افغانستان: جون/جولای 2011

گزارشگران آی دبلیو پی آر بعنوان بخشی از برنامه ای که به هدف بهبود حساب دهی در کارهای مقامات راه اندازی شده است، در مورد پروژه هایی غیر شفاف تحقیقات خود را آغاز کرده اند.

افغانستان: جون/جولای 2011

گزارشگران آی دبلیو پی آر بعنوان بخشی از برنامه ای که به هدف بهبود حساب دهی در کارهای مقامات راه اندازی شده است، در مورد پروژه هایی غیر شفاف تحقیقات خود را آغاز کرده اند.

Wednesday, 15 June, 2011

گزارشی از آی دبلیو پی آر- افغانستان

گزارش شماره 401

15 جون 2011

گزارشگران تربیت شده در آی دبلیو پی آر، هفته جاری اولین مجموعه گزارش های تحقیقی شان را درج کردند. قرار است طی پروژه یک ساله، گزارشگران افغان مهارت های گزارش دهی شان را بهبود بخشند و یاد بگیرند که چگونه به مسایلی که بالای مخاطبان شان اثر می گذارد، عمیق تر بپردازند.

نزدیک به 20 گزارشی که در این پروژه ی تمویل شده از سوی وزارت خارجه ایالات متحده امریکا تولید می گردد قرار است موضوعات گسترده ای را که در گذشته در افغانستان به آنها توجه چندان نشده است، پوشش دهد. از جمله می توان از کمبودهای موجود در بخش های تعلیم و تربیه و صحت عامه، نقض حقوق ملکیت و انواع نه چندان آشکار فساد اداریی بعنوان موضوعات این گزارش نام برد.

این گزارش ها که از سراسر افغانستان گرد آوری می شوند، به مسایلی می پردازند که هم برای ساکنان روستاها و هم برای شهرنشینان اهمیت دارند. این گزارش ها در چند ماه اخیر در رادیوهای محلی به زبانهای دری و پشتو به نشر خواهد رسید تا به بیشترین تعداد مخاطبان برسد، و در عین حال یک نسخه ی ملتی میدیای آن به زبان انگلیسی در انترنیت نیز نشر خواهد شد.

یکی از اجزای مهم این پروژه را انعکاس نظرات شنوندگان از طریق رادیو در مورد گزارش های نشر شده تشکیل می دهد. این نظرات طی بحث های رادیویی که دران خبرنگاران و شخصیت های مهم آگاه از مسایل مورد بحث اشتراک می کنند، به نشر می رسند.

خبرنگارانی که این گزارش ها را تهیه می کنند، از میان نزدیک به 100 خبرنگاری انتخاب شده اند که در یک پروژه ی آموزشی در سراسر کشور از جمله ولایات ناآرامی چون هلمند در زمینه ترتیب گزارش های تحقیقی آموزش دیده اند.

این خبرنگاران، با توجه به قوت گزارش های شان در جریان ورکشاپ برگزیده شده اند، و از نزدیک توسط مربیان آی دبلیو پی آر هریک منیر مهربان و سیت میکزنر (گزارشگر امریکایی) تربیت شده اند.

مهربان از سال 2002 تاکنون در نهادهایی چون انترنیوز، آژانس خبری پژواک و آی دبلیو پی آر بعنوان مربی موفق کار کرده است. قبل ازان، او بعنوان گزارشگر در روزنامه های کابل کار کرده بود.

میکزنر از سال 1999 تاکنون در کشورهای پس از بحران و رو به انکشاف وسیعاً کار کرده است. در تازه ترین مورد او رهبری روزنامه "دی پنوم پن پست" سابقه دار ترین روزنامه انگلیسی کامبوج را بعهده داشته است و توانسته است آن را به روزنامه معتبری تبدیل کند که برنده جایزه نیز شده است. او با آژانس خبری مشهور بین المللی فرانس پریس نیز کار کرده و از تایلند، سریلانکا و شرق میانه برای آژانس مذکور گزارش تهیه نموده است.

مهربان گفت: "تاکنون رسانه های افغان مصروف نشر خبرهای عاجل بوده اند و کمتر به ژورنالیزم تحقیقی پرداخته اند. اما آنچه در عقب خبرهای عاجل می گذرد- پس زمینه گزارش- بسیار مهم می باشد."

"افغانستان نیازمند تحقیق مسایل می باشد. گزارش دهی تحقیقی می تواند جریان ثابت و مداوم معلومات را برای مردم ایجاد کند و برای شان "چگونگی" و "چرای" مسایل را توضیح دهد. تنها خبرهای عاجل کافی نیست تا مردم تصویر کاملی از اوضاع افغانستان بدست آورند."

"با این کار ما می توانیم معلومات را برجسته کنیم که ممکن است در تاریکی باقی بماند."

او گفت که ژورنالیزم تحقیقی مفهوم جدیدی در میان رسانه های افغانستان می باشد و باید از طریق پروژه هایی چون برنامه ی آموزش گزارش نویسی تحقیقی، تشویق شود.

او گفت: "ما ظرفیت های زیادی را میان خبرنگاران افغان ایجاد می کنیم. ژورنالیزم تحقیقی در سکتور رسانه های اینجا خیلی تازه است. پس ازانکه این گزارشگران آموزش دیدند می توانند این نوع ژورنالیزم را خودشان عملی کنند." 

Afghanistan
Frontline Updates
Support local journalists