اعتراض افغانها بر صحبت از خونریزی های بیشتر

اردوی امریکا هوشدار می دهد که سال 2011 بسیار پرخشونت خواهد بود.

اعتراض افغانها بر صحبت از خونریزی های بیشتر

اردوی امریکا هوشدار می دهد که سال 2011 بسیار پرخشونت خواهد بود.

A British soldier from the ISAF contingent on patrol in Kabul. Picture taken in 2008. (Photo: ISAF/US Air Force Tech. Sgt. Laura K. Smith)
A British soldier from the ISAF contingent on patrol in Kabul. Picture taken in 2008. (Photo: ISAF/US Air Force Tech. Sgt. Laura K. Smith)

گزارشی از خان محمد دانشجو- افغانستان

گزارش شماره 397

12 می 2011

ناظران در افغانستان هوشدار می دهند که پیشبینی های مبنی بر افزایش خشونت در سال جاری منجر به تضعیف روحیه اردوی ملی می گردد، درحالی که این نیروها باید برای تسلیم گیری مسوولیت های امنیتی آمادگی بگیرند.

جنرال دیوید پتریوس، قوماندان عمومی نیروهای امریکا در افغانستان در هفته جاری گفت نیروهای ناتو پیشبینی می کنند که طالبان برای تسخیر مناطقی که از دست داده اند، حملات بیشتری را در جریان بهار و تابستان امسال براه اندازند.

او گفت: "ما گفته ایم که تمرکز عملیات شورشیان برای امسال بر بازپس گیری مناطقیست که از دست داده اند."

دریا سالار مایک مولن، که بعنوان لوی درستیز بالاترین مقام نظامی را در ایالات متحده بعهده دارد، اخیراً در مصاحبه ای گفت که برای افغانستان "امسال، سال بسیار بسیار پرچالش خواهد بود." رییس جمهور کرزی نیز نگرانی اش را در مورد خونریزی های بیشتر در سال جاری بیان کرده است.

قتل اسامه بن لادن، رهبر القاعده بر این هراس دامن زده است که ممکن است شورشیان مجبور به راه اندازی حملات بیشتری شوند.

طالبان به نوبه ی خود برنامه های شان را برای آغاز حملات تازه اعلان کرده اند. اقدامات اخیر آنها شامل فرار بیش از 500 تن از زندان قندهار در 25 اپریل، حمله ی وسیع بالای پسته های پولیس در نورستان، و حمله ای بالای یک قریه در ولایت جوزجان که ساکنان آن به پولیس محلی پیوسته بودند، می شود.

آیساف، نیز حالت تهاجمی دارد. برید جنرال جوزف بلاتز سخنگوی آیساف گفت که عساکر آنها از قبل در برابر پناهگاه های شورشیان وارد عمل شده و در ولایات جنوبی هلمند و قندهار بالای مسیرهای تدارکاتی طالبان حمله می کنند.

حکیم عاشور، رییس دفتر رسانه های حکومت گفت که او معتقد است سخنان اخیر ایالات متحده در مورد ادامه حضور دراز مدت نظامی آن کشور در افغانستان "به تشدید حملات شورشیان کمک کرده است."

اما او گفت که دلیل اصلی افزایش حملات شورشیان منحرف کردن تلاش های حکومت از مسیر مصالحه می باشد.

او گفت: "تنش های رو به افزایش ناشی از قصد طالبان برای متوقف کردن روند صلح می باشد."

باشندگان شهر کابل می گویند آنان هراس دارند که مبادا خشونت ها به این شهر نیز گسترش یابد.

محمد فاروق، مالک هوتل "کاپیتل اِن" در شهرنو کابل گفت که او از ترس حملات، هوتل اش را به هوتل دار دیگری اجاره داده و پسرش را به خارج از کشور فرستاده است.

فاروق گفت او در سال 2010 شاهد چندین حمله در مجاورت هوتل اش بوده است، درحالی که سال 2010 از سوی مسوولان بعنوان سال ویژه از نگاه خشونت ها خوانده نشده بود.

او گفت: "وقتی آنها از همین حالا چنین اعلان می کنند، خدا می داند امسال برای مردم چقدر بد خواهد بود."

زنی بنام شهلا گفت که خسرو پسر 21 ساله اش با شنیدن صحبت های خشونت های بیشتر، افغانستان را ترک گفت.

او گفت: "از روزی که پسرم خبرهای خونین و پر تلفات بودن سال پیشرو را شنید، بسیار به تشویش افتاده بود. او تصمیم گرفت کشور را از طریق کانال های غیرقانونی ترک بگوید."

شهلا که پسر 5 ماهه اش را در بغل داشت گفت: "او گفت که بخارج می رود تا زمینه رفتن ما را نیز مساعد سازد." اما او اکنون نمی داند که پسرش در کجاست.

اتاق تجارت و صنایع افغانستان می گوید هراس های جنگ های تازه بر اقتصاد کشور نیز اثر گذاشته است.

خان جان الکوزی، معاون اتاق گفت که تاجران بزرگ انتقال سرمایه های شان به کشورهایی چون امارات متحده عربی، روسیه، چین، پاکستان و آسیای مرکزی آغاز کرده اند.

او هوشدار دارد: "اگر وضع اینگونه ادامه یابد و ما به همچنان اخطارهایی را در مورد خونین و پر تلفات بودن امسال بشنویم، حدود 50 درصد سرمایه گذاران ممکن است تجارت خود را بخارج انتقال دهند."

برخی صاحب نظران می گویند هوشدار در مورد بدتر شدن اوضاع امنیتی اثرات منفی دارد، زیرا این امر می تواند اراده نیروهای مسلح افغان را تضعیف کند، آنهم در زمانی که انتظار می رود آنها باید قبل از عقب نشینی جنرال نورالحق علومی، کارشناس امور دفاعی و عضو سابق پارلمان گفت آنچه از سوی پتریوس، مولن و نیروهای خارجی، برای تسلیم گیری مسوولیت های امنیتی آمادگی بگیرند.

سایرین در محضر عام گفته می شود صرفاً به تقویت شورشیان کمک می کند و باعث تضعیف روحیه اردوی افغان می گردد.

او گفت: "روحیه نیروهای امنیتی افغان تضعیف شده است، آنان از سال خونینی که مقامات ازان صحبت می کنند، در هراس می باشند."

دیگران می گویند اخطارهای صادر شده از سوی رهبران اردوی ایالات متحده نشان می دهد که واشنگتن قصد ندارد نیروهایش را چنانچه پیشبینی شده بود در سال 2014 خارج کند.

داد نورانی، تحلیلگر امور سیاسی اخطارهای امنیتی را "تبلیغات" برای "آماده کردن روحیه مردم برای پذیرش پایگاه های دایمی اردوی ایالات متحده" خواند.

جمشید، محصل پوهنتون کابل گفت که برای او باور کردن این امر که 300 هزار نیروی افغان و 150 هزار عسکر خارجی نتوانسته است در ده سال جنگ شورشیان را شکست دهد، مشکل می باشد.

او به این نتیجه رسیده است که ایالات متحده نمی خواهد افغانستان را ترک بگویند، "خود امریکایی ها می خواهند امسال را خونین و پر تنش بسازند."

خان محمد دانشجو گزارشگریست در کابل که از سوی آی دبلیو پی آر تربیت شده است.

Pakistan, Afghanistan
Conflict
Frontline Updates
Support local journalists