهوری شود ولی در ماه اکتوبر سال گذشته رد صلاحیت گردید.

اشرف غنی در برابر این برداشت که گویا توانایی کمی در ایجاد ارتباط با رای دهندگان دارد، به تلویزیون الجزیره گفت که او در داخل افغانستان با مردم خلط شده و از تدابیر شدید امنیتی که میان او مردم عادی فاصله ایجاد می کند، دوری جسته است.

گزینش معاون اول او نمونه برجسته ائتلاف سازی می باشد که کاندیدان به آن روی آورده اند. او جنرال مشهور ازبک، عبدالرشید دوستم را بعنوان معاون اولش برگزیده که ممکن است به دلیل سوابق اش باعث راندن تعداد زیادی از رای دهندگان از تیم اشرف غنی نیز شود. سرور دانش، وزیر سابق عدلیه و از قوم هزاره معاون دوم اشرف غنی است.

Afghanistan
Elections
Frontline Updates
Support local journalists